0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ceviche
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
2.6/5 Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Snadné 8-10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5539 kcal
Bílkoviny 19 g
Sacharidy 202 g
Tuky 501 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jídlo, které tančí napříč latinskoamerickými kuchyněmi, doslova hýří barvami a vůní. Proto si je Regina Boquín jistá, že ceviche uspěje i v Čechách.

Suroviny

bělomasá ryba 1 kg
např. treska
nebo limetek
paprika červená 3 ks
větší
paprika zelená 3 ks
větší
cibule 6 ks
rostlinný olej 500 ml
kvalitní
rajčatová passata - pyré 300 ml
worchestrová omáčka 5 PL
Heinz
oregano 2 PL
sušené
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení

Postup

1

Rybí maso dejte asi na půl hodiny do chladu, aby se zpevnilo a líp se vám krájelo. Pak ho nakrájejte nejdřív na úzké proužky a poté na co nejdrobnější kostičky. Vyzbrojte se ostrým nožem, abyste maso  ‚pižláním‘ zbytečně nepoškodili.

krájení ryby a cistronů

2

Z citronů, limetek či obojího vymačkejte všechnu šťávu. Zalijte jí kostičky rybího masa v misce (porcelánové, nerezové nebo plastové) a tu potom vložte do chladničky. Tradiční doba chlazení, během níž maso působením šťávy dokonale zkřehne a zprůsvitní, je šest hodin.

3

Rybí maso vsypte do cedníku a důkladně propláchněte pod tekoucí vodou – šťáva už svůj účel splnila. Propláchnuté maso nechte odkapat na vrstvě kuchyňského papíru (stačí v cedníku).

příprava zeleniny

4

Rajčata přelijte v hrnci horkou vodou a minutu je v ní ponechte; slupka pak půjde snadno stáhnout.

5

Zatímco rajčata chladnou, nakrájejte papriky (opláchnuté a zbavené jádřinců) na kostičky. K přípravě ceviche můžete zužitkovat i další druhy různě barevné zeleniny – výsledek bude pokaždé  jiný,  ale  vždycky  zajímavý.  Základní pravidlo tatínka Boquína zní: krájet co nejdrobněji a nej­úhledněji.

zamíchejte Ceviche

6

Na stejně drobné kostičky nakrájejte i cibuli. Pokud se vám podaří sehnat takzvanou sladkou bílou cibuli, rozhodně si ji nakupte do zásoby. Cenově se od běžné příliš neliší, ale má daleko jemnější chuť i vůni.

7

Posledním krokem je dochucování. Dobromysl (oregano,  v Jižní Americe velmi oblíbené koření) nejdřív dobře rozemněte v dlani, aby se uvolnilo co nejvíc vůně.

Ceviche ochuřte

8

Zalijte tomatovou omáčkou a olejem, dochuťte worcesterskou omáčkou, solí a pepřem (nejdřív ochutnejte: omáčka může být dost slaná). Ihned podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/11

Komentáře

Anonym

To rybí maso se už dál neupravuje? Opravdu se to jí syyrové?

Anonym

To se opravdu jí syrové, je to jedno z tradičních latinsko- amerických jídel a stojí za to to vyzkoušet!

Anonym

slecna asi nikdy neslysela o sushi

Anonym

ono to zní divně, ale ten citrón tu rybu pěkně "uvaří", ale v latinský americe si musí člověk dávat pozor na to kde si to dává, taky by z toho mohl být pěknej průjem :o))

Anonym

Recept se nachází v č.11/04, str.64

Anonym

Co mi tam rozhodně chybí je koriandr, bez toho to prostě ceviche není. Ale to je kostarická varianta, která je trochu jiná než ta co je tady, taky kečup s majonézou tam nesmí chybět při podávání, člověk si to tam přidá podle libosti :o) V česku se bojím dělat ceviche z ryb, nejsou tu tak čerstvé, tak to dělám z krevet nebo krabího masa..taky dost dobrý...

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč