Patříte mezi milovníky bramboráku, který voní po majoránce a česneku? Co všechnopatří do bramboráků a co do bramborových placek? Máme pro vás nápady, jak tato dvě oblíbená bramborová jídla připravit a obměnit. Posuďte sami, jaká varianta je...
Opět jsme listovali Národním archivem a objevili další poklad v podobě úsporných receptů, které si mohly tehdejší čtenářky Pražských novin uvařit. Článek vyšel v roce 1933, ale všechny obsažené suroviny jsou dostupné i dnes, a to...
Není to obyčejné thajské kari, je to massaman kari. Pokrm, který patří mezi nejchutnější jídla světa a jeho historie je stejně bohatá jako jeho chuť. Odkud pochází, jaké suroviny obsahuje a jak si ho připravit v pohodlí domova?
...
Omáčky jsou klenotem české kuchyně. Vždyť taková svíčková, rajská nebo znojemská si stále drží své výsostné místo v jídelních lístcích a vaří se i v mnoha domácnostech. Často platí za sváteční menu. Jenže český omáčkový svět u těchto tří...
Toužíte po snídani jak z romantického filmu nebo hledáte recept na rychlou a sytou svačinu do školy a do práce? V obou případech vás potěšíme. Ukážeme vám, jak si připravit nadýchané ricottové lívance bez kynutí. I když jste naprostí...
Možností, jak dodat zákuskům a dortům skvělý finiš, existuje několik. Jednou cestou jsou čokoládové polevy. Mezi nimi má své čestné místo poleva rocher. Ta se vyznačuje tím, že obsahuje lískové ořechy. Jak se připravuje? A k čemu je dobrá...
Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
Doba potřebná k vykynutí těsta na pizzu je předmětem debat i v její domovině. Záleží totiž na mnoha okolnostech, které vstupují do hry. Mimo jiné je to množství lepku v mouce a okolní teplota.
...
Polevy jsou nejen efektní a lahodné, ale mají i ochrannou funkci. Brání totiž vysychání zákusků, jejich okorávání, případně uvadání. Vedle zrcadlových polev neboli glazé na bázi čokolády existují ještě ovocná glazé na bázi pektinu. Použít...
Na našem jídelníčku se čas od času objeví filety z lososa, pstruha nebo jiné ryby. Už jste si ale zkusili připravit filátka z citrusových plodů? Podle našeho videonávodu to zvládnete hravě. Navíc pro vás máme recept na absoutně...
Soutěžící v předposlední epizodě pořadu Peče celá země stojí v technické výzvě tváří v tvář řezu s názvem muzikál. Také o muzikálovém řezu slyšíte poprvé? Porotci Josef Maršálek a Míša Landová svou volbou zaskočili i nás v redakci. Dezert...
Nevíte si rady s granátovým jablkem, a tak ho raději ani nekupujete? To je velká škoda, protože uvnitř ukrývá chutná semínka, která jsou plná vitamínů a svou červenou barvou rozzáří každé jídlo. Jak oloupat granátové jablko, aby růžová...
Milujete lososa a ještě jste nezkoušeli gravlax? Je načase to změnit. Skandinávská delikatesa ze syrového lososa je totiž vynikající způsob, jak si na tomto lahodném a výživném rybím masu pochutnat. A navíc, jak uvidíte v našem video návodu...
Pokud se často pouštíte do cukrářských kreací, pojmy crème pâtissière, diplomate, légère či mousseline už vám jistě cestu zkřížily. Spolu s Petrou Stahlovou vám prozradíme, v čem se tyto krémy na bázi žloutků liší a kde je lze využít. Petra...
Tartelette neboli tartaletky jsou rozkošné zmenšeniny koláčů z křehkého těsta (tarte). Tarte a tartelette se liší velikostí, jejich příprava je ovšem shodná. Abyste se mohli pustit do pečení, je třeba ovládnout křehké těsto a krémovou náplň...
Křehké těsto musíte pohodlně „ukrojit“ dezertní vidličkou. Pokud s dezertem na talířku bojujete, došlo během přípravy těsta k technologické chybě. Zároveň ale musí být tak pevné, aby bez obtíží udrželo krémovou náplň či ovocnou dekoraci. Do...
Křupavá topinka s pikantní směsí je ideální pohoštění pro návštěvu, přátele či rodinu. Poslouží také jako vydatná večeře pro ty, kteří ostré milují. Ďábelskou směs na topinky můžete zavařit a topinky pak připraviit, i když doma nezbývá nic...
Tento týden stáli soutěžící v pořadu Peče celá země před doslova monumentální výzvou – postavit věž z eklérek tedy pièce montée d'éclairs. Jak název napovídá, jedná se o „výškovou stavbu“ z odpalovaných banánků, tzv. éclairs. Zásadní je...
Listová zelenina a bílkovinová bomba v podobě vajec představují dokonalý pár. Pokud chcete jíst sytě, zdravě a současně se dostat do formy, je to kombinace přesně pro vás. Navíc vejce ani špenát nevyžadují dlouhý pobyt na pánvi. Mnohdy tak...
Polévka tak hustá, že v ní stojí lžíce, a vydatná natolik, že si vaši strávníci ani nevzpomenou na dezert. Poctivé a syté polévky jsou dokonalým rozmazlovacím jídlem, když je venku nevlídno.
...
Svařené víno, lidově svařák, je symbolem předvánočního času i oblíbeným nápojem lyžařů na sjezdovkách. Kdo by odolal té romantice i tolik potřebnému prohřátí v třeskutých mrazech? Nečekejte na adventní trhy nebo otevření sjezdovek, s...
Přestože to tak z nabídek nevypadá, typická hospodská pochoutka, nakládaný sýr, může mít spoustu podob. Vyzkoušejte doma vlastnoručně naložit balkán, cambembert nebo čerstvý sýr s paprikou, ořechy či olivami. Nejtěžší na celé přípravě...
Palačinky patří mezi stálice a chutnají malým i velkým. Někdy se lepí k pánvi a trhají, jak tomu zabránit? Jaký použít olej, jakou zvolit mouku? Existují jednoduché a fungující triky, které zajistí dokonalé těsto na palačinky? Ano! A my vám...
Kdo by to neznal, přijdete domů, dáte si ohřát jídlo do mikrovlnky a tímto způsobem si můžete pochutnat na teplém pokrmu v kteroukoli denní dobu. Jenže napadlo vás, jak podobnou situaci řešily ženy za první republiky? Stejně jako dnes,...