Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Tvarohovo-makový koláč (Kleckselkuchen)

Tvarohovo-makový koláč (Kleckselkuchen)

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (63)
Do hodiny Velmi snadné Pro 10-12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8358 kcal
Bílkoviny 227 g
Sacharidy 1209 g
Tuky 287 g
Vláknina 94 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Koláč z cukrárny v saském Bad Schandau je z kynutého těsta, ale doma preferuji zrychlenou verzi. Nejde totiž o těsto, ale o náplň!“ upozorňuje na svého favorita Stáňa Moravcová, redaktorka Apetitu.

Suroviny

višňový džem 250 g
Na těsto
vejce 1 ks
mouka pšeničná hladká 400 g
kypřicí prášek do pečiva 4 ČL
mléko 8 PL
slunečnicový olej 8 PL
krupicový cukr 100 g
vanilkový cukr 2 bal
tvaroh měkký 250 g
plnotučný
Na makovou náplň
mák mletý 100 g
mléko 125 ml
piškoty 50 g
umleté nebo jemně nadrcené
rum 2 PL
vanilkový cukr 1 bal
skořice 1 špetka
mletá
citronová kůra 1 špetka
z biocitronu
krupicový cukr
na dochucení
rozinky 2 PL
předem namočené v rumu
Na tvarohovou náplň
tvaroh měkký 250 g
plnotučný
krupicový cukr 50 g
pudinkový prášek 1 PL
vejce 1 ks
rum 1 PL
Na drobenku
máslo 100 g
změklé
mouka pšeničná hladká 180 g
krupicový cukr 100 g
mléko 2 PL

1 Troubu předehřejte na 200 °C; plech s vyšším okrajem (alespoň 2 cm) vyložte pečicím papírem. Všechny suroviny na těsto dejte do mísy a promíchejte dohladka. Těsto rozprostřete na připravený plech.

2 Uvařte makovou náplň: mák a mléko dejte do hrnce a asi 3 minuty za stálého míchání vařte. Přidejte zbývající ingredience a nechte lehce zchladnout. Smíchejte všechny přísady na tvarohovou náplň a rukama propracujte všechny přísady na drobenku.

3 Na těsto nanášejte po lžících nejprve tvarohovou, pak makovou náplň a nakonec džem. Posypte koláč drobenkou a pečte uprostřed trouby 25–30 minut. Nechte vychladnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/9

Komentáře

Anonym

Makovou náplň není nutno zahušťovat piškoty, byla moc hustá a na koláči zůstaly tutuhé hromádky. Nápněmi i džemem dělat malé hromádky. Do drobenky příště mléko nedám, byla lepivá a špatně se drolila na koláč.

Anonym

Koláč je vynikající. V sezoně dávám misto džemu višně nebo švestky. Tvaroh i mák střikám na těsto sáčkem v pruzích, aby bylo všeho všude stejně

Apetit magazín

Komerční sdělení
Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!
  • Koktejl

Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!

Poctivé džemy, které vznikly z čerstvého ovoce uzrálého v nedotknuté přírodě Tyrolských Alp, anebo třeba omáčka z nejchutnějších brusinek světa. Taky jste právě dostali chuť osladit si život? My vás nalákáme ještě víc... ...
Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?
  • Jak na to

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?

Matkeřským stromem brazilských para ořechů je juvie ztepilá. Roste v dalekých deštných pralesích jižní Ameriky. Velká exotická jádra bývají součástí ořechových a ovocných směsí. Para ořechy jsou bohaté na zdraví prospěšné látky. Kolik...

Obchod Apetit