Z léku na cukrovku „zázračnou“ dietní pilulkou. Tak by se dal jednoduše popsat příběh Ozempicu, jehož výpadek zapříčiněný hubnoucí mánií amerických celebrit zaznamenali i čeští pacienti s diabetem druhého typu. Proč je jeho užívání výhradně...
Jestli jste si doteď mysleli, že alkohol a detox jsou dva naprosto se vylučující pojmy, asi jste neslyšeli o Schrothově detoxikační kúře z první poloviny 19. století, během které je pití vína v určité míře doporučováno. Jak funguje?
...
Když před stovkami let dorazily arabské lodě k evropským břehům, přivážely jedno z nejzdravějších koření na světě. Zázvor má na náš organismus doslova blahodárné účinky. Jak prospívá našemu zdraví? A jak ho můžeme využít v kuchyni?
...
Přemýšlíte, že byste začali jíst ryze rostlinně a přešli na veganskou stravu? Čím se začít „živit”, abyste novému životnímu stylu vyhověli? Je lepší začít postupně nebo najednou? Na tyto otázky vám pomůžeme odpovědět.
...
Období svátků je časem radosti, oslav a požitkářství. Při přechodu do nového roku se však často cítíme trochu ospalí a potřebujeme nový příval energie. Pojďme se podívat na postřehy známých dietologů, kteří radí, jak po vánočních svátcích...
Elixír mládí? Ten nemáme. Přerušovaný půst však pomáhá rozběhnout metabolismus, ozdravit střevní mikroflóru i posílit imunitní systém. Kila půjdou dolů a životní energie nahoru.
...
Člověk stráví spánkem přibližně jednu třetinu života. Na kvalitu spánku má zásadní vliv kromě jiných faktorů i to, co během dne jíme a pijeme. Ať trpíte nočními můrami nebo máte problém s usínáním, za těchto pět potravin zlepšujících...
Pokud jste se rozhodli pro čistě rostlinné stravování, pak vám možná pomůže pět vychytávek, které vám při vaření pomohou. Skvěle fungují také, pokud čas od času chce svůj jídelníček zpestřit nebo odlehčit.. Ochutnejte dokonalé výpečky ze...
Mateřským stromem brazilských para ořechů je juvie ztepilá. Roste v dalekých deštných pralesích jižní Ameriky. Velká exotická jádra bývají součástí ořechových a ovocných směsí. Para ořechy jsou bohaté na zdraví prospěšné látky. Kolik...
S nízkosacharidovou dietou přišel v 70. letech 20. století doktor Robert Atkinson. Dietu proslavily osobnosti, které ji držely jako Jennifer Aniston, Renée Zelweger nebo Kim Kardashian. Populární je dodnes, slibuje totiž...
Mléčné výrobky se považují za nejbohatší zdroje vápníku. Jak ale tento cenný minerál tělu dodat, když mléko z nejrůznějších důvodu nepijete? Podívejte se na pět potravin, jejichž výživová hodnota spolehlivě zastoupí mléčné výrobky. S našimi...
Lepku se lze vyhnout vyřazením mouky z jídelníčku. Jenže, co když mouku v některých potravinách neočekáváte? Víte, kde na mouku můžete narazit, aniž byste museli důmyslně pátrat ve složení na obalu?
...
Sladkovodní řasa spirulina patří mezi tzv. superpotraviny. Podívejte se s námi na různé podoby této sinice původem z Asie. Máme i tipy, kam s ním v kuchyni. Všestranné využití a blahodárné účinky jsou skvělým důvodem, proč naložit...
Dělá vám problém se ráno probudit? Nedokážete spočítat, kolikrát jste si během dne zívli a odpoledne na vás padá taková únava, že ji musíte utišit několika šálky kávy? Jestli souhlasně přikyvujete a toužíte po větší energii, čtěte dál....
Grapefruitová, hollywoodská nebo osmnáctidenní. Tak se jmenuje jedna a ta samá dieta, jejíž popularita byla na vrcholu během zlaté éry Hollywoodu, ale někdo ji dodržuje i dnes. Na jakém principu funguje a proč je v očích odborné veřejnosti...
Viscerální tuk je tuk, který se hromadí v dutině břišní a obklopuje orgány. Může zvyšovat riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, cukrovka 2. typu a některé typy rakoviny. Naštěstí existují způsoby, jak viscerální tuk...
Modré zóny jsou oblasti na naší planetě, v nichž se místní lidé statisticky dožívají nejdelšího věku na světě. A nejen to, méně trpí civilizačními chorobami a i na sklonku života jsou poměrně fit. Co mají společného lidé z Okinawy, Sardinie...
Začátek školního roku se blíží a s ním i každodenní příprava vydatných svačinek. Aby vaše dítko nemělo přes den hlad, měla by svačina obsahovat všechny důležité živiny v optimálním poměru. Důležité jsou bílkoviny, které zasytí a dodají...
Vláknina vytváří v naší trávicí soustavě přátelské prostředí pro střevní mikrofloru, její přínos pro fungování lidského těla je však širší. Dlouhodobý nedostatek vlákniny s sebou nese řadu nepříjemných příznaků. Zjistěte, jak poznat...
Období premenopauzy a menopauzy přináší ženám do života výrazné změny. Vlivem hormonů se často dostaneme do spárů nespavosti, ztráty energie, ubývání svalové hmoty či přibývání na váze. Věděly jste, že správně zvolené potraviny mohou tyto...
Každý člověk má někdy chuť na sladké, někdo ale více a někdo méně. Pokud je vaše nutkání po cukru v normě, nezabývejte se tím. Jestliže ale saháte po čokoládové tyčince i v jednu ráno, zkuste se zamyslet nad tím, čím to je. Podle studie...
Podle doporučení Světové zdravotnické organizace bychom denně neměli sníst více než 25 g přidaného cukru. Zmrzlina by tak teoreticky mohla být jediným dezertem, který si můžeme během letního dne dovolit. Vyzkoušejte na konci článku náš kvíz...
Je česnek vypěstovaný u nás opravdu chuťově nejvýraznější, jak se mnozí domnívají? Bylo to krásné. Ale jak ukázal spotřebitelský test, určit kvalitu pouze země původu nelze.
...
Vývarová dieta je jednou z dalších diet, které cílí na ty, kdo se chtějí zbavit přebytečných kilogramů. Základem jídelníčku je vývar z kostí, který doplňují další vybrané suroviny. Co všechno zahrnuje takzvaná bone broth diet?
...