Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Netradiční halušky
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3965 kcal
Bílkoviny 117 g
Sacharidy 396 g
Tuky 210 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kdyby nebyl Robert Vano světovým fotografem, byl by světovým kuchařem. Abyste o tom byli skálopevně přesvědčeni, stačí ochutnat jeho kosmopolitní verzi slovenských halušek, ovoněných bazalkou. Připravují se z čerstvě vařených brambor, a proto jsou tak jemné a nadýchané. Žádná zátěž pro žaludek – a koncert pro chuťové pohárky!

Suroviny

brynza 300 g
bazalka 1 hrst
čerstvá
sůl
pepř

Postup

1

Uvařte brambory, sceďte je, oloupejte a nechte trochu vychladnout.


příprava krájených halušek
2

Brambory prolisujte anebo nastrouhejte. K bramborám přisypte mouku a spojte je v jednu hmotu.

3

Přesuňte ji na pracovní plochu a dobře propracujte. Utvořte placku, rozkrájejte ji na pruhy a z nich odkrajujte kousky. Vidličkou utvořte zdobné rýhy a halušky vsyp­te do hrnce s vroucí osolenou vodou. Míchejte, aby se nepřilepily ke dnu. Až (po pár minutách) vyplavou na hladinu, je hotovo.

4

Brynzu dejte do kastrolu na mírný oheň, zalijte smetanou a krátce prohřejte, až vznikne hladká omáčka; případně dochuťte pepřem. Částí přelijte halušky a posypte je bazalky.

 
NĚCO NAVÍC
Klasická verze halušek se má kromě brynzy moc ráda se šťavnatou, dokřupava vysmaženou slaninou. Robert ji doporučuje zejména k zachmuřeným zimním dnům; v létě dává přednost bazalce.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/8

Komentáře

21.03.2007 23:07
Tento recept mi pri náhodnom prezeraní stránok vyrazil dych!!! Už ten obrázok sa mi zdal divný a recept,ani nehovorím. Do pravých slovenských halušiek sa dávajú zásadne surové nastrúhané zemiaky a hladká múka so štipkou soli.Nič viac!! A na uvarené, bryndza s oravskou slaninkou a k tomu kyslé mlieko.Halušky jem od svojich 6 mesiacoch,takže viem,čo hovorím. Ten recept by sa mal premenovať.Nechám to na autorovi....
24.02.2007 21:44
Mily Apetit, toto je recept na talianske gnocchi, ktore sa pripravuju z varenych zemiakov, aj formu (vratane vzoru urobeneho vidlickou) maju taku!! Slov. halusky su zo surovych zemiakov, ako tu uz bolo spomenute... a pripravuju sa z redsieho cesta a najlepsie specialnym "haluskovadlom" - sitom s velkymi dierami, ktorym sa pretlaca cesto rovno do vriacej vody. Toto ma teda velmi sklamalo - mala som za to, ze Apetit ma naozaj autenticke recepty... inovacii sa medze nekladu, ale preboha to neoznacujte ako "prave" halusky...!!! (a propos - ta bazalka, tak to je uz fakt uuuuuuuuuplne vedla.... este to ci bryndza, smotana, kysla smotana, kapusta - kazdy dava inak a vsetky verzie existuju, ale bazalka???? Total mimo.)
24.01.2007 10:54
Vážení a milí, to co tady prezentujete jako "Pravé slovenské halušky" vůbec neznám! Narodil jsem se na Slovensku a moje maminka mě haluškama krmila doslova od šesti měsíců mého věku. Doma je míváme skoro každý měsíc.Halušky se na Slovensku alespoň v naší rodině jedli nejčastěji se zelím a slaninou, protože brynza byla drahá a často nedostupná.Dále mě udivilo že do halušek dáváte smetanu a bazalku!!!!? A samozřejmě mě chybí pravá slovenská uzená slaninka!! Někdo dává také klobásku.Jinak dáváme halušky do guláše (výborné), jedl jsem je i s vajíčkem a slaninou.Ale základem jsou halušky ze syrových brambor do nich se zamýchá brynza a přidá čerstvě uškvařená slanina i s vyškvařeným tukem!!!Kde by se tam vzala smetana bazalka,a už vůbec né zakysaná smetana viz "Kluci v akci.
09.03.2007 11:02
Dovolim si reagovat na tvrdenie, ze zakysana smotana sa do halusiek nedava.Povodne tam samozrejme asi nepatri, ale my doma si halusky davame prave so syrokremom a zakysanou smetanou - pravdepodobne preto, ze ani ja, ani brat sme ako male deti bryndzu nemuseli. Takže zakysanu smetanu v haluškách pokladám za normálnu, ale konkrétne recept Apetitu je uplne mimo.
01.05.2007 11:17
rad by som sa k tomu prizval ako kuchar. samozrejme, ze receptov na halusky je na slovensku viacej, preto tvrdit, ktore su originalne?tazko povedat. preto sa v niektorych castiacj slovenska miesa bryndza s zakysanou smotanou, niekde s vodou v ktorej sa varili a halusky a podobne...
05.08.2008 10:10
Halušky miluju, i když nejsem ze Slovenska. Ale taky se pozastavuji nad receptem z vařených brambor. Dělám je ze syrových, polohrubá mouka, vejce.Těsto jen polotuhe, odsekávám malé kousky do vroucí vody. Pak posypu brynzou (naštěstí stále dostupnou trřeba v Tescu a není o nic dražší než jiné sýry, cca 140Kč/kg) a poliju pěkně vyškvařenou slaninou. Žádné jiné ingredience! Mňam!
16.12.2006 10:56
Tak mě napadlo...A co vejce? Nějak mi tam v tom receptu chybí....
16.12.2006 10:51
Našla jsem si enhle recept a měla radost, že je z vařených brambor. Jen co jsem si však přečetla Vaše přízpěvky, tak váhám.....No, jdu na to a pak se uvidí:))))
10.10.2006 12:49
Ked tieto halušky prezentujete ako slovenské nečudujem sa že to že to cudzincom nechutí. Maju tam byť surové zemiaky ktore obsahuju škrob ktorý bráni tomu aby sa nerozpadávali.Potom tam netreba dať vajce.Tam nema čo hladať bazalka a sladka smotana a ked tak kyslá.Ten recept je český bramborový knedlík iného tvaru.
14.08.2006 08:57
slovenské halušky-ani cestom ani prípravou...používajú sa surové zemiaky a hlavne nemožu sa po vhádzaní do vriacej vody predsa miešať-inak sa úplne rozpliznú...toto sa fakt nepodarilo...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč