Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.5/5 Počet hodnocení: 453
Více než hodinu Velmi snadné 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8434 kcal
Bílkoviny 127 g
Sacharidy 817 g
Tuky 510 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Originální recept na medovník se po dlouhých peripetiích podařilo získat redaktorce Šárce Hamanové od Gruzínky Nanuli Dérové. Vypadá komplikovaně, ale budete překvapeni, jak je snadný. Nejlíp chutná trochu odleželý, proto ho po sestavení nechte pár hodin odpočívat na chladném místě.

Suroviny

tuk 250 g
Hera
vejce 3 ks
med 3 PL
tmavý
na ozdobení
Na krém
slazené, karamelizované – Salko karamel (mléčný karamel)
máslo 300 g

Postup

1

Připravte vodní lázeň. Do kastrolu nalijte vodu a postavte na něj větší ohnivzdornou misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přiveďte k varu. Do misky vložte heru a nechte ji pomalu rozpustit. Potom do ní rozklepněte vejce a postupně přidejte med, cukr, mouku i jedlou sodu. Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů.

2

Směs v misce míchejte vařečkou přibližně deset minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Pro netrénované paže je to poměrně náročná činnost, proto klidně použijte ponorného elektrického pomocníka. Doporučujeme sáhnout po hnětacích metlách ve tvaru spirály, na šlehací metly se totiž těsto lepí. Vzniklé těsto rozdělte na šest stejně velkých dílů.

3

Na plech natáhněte pečicí papír a obkreslete na něj talíř či dortovou formu (podle toho, čím budete upečené pláty vykrajovat). Do kruhu pak gumovou stěrkou rozetřete v co nejtenčí vrstvě těsto; mělo by kružnici asi o centimetr přesahovat. Placku pečte dozlatova (sedm až deset minut) a totéž proveďte i s ostatními. V horkovzdušné troubě můžete péct pláty najednou.

4

Upečené placky okrájejte. Na každou můžete položit talíř a nožem oříznout přesahující okraj. My jsme použili nastavitelnou dortovou formu; pomoci si můžete i běžnou formou na dorty, která má odnímatelné dno. Okraje nevyhazujte, budete je potřebovat na závěrečné zdobení.

5

Vyrobte krém a posypku. Máslo a mléčný karamel vyšlehejte pomocí ruční nebo elektrické metly dohladka; trvá to zhruba deset minut. Nakonec připravte posypku z okrájených kousků těsta – kraje vložte do mísy a prsty je najemno rozdrobte a přimíchejte k nim nadrobno nasekané ořechy.

6

Sestavte domácí medovník. Pomocí kulatého nože rozetřete krém na první plát. Přiklopte další plackou, kterou opět namažte máslovým krémem. Opakujte tak dlouho, dokud vám nedojdou medovníkové pláty. Na závěr potřete celý dort včetně boků krémem a poprašte připravenou posypkou. Nechte aspoň do druhého dne odležet.

NĚCO NAVÍC
Pokud neseženete mléčný karamel, kupte konzervu slazeného kondenzovaného mléka, zavřenou ji ponořte do hrnce s vodou a zhruba hodinu a půl až dvě hodiny vařte. 

 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/2

Komentáře

13.04.2008 00:58
Dobrý den, mohla bych Vás poprosit od recept na medovník od šéfa. Děkuji
29.05.2008 08:20
Katko,chtěla bych také poprosit o recept na medovník od šéfa.Děkuji Eva
28.07.2008 18:51
Dobrý den, katko, myslíte, že bych mohla rovněž poprosit o Váš vylepšený recept? bohužel tento medovník byl opravdu trochu tužší...:-(
14.01.2007 22:02
Dnes jsem prvně ochutnala medovník, spěchala jsem proto na internet, dozvědět se o něm více. Přečetla jsem všechny příspěvky a protože mi moc chutnal, při nejbližší příležitosti jej podle všech rad upeču.
05.12.2006 18:04
Medovník jsem vyzkoušela, byl dobrý - i když ne tak jako z cukrárny, jen jsem měla docela světlé placky, i když těsto bylo hnědé. Může mi někdo poradit čím to může být? Děkuji
27.11.2006 19:36
Ja som iba pekarka zaciatocnicka, ale velmi ma zlakala tato dobrota.Avsak na moje sklamamie mi nevysla, cesto som piekla v teplovzdusnej rure, iba co mi ho zasusilo a vo vnutri to bolo ako blato, vobec nenarastlo.Nevie mi niekto poradik, ako postupovat spravne a kde som spravila chybu?Rada by som ho upiect znova, ale uz dobre.
10.12.2006 20:56
mi to v horkovzdušné troubě udělalo naprosto totéž, seškrábavala jsem těsto lžičkou.
12.12.2006 17:33
Manžel dělal medovník, hned jak v časopise vyšel. Já ho dělala tento týden a stalo se mi to co Vám-nevím proč? A štve mi to.
15.12.2006 20:12
já jsem medovník dělala 2x vždy v horkovzdušné troubě a Vámi popsaný problém mě nepotkal. Tak nevim?
15.12.2006 20:13
já jsem medovník dělala 2x vždy v horkovzdušné troubě a Vámi popsaný problém mě nepotkal. Tak nevim?

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč