Nová registrace Zapomenuté heslo

Dvoubarevné nepečené kuličky podle foodblogu Zdravě živená: Bez lepku a přidaného cukru, přesto lahodné

15. 12. 2024
Dvoubarevné nepečené kuličky bez lepku
Se svolením Martiny Baťhové (Zdravě živená)
Dvoubarevné nepečené kuličky bez lepku Kuchařka Vaříme lehce od Martiny Baťhové Martina Baťhová a její „kluci“ Další
4 fotky

Máte už dost sladkého pečeného cukroví? Co takhle vyzkoušet lehčí a zdravější variantu, která vám bude chutnat a přitom vám přinese lepší pocit? Vánoce přece nemusí znamenat sacharidové kóma... Jeden takový recept pro vás máme, a věříme, že vás nepečené kuličky podle foodblogu Zdravě živená okouzlí stejně jako nás.

Příběh blogu Zdravě živená se začal psát před deseti lety. „Nejdřív jsem založila blog Vařeniště, ale už předtím jsem žila zdravě, cvičila a vařila ze základních potravin, což je podle mě základ zdravého jídelníčku. Název Vařeniště ale nebyl jednoznačný, tak mi před dvěma lety manžel pomohl vymyslet název nový a Zdravě živená byla na světě,“ vzpomíná Martina Baťhová, jejíž recepty typicky obsahují potraviny, které jsou kvalitním zdrojem živin.

Martino, máš nějaké své oblíbence, co se týče základních potravin?
To je těžké. Mám třeba moc ráda quinou a různé druhy zeleniny, kterou se snažím do jídla začlenit vždy, ať už jako přílohu nebo hlavní ingredienci. Ale mám ráda také ryby, maso i třeba tofu.

Jaké hlavní zásady, co se týče životosprávy, se snažíš ctít? Na co bychom neměli zapomínat? 
Snažím se, aby jídlo bylo vyvážené a je jedno, jestli je vegetariánské nebo masové. Chci, aby tam byly zastoupené všechny důležité živiny, aby to nebyl výživový extrém. Je mi blízký střídmý pohled na věc. A důraz na vyváženost se snažím předávat i skrz blog a sociální sítě. 

Blog a sociální sítě tvoříš už pár let, nyní ses ale rozhodla vydat i vlastní kuchařku: Vaříme lehce.
Já osobně mám velmi ráda kuchařky v tištěné podobě, baví mě držet je v ruce. A tento příjemný pocit jsem chtěla předat a zprostředkovat i ostatním, navíc ne každý je online. Také ráda fotím a chtěla jsem to celé zhmotnit a udělat takový soubor receptů, který může pomoct při každodenním vaření i při různých speciálnějších událostech.

Zmínila jsi focení – kuchařka je komplet celá tvoje práce. Je to tak?
Je. tedy až na jednu fotku, kterou fotil můj taťka a jsem na ní já s mými kluky, tedy s manželem a se synem. Focení a styling jídla mě vedle samotného vaření moc baví a chtěla jsem, aby se na mé recepty a fotky hezky dívalo, snažila jsem se to udělat nějak zajímavější formou, přemýšlet nad fotkami v kontextu (například ročního období apod.) 

Změnilo nějak tvoje přemýšlení nad jídelníčkem a vařením to, že jsi se stala maminkou?
Jsem hodně limitovaná časem. Ale jinak si nemyslím... Slýchala jsem, že přestanu zdravě vařit, až se budu starat o syna a nebudu mít tolik času, ale já jsem neměla důvod se zdravého vaření vzdát. Pro mě to je normální a přirozené, jen jsem se snažila zkrátit tu cestu. A i proto jsem vytvořila kuchařku – pro lidi, kteří nemají třeba tolik času, aby si třeba mohli ten recept nějak rozfázovat a nestál je tolik sil. Aby byl jednoduchý, ale zároveň originální, pokud možno.

Jaké jsou tvoje Vánoce, čím voní a chutnají, co tam nesmí chybět? 
Co se týče cukroví, tak u nás nesmí chybět linecké, protože to miluje manžel i syn a já si ho taky ráda dám. Ale zároveň kromě těchto tradičních druhů nechybí i něco, řekněme, alternativnějšího. Tedy připravené ze sušeného ovoce, ořechů, bez přidaného cukru... A kapra připravuji pečeného se sušenými houbami.

Proč bychom měli vyzkoušet tvé nepečené dvoubarevné kuličky?
Podle mě k Vánocům patří sušené ovoce. Už mala ho mám ráda, moc mi chutná a to v různých kombinacích. A navíc k Vánocům patří i kuličky, tak jsem to takto spojila. 

Dvoubarevné nepečené kuličky bez lepku

„Receptů na kuličky jakožto vánoční cukroví najdete všude dost. Nebojím se přidat další v řadě, protože tenhle recept na dvoubarevné nepečené kuličky se určitě posune do popředí vašich oblíbenců,“ říká Martina Baťhová a my nemůžeme než souhlasit.

  • Dvě vrstvy: Co v sobě kulička, zabalená do křupavé vrstvičky čokolády, ukrývá? Světlejší vrstva je plná oříšků, resp. mandlí a kokosu, díky čemuž je krásně lahodná. Tmavá vrstva je naopak chuťově výraznější, aby kontrastovala se světlou vrstvou. Uvnitř kuličky najdete lehce nahořklé jádro ze sušených švestek, kakaa a ořechů. „Přidala jsem i trochu instantní kávy – pokud máte, doporučuji také přidat,“ radí Martina.
  • Čokoláda: K polití kuliček používá Martina 73-85% čokoládu. „Taková čokoláda je kvalitní a kuličky nepřesladí, naopak jim dodá na lahodnou chuť.“  Protože někdy bývá čokoláda poněkud hutná a někdo nemá rád, když při polévání ulpí na povrchu silná vrstva, můžete do čokolády přidat trochu čistého kakaového másla, které čokoládu „zředí“.
  • Kdo čokoládu miluje, může obalit i středové kuličky v čokoládě. Je to trochu piplačka, jak říká Martina, ale kuličky chutnají ještě lépe.

Ingredience na cca 35 kuliček: 

Tmavá část: 70 g sušených švestek, 40 g pekanových ořechů nebo mandlí, 7–10 g kakaa (podle toho, jak chcete kuličky hořké), 2 lžičky rumu, 1 rovná lžička instantní kávy (můžete vynechat), čokoláda na polití (můžete vynechat)

Světlá část: 200 g mandlí nebo kešu ořechů, 100 g sušeného strouhaného kokosu, 120 g kokosového oleje, 120 g čekankového sirupu, 1 lžíce bílého rumu (můžete vynechat, rum pomáhá zvýraznit chuť), mletá vanilka (nemusí být), tmavá čokoláda na polití

Postup: 

  • Sušené švestky a pekanové ořechy vložte do mixéru a rozmixujte na pastu hrubší struktury. Promíchejte s kakaem, rumem, případně s kávou. Z hmoty vyvalujte mezi dlaněmi malé kuličky. Vyskládejte je na tác a uložte přes noc do chladu, aby mírně ztuhly. Kuličky můžete předtím ještě namočit v rozpuštěné tmavé čokoládě, užijete si tak křupavější a čokoládovější zážitek. „Já jsem si pomohla párátky, na které jsem kuličky napichovala, namočila v čokoládě a lehce otřela o okraj hrnečku. Párátko jsem zapíchla do kartonu položeném na mřížce. Můžete použít i krabici od mléka nebo džusu,“ radí Martina.
  • Mandle nebo kešu ořechy vložte do mixéru a najemno rozsekejte. Mixujte tak dlouho, dokud nebudou oříšky mít tendenci lepit se na stěny. Není třeba ale mixovat příliš dlouho, aby se z ořechů nezačal uvolňovat tuk. Do mixéru přidejte kokos, kokosový olej, sirup, rum, případně vanilku a ještě krátce mixujte – ingredience se lépe propojí. Pak je přendejte do misky a rukama propracujte. Směs uložte na půl hodiny až hodinu do lednice.
  • Tmavé kuličky obalujte ve světlé kokosové hmotě, mezi dlaněmi uválejte kuličku. Kuličky obalte v rozpuštěné čokoládě a nechte na mřížce okapat. Uložte do chladu. Můžete ještě ozdobit pramínky čokolády. Skladujte v chladu, v uzavíratelné krabičce. Vydrží tak alespoň dva týdny.

Zdroje: Autorský rozhovor s Martinou Baťhovou, kuchařka Vaříme lehce

Sdílet článek

Nepečené dezerty Vánoční cukroví Vánoce Foodblogeři a foodblogerky
reklama
    • Facederma - Liftingový krém pro vyhlazení vrásek a zpevnění
    • KOUPIT
    • Facederma - Tělový olej s hedvábím na krk a dekolt
    • KOUPIT
    • Facederma - Sérum s vitamínem A
    • KOUPIT
    • Facederma - HAIRPLUS – sérum na růst řas a obočí
    • KOUPIT

Související články