„Tohle cukroví od mé kamarádky peču každoročně. Pro jeho bezkonkurenční chuť i vzpomínky – na pařížských rohlíčkách (a masovém vývaru) jsem před pár lety prožila období po porodu,“ prozrazuje editorka Šárka Hamanová. Recept na pařížské rohlíčky nemůžete o Vánocích prostě vynechat.
Postup
Předehřejte troubu na 150°C, plech potáhněte papírem na pečení.
V míse smíchejte vejce, ořechy, cukr a hladkou mouku. Promíchejte, směsí naplňte cukrářský sáček (nebo sáček z pevného igelitu s ustřiženým rohem) a přímo na plech tvarujte rohlíčky.
Pozvolna je pečte do světle hnědé barvy, trvá to asi 20 minut. Rohlíčky by měly být upečené, ale stále pružné. Ještě zatepla je sundejte z plechu a nechte vychladnout.
V hrnci přiveďte k varu vodu a postavte na něj ohnivzdornou misku tak, aby se dnem nedotýkala hladiny.
Dejte do ní vejce, krupicový cukr a kakao a vyšlehejte na krém. Až trochu vychladne, zašlehejte do něj máslo. Krém dejte vychladit.
Upečené rohlíčky rozložte na tác nebo talíře.
Část krému dejte do cukrářského sáčku a rychle ho nastříkejte na rohlíčky – krém v rukou rychle povoluje a má pak tendenci stékat.
Ozdobené rohlíčky opět důkladně vychlaďte (můžete je i nechat trochu namrazit) a pak je smočte v čokoládové polevě.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Naše nejoblíbenější cukroví(10 receptů)
- Připravte si nejlepší ořechové cukroví: 22 osvědčených receptů a tipy redakce(22 receptů)
Komentáře
Veronika Herychova
04.01.2015 18:40
Byly vyborne, jen se nedozily
Byly vyborne, jen se nedozily Vanoc. Doporucuju dělat rohlíčky male nebo lépe dvojnásobne množství.
Mirka Love
06.07.2015 02:19
Sarko prosim Vas na kolik
Sarko prosim Vas na kolik rohlicku je tato davka? Mam to delat zrovna ze dvou davek?
Dekuji!
Jana Kopřivová
01.10.2015 15:04
Milá Mirko, nejsem Šárka, ale
Milá Mirko, nejsem Šárka, ale ráda Vám odpovím. :) Z této dávky připravíte přibližně 20 rohlíčků.
Jitka K.
23.12.2020 16:29
Mně to vyšlo na 60 kousků 5cm
Mně to vyšlo na 60 kousků 5cm velkých rohlíčkú a krému bylo tak na polovinu.
Anonym
15.12.2016 12:58
Dobry den,nevim,kde jsem
Dobry den,nevim,kde jsem udelala chybu,ale krem mi z rohlicku stekal.I kdyz jsem ho nechala namrazit a nazdobene rohlicky jsem ihned odnasela na balkon do chladu,tak mi stejne povolil a rohlicky pak vypadali jako nevzhledna placka.Muzete mi poradit,kde je asi problem?
Martina Zajícová
19.12.2016 16:10
Dobrý den, Barboro, bohužel
Dobrý den, Barboro, bohužel tohle cukroví je velmi citlivé na teploty. Rohlíčky musí být před nanášením dokonale vychladlé (a klidně je strčte před nanášením krému za okno (pokud je venku zima a není mokro), máslo do krému je potřeba zašlehávat změklé, ale ve chvíli, kdy je vaječná pěna o stejné teplotě jako máslo (tedy pokojové). Jedna čtenářka nám dokonce psala, že nanáší krém na rohlíčky v bavlněných rukavicích, protože krém v sáčku jí v teplejších rukách taje. Po nanasení krému zase dejte rohlíčky pořádně vychladit (za okno, do lednice, do mrazáku). A rozdělte si je třeba na dávky, ať se vám rohlíčky čekající na namočení do čokolády nerozpustí. Rozhodně si nechte zdobení rohlíčků na chvíli, kdy nebude rozpálená trouba a nebude zbytečně zvedat teplotu v kuchyni. Držíme palce, ať jsou rohlíčky na druhý pokus dokonalé, redakce Apetitu
Anonym
17.12.2016 11:40
U mě zabodovaly, hned jak se
U mě zabodovaly, hned jak se objevily v časopisu. Byla to taková láska na první pohled. Od té doby je peču každé Vánoce, i když je to piplačka... A vždy rovnou z dvojité dávky ;)
Jitka Procházková
06.12.2018 17:35
Prosím, ten balíček polevy je
Prosím, ten balíček polevy je na namáčení a opravdu jen lžíce mouky? Děkuji
Martina Kojzarová
10.12.2018 08:24
Dobrý den, paní Procházková,
Dobrý den, paní Procházková, ano, přesně tak, balíček polevy je na namáčení (můžete ovšem samozřejmě použít rozpuštěnou čokoládu). A lžíce mouky sedí, více jí není potřeba :-)!
Krásné svátky, redakce Apetitu
Zuzana Řeháková
07.12.2018 14:53
Dnes jsem je vyzkoušela. A od
Dnes jsem je vyzkoušela. A od teď je zařadím do dalšího druhu na Vánoce. Výborné díky. Z.