Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dort Harlekýn
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 284
Do dvou hodin Snadné Na formu o průměru 20–22 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4778 kcal
Bílkoviny 105 g
Sacharidy 392 g
Tuky 308 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dort Harlekýn potěší všechny milovníky šlehačkových dortů. Dopřejte si klasický dezert jako vystřižený z vitríny vaší oblíbené cukrárny. Kombinace bílé a pařížské šlehačky tvoří jeho charakteristický vzhled a naprosto jemnou chuť, která sluší kakaovému korpusu. Ten doporučujeme alespoň jednou poříznout a vnitřek dortu naplnit pařížskou šlehačkou. 

Suroviny

vejce 5 ks
rostlinný olej 4 PL
(+ případně smíchaná s 1 lžičkou kypřicího prášku do pečiva)
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl 1 špetka
na formu
mouka pšeničná hrubá
na formu
Na pařížskou šlehačku
min. 33%
Na dokončení
33–40%
z tmavé čokolády, nemusí být

Postup

1

Den předem připravte pařížskou smetanu. Svařte smetanu ke šlehání s krupicovým cukrem a kakaem holandského typu a po vychladnutí uložte do lednice.

    2

    Troubu předehřejte na 160°C. Formu o průměru 20–22 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem nebo vysypte hrubou moukou.

     

    3

    Vejce vyšlehejte s oběma druhy cukru do nadýchané pěny. Vmíchejte olej. Mouku, prášek do pečiva a kakao přesejte přes jemné síto, smíchejte se solí a zašlehejte do těsta.

    4

    Těsto vlijte do připravené formy a pečte přibližně 45 minut, nebo dokud nebude špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Bude-li se vám zdát, že povrch korpusu příliš rychle tmavne, přikryjte ho kusem alobalu a dopečte přikrytý.

    5

    Nechte vychladnout, v případě potřeby zakrojte povrch do roviny a poté korpus jednou vodorovně prokrojte.

    6

    Pařížskou šlehačku ušlehejte dotuha. Smetanu ke šlehání vyšlehejte se ztužovačem dotuha a oslaďte moučkovým cukrem podle chuti.

    7

    Třetinou pařížské šlehačky potřete spodní polovinu korpusu a přiklopte vrchní polovinou. Druhou třetinou potřete povrch i boky dortu a uhlaďte.

    8

    Zbylou třetinou naplňte cukrářský sáček s řezanou špičkou. Ušlehanou bílou šlehačkou naplňte druhý cukrářský sáček s řezanou špičkou. Povrch dortu ozdobte oběma druhy šlehačky. Můžete poprášit kakaem nebo dozdobit hoblinami hořké čokolády.

    TIPY & TRIKY

    • Když korpus na harlekýn upečete raději den předem, půjde lépe rozkrojit. Nenaplněný se dá zmrazit a skladovat až 4 měsíce. Aby zůstal vláčný, zabalte ho ještě vlahý do alobalu a zamrazte. 
    • Pařížskou smetanu můžete koupit hotovou v kelímku. Budete jí potřebovat cca 450 ml. Pařížskou šlehačku můžete připravit i zcela bez cukru, popřípadě ho dát méně podle chuti.
    • Pařížskou smetanu můžete koupit hotovou v kelímku. Budete jí potřebovat cca 450 ml.
    • Pokud nechcete používat ztužovač, rozhodně kupte smetanu s vyšším obsahem tuku (40%), ale šlehejte ji na nejnižší otáčky. Předejdete tím jejímu sražení.

    Související články

    Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/10 spolu s mnoha dalšími recepty

    Autor: redakce Apetitu

    Apetit 2010/10

    Komentáře

    21.02.2016 23:33

    Recept není dobře napsán,ne pro začátečníky.Je třeba zdůraznit že do ušlehané hmoty se mouka s kakaem vmíchává lehce opatrně vařečkou a je lepší olej vmíchat až nakonec.

    17.02.2016 13:33

    Dobrý den, recept jsem vyzkoušela ahned dvakrát - poprvé jsem si ho špatně přečetla a mouku s kakaem jsem přidala k vajíčkům do robota a všechen vzduch se vyšlehal pryč.. ale i tak jsem to upekla, vyšla mi z toho tuhá placka, ale s višňovou marmoškou to byla dobrota - no nicméně to neměnilo nic na tom, že potřebuji dort na oslavu a tak jsem se do toho pustila znovu - a do vaječné hmoty mouku s kakaem jen lehce zamíchala...a povedl se na jedničku!

    18.02.2016 12:23

    Super! Jsme moc rádi, že jste to po prvním neúspěchu nevzdala... To by byla škoda! Doufáme, že se oslava vydařila a oslavenec měl radost.

    Mějte se moc krásně, Martina

    10.11.2015 12:38

    Čerstvé novinky z redakce: Dort jsme přepekli. Vyzkoušeli jsme několik variant přípravy korpusu a nejvíce se nám osvědčilo vyšlehat vejce s cukrem, přidat olej a nakonec mouku s kakaem. Kypřicí prášek není potřeba, korpus krásně vyběhne. Postup jsem tady v receptu upravila. Za tímto už si vážně stojíme a povede se každému. Harlekýn je mňam!

    08.10.2015 12:54

    Dobrý den, já jsem pro jistotu přidala lžičku prášku do pečiva, ale i tak je to jen hutná placka :-(

    14.10.2015 11:45

    Dobrý den Kamilo, tak to už opravdu nevíme. Nám se dort povedl, jak vidíte na obrázku. Při nejbližší příležitosti ho pro jistotu upečeme znovu a uvidíme.

    02.09.2015 15:33

    Dobrý den, dort by měl vyběhnout i bez kypřidla, jen díky pěně z cukru a vajec, které je nutné šlehat dostatečně dlouho, aby byla krásně pevná a nadýchaná. Recept jsme upravili, aby byl lépe srozumitelný a nepletlo se množství kakaa použitého do pařížské šlehačky a do korpusu.

    31.10.2014 19:57

    Nevím co dělám špatně ale po upečení je korpus hrozně nizký, vůbec nevyběhl, nemá se tam dávat prášek do pečiva? Tady v receptu psaný není.

    Apetit magazín

    AD
    Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
    • Zajímavosti

    Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

    Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

    Obchod Apetit

    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč