Dušená hovězí líčka na víně s bramborovou kaší

Dušená hovězí líčka na víně s bramborovou kaší

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Více než hodinu Snadné pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4674 kcal
Bílkoviny 300 g
Cukr 294 g
Tuky 169 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V posledních letech jim šéfkuchaři vrací zaslouženou slávu. Hovězí líčka dušená na víně totiž nemají konkurenci!

Suroviny

hovězí líčka 1 kg
3-4 kusy (celkem 1–1,2kg)
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 4 PL
celer 0.5 ks
menší, nakrájený na kostičky
mrkev 4 ks
nakrájené na kostičky
petržel 2 ks
nakrájené na kostičky
cibule 2 ks
nakrájené nadrobno
česnek 2 stroužky
nakrájené nadrobno
bobkový list 1 ks
pepř 5 kuliček
nové koření 5 kuliček
rozmarýn 1 snítka
tymián 1 snítka
+ na ozdobení
rajčatový protlak 2 PL
víno červené 1 l
kvalitní
vývar hovězí 700 ml
máslo 4 PL
vychlazené a nakrájené na kostičky
krupicový cukr 1 PL
žampiony 12 ks
pěkné střední
petrželka 1 PL
hladkolistá
bramborová kaše
k podávání

Postup

1

Hovězí líčka očistěte, osolte a opepřete. V hrnci rozehřejte olej a opečte na něm líčka ze všech stran dohněda. Pak je vyjměte a dejte stranou. Do hrnce nasypte kořenovou zeleninu a osmahněte ji dozlatova. Pak přidejte cibuli a česnek a opékejte dočervena. Přidejte celé divoké koření, tymián, rozmarýn a rajský protlak a míchejte ještě minutu. Zalijte vínem, přiveďte k varu a vařte, až se objem sníží na třetinu; trvá to asi 30 minut.

2

Vraťte do hrnce opečená líčka a zalijte je vývarem. Přiklopte a dejte dusit do trouby předehřáté na 140°C asi 2 hodiny doměkka. Líčka vyndejte na talíř a omáčku přeceďte přes jemné síto. Dotáhněte solí, pepřem, případně lehounce oslaďte, aby omáčka získala ještě lepší chuť. Těsně před podáváním do horké omáčky zašlehejte 2 lžíce másla.

3

Na 2 lžících másla zprudka opečte žampiony dozlatova, osolte a opepřete a posypte zbylou nasekanou petrželkou.

4

Při podávání dejte kaši na střed talíře, navrch položte líčko a zlehka přelijte omáčkou. Ozdobte opečenými žampiony a snítkou tymiánu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Kamila Hrbáčková

Byly skvělé, jen doporučím zeleninu pořádně osmahnout a víno přidávat postupně po cca 2dcl - je to delší, ale chutnější. Taky délka dušení masa byla cca 4 hodiny, po dvou hodinách bylo stále tuhé. Postup jsem vyladila podle návodu Z.Pohlreicha :-)

Frantisek Kaska

Výborné, omáčka skvostná, prožil jsem zweigltrebe z Pavlovic, dvě a půl hodiny v pekáčku akorát. Místo žampionů jsem musel pozit hlivu - taky skvělé.

Apetit magazín

  • Jak na to

Dokonalá dětská party – jak zapojit děti do příprav

Ať už jde o narozeninovou oslavu nebo chcete jen děti odměnit za skvělé výsledky ve škole, vyzkoušejte naše tipy, díky kterým snadno připravíte dětskou party snů. Zapojte své ratolesti do výroby domácích dobrot pro hosty, pak už se stačí...
  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...

Obchod Apetit