Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Žloutková roláda se šlehačkou a čokoládou
Žloutková roláda se šlehačkou a čokoládou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Žloutková roláda se šlehačkou a čokoládou

4.2/5 Počet hodnocení: 167
Do 30 minut Velmi snadné Na 1 roládu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2352 kcal
Bílkoviny 66 g
Sacharidy 140 g
Tuky 167 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rychlá roláda bez mouky je tak vláčná, že se nemusí stáčet zatepla. Podmínkou je, že těsto nepřepečete a nevysušíte.

Suroviny

vejce 4 ks
velká, bílky a žloutky zvlášť
sůl 1 špetka
na potření pečícího papíru
Na náplň
nebo více dle chuti + na závěrečné poprášení
tmavá čokoláda 50 g
kvalitní, nasekaná najemno

Postup

1

Rozpalte troubu na 200 stupňů.

2

V míse vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny a potom vsypte přes jemné sítko kakao a promíchejte.

3

Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh a zlehka zapracujte do hmoty. Ihned rovnoměrně rozetřete stěrkou skoro na celý plech vyložený papírem na pečení, který je potřený máslem.

4

Pečte zprudka 5 minut. Těsto se nesmí vysušit, musí zůstat vláčné. Jakmile začnou okraje jevit známku upečení, vyjměte z trouby, stáhněte i s papírem z plechu a nechte vychladnout.

5

Mezitím ušlehejte smetanu s cukrem a nakonec do ní vmíchejte čokoládu.

6

Plát upečeného těsta potřete šlehačkou, okraje nechte volné a pomocí papíru po delší straně srolujte.

7

Nechte chvíli ztuhnout v chladničce a před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Místo čokolády můžete do šlehačky přidat drobné ovoce, oříšky, mandle nebo ji ochutit oblíbeným likérem. Aby náplň nevytekla, použijte smetanu s nejméně 33 % tuku (ale klidně i tučnější), pro jistotu do ní můžete přidat ztužovač. Množství náplně záleží na vaší chuti, na jednu roládu stačí i jeden kelímek šlehačky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/5

Komentáře

29.08.2016 18:16

Těsto tenké, náplň lehká, je to luxus pro chuťové buňky. Ještě jsem pomazala rybízovou marmeládou a neskutečné :)

17.08.2014 15:54

Opravdu by stačil jen jeden kelímek smetany. Roláda je velice tenoučká. Naleželý moučník se rozplývá na jazyku.

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč