0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Polévka z bílého chřestu

Polévka z bílého chřestu

3.8 / 5. Počet hodnocení: 23
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1560 kcal
Bílkoviny 68 g
Sacharidy 116 g
Tuky 87 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduchá polévka, která hraje na jemnou chřestovou notu a vystačí si s minimem surovin.

Suroviny

olivový olej bazalkový 1 PL
+ na pokapání (nemusí být)
jarní cibulka 4 ks
pouze bílé části, nadrobno nakrájené
chřest bílý 1 kg
oloupaného a zbaveného dřevnatých konců̊, nakrájeného na 2–3cm kousky
vývar kuřecí 750 ml
horký, lze nahradit zeleninovým vývarem nebo vodou
smetana na vaření 250 ml
sůl mořská
mandle plátky 4 hrsti
opražené
kerblík
čerstvý, na posypání

Postup

1

V rendlíku rozehřejte olej. Vsypte cibulku a opékejte ji doměkka a dosklovita, asi 5 minut. Přidejte chřest a vývar nebo vodu. Přiklopte tak, aby mohla unikat pára, a zvolna vařte, aby chřest úplně změkl, asi 10 minut. Odstavte.

2

Přilijte smetanu a ponorným mixérem rozmixujte dohladka (pokud vám vadí vlákna z chřestu, polévku přeceďte přes jemný cedník). Osolte, podávejte horké nebo chlazené, posypané mandlovými lupínky a čerstvým kerblíkem, případně i pokapané olivovým olejem.

Související články

Jak připravit dokonalý chřest
  • Tipy a triky

Jak připravit dokonalý chřest

Chřest má sám o sobě příjemnou chuť a při kousnutí krásně křupne, a tak ho můžete podávat prakticky jen tak. Slavnostně působí politý rozpuštěným máslem a posypaný opraženou strouhankou nebo s holandskou omáčkou. Jak zpracovat bílý a...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/5

Komentáře

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit