Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bretaňský koláč far
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 46
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4750 kcal
Bílkoviny 127 g
Sacharidy 600 g
Tuky 197 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vláčný koláč skrývající sušené švestky je prý předchůdcem anglického pudinku: šťavnatý, mlékem a vanilkou vonící vnitřek ho rozhodně připomíná víc než buchtu, které se zase blíží vzhledem. Když se far v rozích mírně připeče, vůbec nic se nestane – jen chutná trochu pikantněji.

Suroviny

vejce 6 ks
máslo 130 g
plnotučné
sušené, vypeckované
rum 2 PL
tmavý

Postup

1
Do mísy rozklepněte vejce. Do velké, nejlépe kovové mísy rozklepněte všech šest vajec. Přisypávejte krupicový a vanilinový cukr a přitom stále prošlehávejte metlou. Nakonec šlehejte ručně nebo elektrickým šlehačem pět až deset minut, až směs zesvětlá a zpění se.
2

Uvařte mléko. V širokém kastrolu svařte mléko, po částech do něj vmíchávejte kousky másla. Asi 5 g másla si ponechte na vymazání formy. V okamžiku, kdy je všechno rozpuštěné a na povrchu se tvoří bubliny (Dewi jim česko-bretonsky říká ‚bubly‘), kastrol sejměte z ohně a přilijte rum.

příprava těsta
3

Spojte mléko s vejci. Směs mírně vychladlého mléka s rozpuštěným máslem a rumem pomalu přilévejte tenkým pramínkem k vejcím s cukrem. Ještě alespoň tři minuty prošlehávejte.

4

Na řadě je mouka. Do mísy s tekutou směsí vajec, ­cukru, rumu, mléka a másla začněte po malých částech přidávat mouku. Po celou dobu ji do těsta zapracovávejte metlou. Výsledkem by měla být hutná, ale ještě tekoucí hmota.

přidání mléka a cukru

5

Provzdušněte těsto. Zpracovávejte těsto ještě dalších pět minut metlou. Můžete použít i vařečku, ale metla ho provzdušní přece jenom nejlépe. Postupně zapracujte veškerou mouku, i tu, která se stačila přichytit na okrajích mísy. Pak nechte těsto pět minut odpočívat.

6

Připravte zapékací mísu. Zapékací mísu, nejlépe kameninovou o rozměrech asi 25 x 35 cm štědře vymazejte máslem; nezapomeňte na rohy a ‚postranice‘. Dewi do toho šel vlastními prsty – důležité je opravdu vymáznout každý kout.

příprava pekáče

7

Strategická pozice. Troubu zapněte na 200 °C, horko­vzdušnou na 180 °C. Švestky rovnoměrně rozložte po dně formy. Ujistěte se přitom, že jsou všechny skutečně vypeckované. Pokud jsou dobře balené, zůstanou sušené švestky vláčné. (Nemáte-li jistotu, namočte je asi hodinu před pečením do vlažné vody nebo čaje.) 

8

Rallye mezi švestkami. Těstem zalijte prostor mezi švestkami a pak pomalu dolévejte zbytek, aby se moc nerozházely. Skončete zhruba centimetr pod okrajem.

těsto nalijte do formy
9

Upečte koláč. Formu s těstem vložte do trouby a koláč pečte 70 až 80 minut. V polovině pečení teplotu asi o 20 stupňů snižte. Po upečení ponechte far ještě pět minut ve vypnuté troubě, pak ho vyjměte a nechte vychladnout. Hotový far má zlatohnědou barvu a vypadá krásně ‚domácky‘. Podává se nakrájený na řezy.

hotový koláč

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/9

Komentáře

09.09.2007 09:49
tak to jsi někde musela udělat chybu, protože konzistence omelety není v plánu při výrobě. Mělo by to být podobné jako tuhý puding, nebo tuhá (pevná) kaše. Ale u tohoto receptu opravdu platí, že se nedá popsat přesně chuť. Potřeba vyzkoušet.
16.03.2008 11:05
ovšem při správné velikosti formy vznikne něco báječného ...
22.06.2007 07:48
Je famózní... a té řídké konzistence těsta před pečením se nebojte, však on se v troubě zhutní... hlavně se do těsta nesnažte přidávat další mouku!!! mojí mamince se zdálo těsto příliš řídké, přidala mouku, aby mělo, podle jejího názoru, správnou konzistenci a nedalo se to jíst... dobře jí tak, Apetit má přeci své recepty předem vyzkoušené, tak by nám určitě nedali upéct něco, co jim nefungovalo;-)
09.09.2007 10:00
Že jsou recepty vyzkoušené to souhlasím, ale už se nám stalo pár případů, kdy zapracoval šotek. Naposledy u krupicovo-tvarohových noků s borůvkovou omáčkou (recept přiboližně červen 07). Krupice bylo potřeba násobně víc, jinak z toho byl nechutný sliz po uvaření. Ale zpátky k faru. Nevím jak vám, ale mě nikdy nestačí množství švestek. dávám jich více než 2x více. Jinak to dno misky nezaplním.
05.12.2007 10:14
My jsme nočky dělali taky: na povrchu poněkud rozbředlé, vařením pozbyly tvar, ale chuťově mi přišly lehounké a bez závady.
16.03.2007 11:50
Výborné, jednu dobu jsem ho děla 3x po sobě, můj miláček jej vyžadoval každý víkend. Nebojte se té konzistence, má to být ve finiši tak trochu pudinkové. mňam asi ho zase udělám:-)
15.01.2007 16:14
já to nechápu, asi jsem blbá, ale jak může být těsto hutné, když je tam litr mlíka!!? Já jsem to měla na konci skoro jak vodu, vůbec ne hutné. nevím, kde jsem udělala chybu, postupovala jsem přesně podle návodu.... :-(
12.01.2007 22:31
Opravdu výborné. Vřele doporučuji vyzkoušet.
29.12.2006 10:13
Výbornej, neuvěřitelnej, prostě famozní. Kdo ho u nás ochutnal, chce recept:) nedám:))
30.11.2006 21:24
Musím říct, že far předběhl v oblíbenosti dokonce i medovník, a to už je co říct. Moc doporučuju!

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč