Rumová bábovka s čokoládou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.5 / 5. Počet hodnocení: 50
Více než hodinu Velmi snadné 8-10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5549 kcal
Bílkoviny 135 g
Sacharidy 597 g
Tuky 282 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Obyčejná bábovka, říkáte si možná. Jenže tahle je plná tvarohu, voní po rumu a čokoládě a zmizí dřív, než se otočíte. A navíc: bude nadýchaná a vláčná i druhý a třetí den. Vynikající je jen tak, s čajem či kávou nebo přelitá zakysanou smetanou.

Suroviny

tvaroh měkký 250 g
polotučný
máslo 200 g
+ na vymazání formy
krupicový cukr 200 g
vejce 4 ks
žloutky a bílky zvlášť
mouka pšeničná hladká 150 g
mouka pšeničná polohrubá 150 g
vanilkový cukr 1
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
rum 2 PL
sůl špetka
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
Na čokoládovou polevu
bílá čokoláda 100 g
máslo 33 g
poměr čokolády a tuku 3:1

1 Ve větší míse důkladně spojte tvaroh, máslo a cukr a ke hmotě postupně přidávejte žloutky. Bílky nechte stranou. V jiné míse promíchejte oba druhy mouky, vanilinový cukr a prášek do pečiva. Vzniklou směs postupně přidávejte k tvarohové a dobře spojte; přilijte rum. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a ten pak opatrně přidejte k tvarohovému těstu.

2 Formu na bábovku důkladně vymažte máslem, vysypte moukou a dejte do ní těsto. Troubu předehřejte na 150 stupňů a pečte zhruba tři čtvrtě hodiny.

3 Vychladlou bábovku přelijte polevou: ve vodní lázni rozpusťte tuk, přihoďte čokoládu a za stálého míchání ji rozehřejte. Přidejte 2–3 lžíce vroucí vody, aby měla poleva hustotu kondenzovaného mléka. Bude stékat, přitom nebude řídká.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/2

Komentáře

Anonym

Upekla jsem bábovku téměř podle receptu, jen jsem ubrala trochu másla a místo něj přidala trochu mléka a další 3 lžíce rumu, doplnila rozinkami. Byla vynikající, a protože mi ji načali ještě teplou, skončila bez polevy, ale i tak byla skvělá, voňavá a vláčná, přidaný rum ji ještě více provoněl. Vřele doporučuji a díky za výborný recept.

Andrea Turoková

poleva podla receptu sa vobec nepodarila, po pridani vody sa zrazila, nabuduce dam iba 20g hery a 100g cokolady... inak babovka skvela

Anonym

Ať se snažím, jak se snažím, nikde jsem v tom receptu nenašla, že by se tam dávala čokoláda nebo kakao. Jsem opravdu tak slepá nebo se tam opravdu nedává? A hera do polevy? To raději máslo, ne?

Andrea Turoková

Cokolada je predsa v poleve! A poleva je urcite lepsia aj krajsia a herou, nie s maslom....

Michaela Šurmanová

Take jsem navic pridala rozinky nalozene v rumu a dostalo se to na dalsi uroven. Masla na polevu jsem dala take mene. Jinak je vlacna a chutna.

Anonym

Já jsem zaimprovizovala a místo rumu zkusila dát amareto (mandlový likér) - cca 3 víčka. Celou buchtu to nádherně provonělo a je výtečná. Polevu jsem ani nedělala. Není třeba, mizí i tak :-)

Anonym

Před chvílí jsem vyndala bábovku z trouby a zdá se, že se "zdrcla". Jak je to možné? Postupovala jsem přesně podle receptu, jen másla jsem podle rady dala o něco méně.

Jana Kopřivová

Milá Lucko, doporučujeme držet se receptu. Roli hraje hodně faktorů. Je možné, že jste bábovku vyklepla z formy dřív, než stihla trochu vychladnout.

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit