0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.1 / 5. Počet hodnocení: 15

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2409 kcal
Bílkoviny 125 g
Sacharidy 23 g
Tuky 191 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Játrová paštika patřila ke stálicím našeho dětství, na školních výletech se v chlebnících pravidelně střídala s turistickým salámem a s taveným sýrem. Pokud na ni z té doby nemáte nejlepší vzpomínky, dejte šanci domácí verzi. Její příprava je jednodušší, než by se mohlo zdát, a výsledek předčí všechna očekávání. Jelikož se nezavařuje, je třeba ji uchovávat v lednici a spotřebovat co nejdřív. Stačí ovšem jedno posezení s přáteli a budete vařit druhou dávku! Během silvestrovských oslav s ní zaručeně sklidíte velký úspěch!

Játrová paštika patřila ke stálicím našeho dětství, na školních výletech se v chlebnících pravidelně střídala s turistickým salámem a s taveným sýrem. Pokud na ni z té doby nemáte nejlepší vzpomínky, dejte šanci domácí verzi. Její příprava je jednodušší, než by se mohlo zdát, a výsledek předčí všechna očekávání. Jelikož se nezavařuje, je třeba ji uchovávat v lednici a spotřebovat co nejdřív. Stačí ovšem jedno posezení s přáteli a budete vařit druhou dávku! Během silvestrovských oslav s ní zaručeně sklidíte velký úspěch!

Suroviny

máslo 200 g
odblaněných a očištěných
šalotka 150 g
nakrájených na půlkolečka
sůl
pepř
čerstvě mletý
víno bílé 25 ml
tymián 1 PL
lístky, nakrájených najemno
petrželka 1 PL
nakrájené najemno
víno portské 100 ml
nebo jiného dezertního vína
2 ks
sadelkový řez bez kostí, utřené
sádlo
na zalití, rozpuštěné, podle potřeby

Postup:

V pánvi nechte rozpustit 50 g másla. Přidejte játra a opečete je tak, aby uvnitř zůstala růžová a neztvrdla. Třetinu opečených jater nakrájejte na malé kousky. Zbylé dvě třetiny společně s výpekem přendejte do mísy, ve které budete paštiku mixovat.

2 Dále na pánvi rozehřejte 25 g másla. Vsypte šalotku a opečte ji dosklovita. Osolte a opepřete. Přidejte polovinu tymiánu, polovinu petrželky a ještě asi minutu opékejte. Do pánve přidejte ocet a nechte ho úplně vyvařit. Zalijte dezertním vínem a nechte projít varem.

3 V rendlíku nechte rozpustit zbytek másla.

4 Do mísy s větší částí játra přidejte šalotku z pánve a přilijte zbytek rozpuštěného másla. Přidejte utřené sardelky. Vše rozmixujte dohladka. Do hotové směsi přidejte třetinu nadrobno nakrájených jater a zbytek bylinek a dobře promíchejte. Paštiku rozdělte do zvolených mističek. Zalijte rozpuštěným sádlem.

5 Podávejte například s krekry a brusinkovou zavařeninou či karamelizovanou červenou cibulí.

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč