Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Havelská Koruna: Tradiční česká jídelna s retro atmosférou v srdci Prahy

Havelská Koruna
ZDROJ: Michala Cyrani
sdílet:

Přímo v srdci historického centra Prahy, vedle Havelského tržiště, se nachází tradiční česká jídelna Havelská Koruna. Málokdo ví, že tato jídelna navazuje na slavný Automat Koruna, který stál jen o pár metrů dál a byl prvním českým fast foodem. Dnes nabízí Havelská Koruna autentické české pokrmy v příjemné retro atmosféře, která láká jak místní, tak turisty.

Automatu dominoval obrázek ležícího číšníka, symbolizujícího samoobslužný princip – zákazník si sám vybral jídlo z automatu po vložení mince. Později se Automat Koruna proměnil v oblíbenou jídelnu „na stojáka“. Když Automat v roce 1992 ukončil činnost, Havelská Koruna na jeho tradici navázala o sedm let později, v roce 1999.

JAK TO DNES VYPADÁ V RESTAURACI HAVELSKÁ KORUNA

Skryt pre seznam

Jídelna si uchovává svůj autentický retro vzhled, na nic si nehraje a nabízí jedinečnou atmosféru, která přitahuje široké spektrum návštěvníků – od studentů a turistů po místní seniory a byznysmeny. Každý si sem chodí pochutnat na tradiční české kuchyni. Menu je převážně stálé s občasnými obměnami. Polévky se mění v častějších intervalech.

Jak to funguje: Objednávání a servírování jídel

Po příchodu do jídelny obdržíte konzumační lístek, kam se vám zapisují objednávky. Následně se zařadíte do fronty, která bývá kolem poledne delší, ale díky perfektní organizaci a rychlé obsluze jde vše hladce. Zatímco čekáte, máte čas si v klidu vybrat, na co máte chuť.

Jídelna je rozdělena na několik pultů – se sladkými pokrmy a malými saláty, s polévkami a s hlavními jídly. Každý si sám vezme tác, příbor a postupně si u pultů vybírá pokrmy, které mu personál zapíše na konzumační lístek a poté vydá. Porce jsou štědré a jídla poctivá.

Skvělá možnost stravování v centru Prahy

V minulosti jste si museli jídlo sestavit sami. A tak, když jsme do jídelny chodili jako studenti, jsme se bavili nad kombinacemi, které si turisti dokázali z jídel na talíři vykouzlit. Koprová omáčka se smaženým sýrem a rýží nebo třeba rajská omáčka s řízkem a bramborem. Dnes jsou už pokrmy raději na menu rovnou sestaveny, takže si stačí jen vybrat.

I když se může zdát, že najít volné místo k sezení bude problém, díky rychlému obratu hostů je téměř vždy někde volno. A pokud nenajdete stůl jen sami pro sebe, určitě vás s úsměvem přivítá u svého někdo cizí.

Po jídle můžete tác s nádobím odnést na určené místo nebo nechat personál, aby to zařídil za vás. Poté zaplatíte podle svého konzumačního lístku v pokladní budce u východu. Ceny se za poslední roky sice zvýšily, stále se zde najíte za velmi příznivé ceny a to přímo v centru Prahy. Navíc hodnota té jedinečné retro atmosféry, která vás určitě pohltí, je nevyčíslitelná.

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: michala.cyrani

Apetit magazín