Jak správně vařit luštěniny

Jak správně vařit luštěniny
sdílet:

Prospívají zdraví, ale zároveň vás po nich může pořádně bolet břicho. Důležitá je proto správná příprava. 

 
  • Luštěniny namočte na 8–12 hodin (čočce stačí méně), vodu poté vždy vylijte a pak dejte novou. Během vaření můžete tekutinu ještě jednou slít a použít novou vodu – zejména pokud jídlo připravujete pro děti nebo trpíte nadýmáním.
  • Luštěniny chutnají nejlépe z tlakového hrnce, jsou krémovější a lépe stravitelné. Navíc se zkrátí doba přípravy na 30–60 minut podle druhu. Během vaření je nikdy nesolte.
  • Stravitelnosti prospěje kousek zázvoru nebo mořské řasy (kombu nebo wakame), koření, jako je římský kmín nebo fenykl, či bylinky (majoránka, saturejka či bazalka). Pokud nepomáhá ani to, kápněte k nim na závěr vaření trošku jablečného nebo vinného octa.

Čtěte také:

Škola vaření: čočka

Související články

Zázračné luštěniny: Levné, syté a lahodné
  • Tipy a triky

Zázračné luštěniny: Levné, syté a lahodné

Ať už jste příznivcem luštěnin nebo vás tato surovina kvůli nadýmání příliš neláká, podívejte se na naše dnešní tipy, kde se zabýváme bohatým výživovým přínosem pro lidský organismus a také vám poradíme, jak nadýmání předcházet. Nechybí ani...
Hummus: lahodná pomazánka s nešťastným názvem
  • Zajímavosti

Hummus: lahodná pomazánka s nešťastným názvem

Na první pohled by se mohlo zdát, že pojmenovat pokrm názvem hummus se rovná gastronomické sebevraždě. V případě cizrnové pomazánky se však ukázalo, že trochu nešťastný název může odkazovat k delikátní chuti, které se jen tak něco nevyrovná...
Autor: Hana Zemanová

Comments

Obchod Apetit