Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
jahodovy dortik
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Velmi snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3919 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 272 g
Tuky 267 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nadýchaný dvouvrstvý základ by stačil sám o sobě, ale pro jahody a šlehačku vytvoří naprosto dokonalý podklad... Sněhový dort s jahodami a šlehačkou je jako nadýchaný obláček. Je tak lehký a nadýchaný, že sa vám doslova rozplyne na jazyku. 

Suroviny

pistácie 20 g
máslo 100 g
pokojové teploty
vejce 1 ks
velké
kypřicí prášek do pečiva ½ ČL
Na sníh
Na ozdobu
jahody 200 g

Postup

1

Začněte korpusem: troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Otevírací formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.

2

Pistácie vložte do nádoby robota a rozemelte je. Máslo a cukr tři až čtyři minuty třete, aby vznikla krémovitá hmota. Do ní pak zlehka zatřete vejce, žloutky, mouku i oříšky. Vznikne jemné těsto, které stéká ze lžičky. To nalijte do formy a zarovnejte lžící.

3

Vytvořte sněhovou polevu: našlehejte bílky do hustého sněhu. Postupně po lžících přisypávejte cukr a šlehejte, dokud nevznikne hladká a lesklá směs. Navršte ji na korpus, rozetřete a lžící vytvořte hezké záhyby. Vložte do trouby a pečte tak tři čtvrtě hodiny, dokud sníh není už od pohledu křupavý.

4

Nechte základ dortu trochu vychladnout ve formě, nejlépe na mřížce. Poté ho nožem uvolněte od okrajů a vyjměte. Sloupněte pečicí papír a nechte budoucí dezert úplně vychladnout.

5

Korunujte své dílo: na sněhovou polevu rozetřete v pěkných vlnkách šlehačku a navrch poklaďte jahody; drobné plody můžete ponechat vcelku, větší nakrájejte na plátky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/6

Komentáře

14.02.2007 13:08
Dort je nevsedni a vynikajici, doporucuji do testa pridat bud vice masla, nebo mleka ci vody, podle receptu to by to bylo moc tuhe

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč