Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut 8 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7373 kcal
Bílkoviny 181 g
Sacharidy 608 g
Tuky 442 g
Vláknina 88 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Exkluzivní dezert...

Suroviny

Na korpus
mouka pšeničná hladká 230 g
moučkový cukr 1 PL
sůl PL
hovězí maso mleté 125 g
studené, na kostičky
rozmarýn špetka
jemně sekaný, nebo nastrouhaná kůra z půlky citronu
žloutek 2 ks
Na náplň
mandle 250 g
mleté
mouka pšeničná hladká 50 g
máslo 250 g
krupicový cukr 250 g
vejce 2 ks
velké
vanilka špetka
mletá
fíky 8 ks
velkých, vyzrálých
sušená pomerančová kůra
nastrouhaná z jednoho pomeranče
1.  V mixéru prošlehejte nebo ručně zpracujte v míse mouku, cukr a sůl. Přidejte máslo a rozmarýn nebo kůru, žloutky, a znovu prošlehejte, až vzniknou drobky. Zakápněte lžící až dvěma studené vody, aby se vše spojilo. 

2.  Těstem vyložte koláčovou formu o průměru 25 cm. Dno uhlaďte obrácenou lžící a zarovnejte okraje. Dejte aspoň na půl hodiny vychladit.

3.  Troubu předehřejte na 200 stupňů. Těsto vyložte kolečkem pečicího papíru, zatižte suchými fazolemi a dvacet minut předpečte; na posledních deset minut papír s fazolemi sejměte.

4.  Teď je na řadě náplň: utřete mandle a mouku, vmíchejte máslo utřené s cukrem do pěny, rozšlehaná vejce a vanilku. Nechte dvacet v chladu. 

5.  Přesuňte náplň na předpečený korpus, nasázejte do ní křížem nakrojené fíky, posypte pomerančovou kůrou a vložte zhruba na čtyřicet minut do trouby. Po upečení nechte koláč nejméně půl hodiny chladnout.

Komentáře

Eliška Mlatečková

Vážená redakce apetitu. Koláč jsem zkusila upéct přesně podle receptu, bohužel ne vše bylo úplně v pořádku. Předpéct těsto - 20 min / 200 stupňů dle postupu je moc - kraje těsta byly hnědé. Náplně bylo hodně a péct vše dalších 40min /200 stupňů nelze - koláč jsem po 20 minutách musela překrýt pečícím papírem a stáhnout teplotu, protože náplň byla uprostřed úplně tekutá. Upřímně - vyhodit koláč, protože postup není dobře napsaný je plýtvání penězi a časem .... Exkluzivní koláč to pro mě skutečně nebyl ....

Jana Kopřivová

Milá Eliško, děkujeme za zpětnou vazbu. Nám se koláč podle receptu povedl. Každá troba však peče jinak a je nutné přizpůsobit dobu pečení svým zkušenostem.

Apetit magazín

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...
Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...

Obchod Apetit