Rozinkové rolky s mandlovými lupínky

Rozinkové rolky s mandlovými lupínky

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Do 30 minut Velmi snadné 8 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3282 kcal
Bílkoviny 98 g
Sacharidy 400 g
Tuky 132 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nám rolky nejvíc chutnaly s hrnkem teplého kakaa, ale stejně dobré budou i s čajem či kávou nebo jako sladká svačinka.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 450 g
2 bal
sušené droždí 14 g
krupicový cukr 50 g
sůl 1 špetka
mléko 150 ml
vlažné
vejce 1 ks
rozšlehané
máslo 50 g
rozpuštěné
rostlinný olej
na vymazání formy
Na náplň
máslo 25 g
změklé
85 g
světlé rozinky propláchnuté
mandle plátky 85 g
mandle plátky
na ozdobení
krupicový cukr 25 g
meruňkový džem 2 PL

1 Mouku, droždí, krupicový cukr a špetku soli dejte do mísy a dobře promíchejte. Udělejte ve středu důlek a vlijte do něj vlažné mléko, 50 ml vlažné vody, rozšlehané vejce a máslo. Vypracujte těsto a hněťte je vařečkou dohladka. Pokud je těsto moc suché, přilijte vlažné mléko, pokud je naopak řídké, zapracujte ještě trochu mouky. Pak jej vyklopte na pracovní plochu poprášenou moukou a ještě chvíli zpracovávejte. Přesuňte do máslem vytřené mísy, zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte asi hodinu kynout, až těsto zdvojnásobí objem.

2 Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Vymažte dortovou formu o průměru 21–23 cm olejem.

3 Vykynuté těsto krátce propracujte a rozválejte na obdélník 20x30 cm. Rovnoměrně jej posypte kousky másla, rozinkami, mandlovými lupínky a cukrem a od delší strany těsně srolujte jako roládu – na konci můžete hranu navlhčit, aby se roláda dobře uzavřela. Ostrým nožem ji příčně rozkrájejte na 8 dílů, vzniklé roládky trochu zakulaťte a řeznou stranou nahoru je vyskládejte vedle sebe po obvodu formy. Zakryjte utěrkou a nechte dalších 20 minut kynout, až zdvojnásobí objem.

4 Pečte 10 minut, potom troubu ztlumte na 180 °C/160 °C a dopečte dozlatova. Mezitím v kastrůlku na mírném ohni rozpusťte džem s 1 lžící vody. Pečivo směsí potřete hned po vytažení z trouby a posypte mandlovými lupínky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/4

Komentáře

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...
Jak využít v plantainy v kuchyni?
  • Tipy a triky

Jak využít v plantainy v kuchyni?

Narazili jste v obchodě na sytě zelené banány, které vypadaly, že je sklidili o měsíc dřív, než měli? Možná to byly právě banány plantain. Tento druh banánů bývá zařazován spíše mezi zeleninu než ovoce. Pojďme se podívat, do jakých pokrmů...
Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?
  • Lidé a jídlo

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?

Jídlo je životní nutností, bez něj bychom zemřeli. Mnozí z nás ale jídlo neberou jako něco, co nás drží při životě, ale jako rozkoš a požitek. A od takového způsobu vnímání jídla zbývá už jen krůček k tomu, abychom si na něm...

Obchod Apetit