Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.5/5 Počet hodnocení: 450
Více než hodinu Velmi snadné 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8434 kcal
Bílkoviny 127 g
Sacharidy 817 g
Tuky 510 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Originální recept na medovník se po dlouhých peripetiích podařilo získat redaktorce Šárce Hamanové od Gruzínky Nanuli Dérové. Vypadá komplikovaně, ale budete překvapeni, jak je snadný. Nejlíp chutná trochu odleželý, proto ho po sestavení nechte pár hodin odpočívat na chladném místě.

Suroviny

tuk 250 g
Hera
vejce 3 ks
med 3 PL
tmavý
na ozdobení
Na krém
slazené, karamelizované – Salko karamel (mléčný karamel)
máslo 300 g

Postup

1

Připravte vodní lázeň. Do kastrolu nalijte vodu a postavte na něj větší ohnivzdornou misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přiveďte k varu. Do misky vložte heru a nechte ji pomalu rozpustit. Potom do ní rozklepněte vejce a postupně přidejte med, cukr, mouku i jedlou sodu. Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů.

2

Směs v misce míchejte vařečkou přibližně deset minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Pro netrénované paže je to poměrně náročná činnost, proto klidně použijte ponorného elektrického pomocníka. Doporučujeme sáhnout po hnětacích metlách ve tvaru spirály, na šlehací metly se totiž těsto lepí. Vzniklé těsto rozdělte na šest stejně velkých dílů.

3

Na plech natáhněte pečicí papír a obkreslete na něj talíř či dortovou formu (podle toho, čím budete upečené pláty vykrajovat). Do kruhu pak gumovou stěrkou rozetřete v co nejtenčí vrstvě těsto; mělo by kružnici asi o centimetr přesahovat. Placku pečte dozlatova (sedm až deset minut) a totéž proveďte i s ostatními. V horkovzdušné troubě můžete péct pláty najednou.

4

Upečené placky okrájejte. Na každou můžete položit talíř a nožem oříznout přesahující okraj. My jsme použili nastavitelnou dortovou formu; pomoci si můžete i běžnou formou na dorty, která má odnímatelné dno. Okraje nevyhazujte, budete je potřebovat na závěrečné zdobení.

5

Vyrobte krém a posypku. Máslo a mléčný karamel vyšlehejte pomocí ruční nebo elektrické metly dohladka; trvá to zhruba deset minut. Nakonec připravte posypku z okrájených kousků těsta – kraje vložte do mísy a prsty je najemno rozdrobte a přimíchejte k nim nadrobno nasekané ořechy.

6

Sestavte domácí medovník. Pomocí kulatého nože rozetřete krém na první plát. Přiklopte další plackou, kterou opět namažte máslovým krémem. Opakujte tak dlouho, dokud vám nedojdou medovníkové pláty. Na závěr potřete celý dort včetně boků krémem a poprašte připravenou posypkou. Nechte aspoň do druhého dne odležet.

NĚCO NAVÍC
Pokud neseženete mléčný karamel, kupte konzervu slazeného kondenzovaného mléka, zavřenou ji ponořte do hrnce s vodou a zhruba hodinu a půl až dvě hodiny vařte. 

 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/2

Komentáře

20.04.2007 20:52
Katko, aj by som vas velmi krasne chcela poprosit o vynikajuci recept od sefa. Vopred dakujem,Meggienka
20.04.2007 20:54
Katko, aj by som vas velmi krasne chcela poprosit o vynikajuci recept od sefa. Vopred dakujem,Meggienka [email protected]
26.04.2007 21:59
Ahoj Katko,prosím tě,jako mnoho přede mnou,o zaslání Tvého vynikajícího receptu na medovník od šéfa.Taky se mi nedaří jako z cukrárny.Díky moc.
16.05.2007 06:51
Dobrý den Katko, reakce na medovnk jsem si přečetla až dnes a proto bych Vás také ráda poprosila ö recept na medovník od šéfa. Pokud by ho šlo zaslat emailem. Děkuji předem.
30.05.2007 15:12
Dobry den, mohla bych taky poprosit o recept? Dekuji
04.06.2007 10:12
Dobrý den, Katko, taky bych ráda Váš recept na ten dobrý medovník. Koukala jsem do příspěvků a nikde není uvedený. Díky moc Petra
05.07.2007 06:50
Katka, prosim, poslala by ste i mne ten lepsi recept? Idem medovnik piect po prvykrat k narodeninam partnerovej babicky a nerada by som ho zbabrala:) Dakujem
06.06.2007 18:35
Katko, nikde jsem nenašla Váš recept na lepší medovník. Prosím o jeho zaslání. Děkuji.
28.06.2007 14:21
Vím, že zdaleka nejsem první, ale mohla bych také požádat o recept od šéfa? Opravdu by mě moc potěšil, ten původní medovník se mi nějak nevydařil. Předem velice děkuji.

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč