Kromě chuti vás lahodný dezert překvapí a přesvědčí přípravou: je to velmi jednoduché a hlavně – nic se nepeče, pouze chladí!
Suroviny
Než se do toho pustíte...
- Ingredience hovoří samy za sebe: sáhněte po čokoládě minimálně se 70 % kakaové hmoty.
- Směs je lepší šlehat ruční metličkou než elektrickou – snadněji tak zabráníte přešlehání.
- Když nahradíte šlehačku smetanovým krémem mascarpone, bude výsledek ještě hladší a lahodnější.
- Dort je rozpočítán na rozevírací dortovou formu o průměru 18 cm. Výborný tip: vyložte ji plastovým proužkem a nezapomeňte na dno formy. Dezert pak snadněji vyjmete.
1 Rozpusťte čokoládu
Kousky čokolády, třetinu smetany a med dejte do varné mísy. Nalijte do kastrolu vodu, přiveďte ji k varu a na hrnec postavte mísu s čokoládou tak, aby se nedotýkala vody. Plamen stáhněte na absolutní minimum. Po 15–20 minutách rozpuštěnou čokoládu promíchejte.
2 Připravte si formu
Čokoláda teď musí vychladnout zhruba na tělesnou teplotu (zkontrolujete ponořením prstu). Zatím si připravte formu: ze silné plastové fólie (desek) vystřihněte pás (i z více pruhů, mohou se překrývat) i kolo na dno a vložte je do formy.
3 Ušlehejte šlehačku
Zbylou smetanu vlijte do velké mísy a přidejte ztužovač (asi 1 lžičku), kávu i skořici. Šlehejte, aby směs trochu zhoustla, ale ještě stékala z metličky. Použijete-li mascarpone (musí být čerstvé, bílé, bez znatelných sraženin), rozetřete ho s ostatními surovinami dohladka.
4 Promíchejte sladkou hmotu
Čokoládu přidejte do mísy se šlehačkou; všechno opatrně promíchejte kovovou lžící nebo stěrkou v osmičkovém pohybu. Nepospíchejte a pečlivě hmotu zpracovávejte, až je krásně jemná, zhoustlá, hladká a nadýchaná.
5 Naplňte formu
Dejte do formy čokoládovou náplň a obrácenou lžící uhlaďte povrch. Pak všechno uložte do lednice (přes formu položte talíř nebo ji přetáhněte fólií) a nechte ztuhnout – potrvá to asi hodinu, nejlepší je však nechat dort chladit přes noc.
6 Vyjměte a podávejte
Formu rozevřete, sejměte kovový a plastový kruh. Na dort položte převrácený talíř, dezert na něj překlopte, sejměte dno a sloupněte plastové kolo. Poprašte dort kakaem (včetně talíře, chcete-li jít s módou) a podávejte nakrájený na tenké řezy.
Tipy
Rozpouštění čokolády na hladký krém stojí a padá
- a) s teplotou – voda pod čokoládou nemá být vroucí, na rozpuštění stačí horká pára;
- b) nesmí do ní při rozpouštění přijít ani kapka vody, srazila by se;
- c) při rozpouštění čokoládu občas důkladně promíchejte.
V tomto receptu ,funguje‘ rozpouštění čokolády se smetanou a medem perfektně. Pokud se vám rozpuštěná čokoláda přece jenom srazí, všlehejte do ní oříšek másla nebo lžičku slunečnicového oleje. Další triky na ‚vyhlazení‘:
- Postupně, po lžičkách, zašlehejte vařící vodu – zatímco při rozpouštění by sražení způsobila, teď ho naopak napraví.
- Nechte směs vychladnout a ztuhnout, nasekejte ji a použijte do čokoládových těst.
Nepřešlehejte
Přešlehaná šlehačka z metličky nestéká. Začněte znovu s novou várkou smetany a tu tuhou si nechte ke zdobení dortu nebo do kávy. Do krému můžete použít i hodně tuhou smetanu, ale bude se vám hůř zapracovávat a výsledný krém nebude tak jemný a hedvábný.
Osobitě
- 25 g opražených oříšků či mandlí nahradí kakao a dodá dortu křupavost.
- Místo kávy všlehejte ve třetím kroku do smetany 2 lžičky jemně strouhané pomerančové kůry a povrch ozdobte sekanou kandovanou kůrou v čokoládě (dobrou a čerstvou mívají prodejci oříšků).
Komentáře
Anonym
31.05.2006 16:11
mňamozní
Anonym
31.05.2006 16:12
oprava
Anonym
08.06.2006 13:37
neúspěch
Anonym
11.03.2007 23:15
no...
Anonym
27.11.2006 19:36
Úprava dortu
Anonym
29.04.2008 12:38
Dětská verze
Anonym
31.01.2007 13:10
mňamka
Anonym
05.02.2007 18:29
dortík
Anonym
29.04.2007 13:45
Nezhoustl, tak jsem ho zmrazila
Anonym
13.02.2008 12:18
re