Římský kmín má s tím naším českým podobné označení, jejich chuť je značně odlišná. I jejich využití v kuchyni se značně liší. Římský kmín neboli cumin se nejčastěji používá při přípravě orientálních jídel – v indické či...
Mouka je v západním světě samozřejmou základní surovinou. Stačí zajít do obchodu koupit úhledný balík hladké nebo polohrubé. Zpravidla o ní víc nepřemýšlíme, k dostání je vždy. Jaká je její cesta z pole do regálu obchodů a která se...
Jeden z nejlibovějších kusů vepřového masa vyžaduje jemné zacházení. Kuchař Václav Frič poradí, co se dá udělat z vepřové kýty a jak ji v kuchyni použít.
...
V arabských zemích platí za nejtypičtější sladkost ke kávě a mají i rituální význam. Evropa zase v datlích objevila populární sladidlo. Plody sice představují značnou dávku energie, ale dodávají tělu i řadu vitaminů...
Vařit bez soli je vážně umění, a tak stěží najdeme kuchyni, která by se jí vyhýbala. I špetka umí zvýraznit chuť masa či vyvážit sladkost dezertu. Prozradíme vám, jakou sůl vybrat na steak a jakou do zmrzliny i proč vyzkoušet himalájskou...
Zelníky jsou klenot české kuchyně, do své kuchařky je zařadila už Magdalena Dobromila Rettigová v první polovině devatenáctého století. Těsto z kynutého i nekynutého těsta se plní sladkým dušeným zelím.
...
Receptů, ve kterých se objevuje alkohol, existuje nepřeberné množství. U nás se často používá tuzemák, do kterého se nakládjí rozinky a přidává se pro svou typickou vůni při přípravě cukroví a zákusků. Jenže některé sladké tečky si...
Fialové batáty se považují za jedny z potravin, o jejichž konzumaci se mluví v souvislosti s dlouhověkostí. Jsou nabité antioxidanty antokyany, tedy ve vodě rozpustnými barvivy, které pomáhají chránit buňky v těle. Fialové hlízy už snadno...
Říká se, že jde o nejsmrdutější jídlo na světě. YouTube je plný videí, ve kterých se ho lidé snaží ochutnat, aniž by se pozvraceli. Některé aerolinky jej dokonce odmítají přepravovat kvůli riziku exploze. Řeč je o švédské národní pochoutce...
Nepříliš známá plodina může obohatit vaše jídlo, i když s její přípravou nemáte mnoho zkušností. Slzovka nebo také Jobovy slzy je přirozeně bezlepková obilnina a podle tradiční čínské medicíny se jedná doslova o zázrak. Použít ji můžete...
Setkali jste se v obchodě s názvy semola, semolinová mouka, semolinové těstoviny nebo semolinová krupice? Jde o zásadní surovinu pro výrobu italských těstovin. Proč se bez nich neobejdou a jaké další dobroty krom kvalitních těstovin z ní...
Sytá oranžová barva a exotická vůně, která vás láká při vaření přidat ještě špetku. Nebo radši dvě? Ano, řeč je o koření kari nebo prášku curry. Víte, co všechno se v koření kari nachází a co má společného s kurkumou?
...
Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...
Prozradíme vám, jak z limetek dostat co nejvíc šťávy i různé způsoby jejich použití v návykově chutných jídlech. Dozvíte se také, jak je to s kafírovou limetou a která část rostliny se nejvíc využívá.
...
Má jedinečnou chuť, vůni, barvu, strukturu i konzistenci. Proto wagyu patří k nejluxusnějším a nejdražším druhům hovězího masa, které můžete na světě ochutnat. Čím je tak jedinečné?
...
Vyzkoušejte letos nové recepty a pochutnejte si na raw cukroví, které má mnoho podob a chutí. Výhodou tohoto cukroví je rychlá příprava, minimum ingrediencí, výborná chuť, pořádná dávka vitamínů z ovoce, spousta semínek a ořechů. A žádné...
Zjistili jste, že máte alergii na vejce? Nebo dodržujete zásady veganství? Ať už vejce nemůžete jíst z jakéhokoli důvodu, ale nechcete se vzdát jídel, jejichž příprava si je žádá, máme pro vás dobrou zprávu. Existuje mnoho způsobů, jak tuto...
Quinoa neboli merlík chilský pochází z pohoří And v Jižní Americe. A protože už před mnoha tisíci lety patřil mezi základní potravinu místních obyvatel, přezdívá se mu „pšenice Inků“. Přesto, že není naší původní plodinou, své...
Sladkou pochoutku z tahini pasty a cukerného roztoku si většinou dopřejeme na letní dovolené v Řecku nebo v Turecku. Typický je pro ni nenápadný vzhled a výrazná chuť sezamu nebo jiných semínek. Pokud chalva patří mezi vaše oblíbené dezerty...
Na první pohled plod yuzu připomíná citron, je však méně šťavnatý. Spíš než na vitamín C se můžete spolehnout na jeho dokonale svěží chuť. Čím je to způsobeno?
...
Když se řekne exotické ovoce, většina z nás si představí ananas, kiwi, mango, kaki nebo papáju. Ale znáte pitahayu? Tohle ovoce se na český trh dostalo docela nedávno a už si získalo spoustu příznivců. Nejen že vás ohromí jeho vzhled, ale...
Indická kuchyně patří bezesporu mezi nejpestřejší kuchyně na světě. Barevnost a široké spektrum chutí i vůní jí dodává koření, kterým se zde rozhodně nešetří. Iluzi „Indie“ můžete v našich podmínkách do jisté míry vykouzlit s pomocí žlutého...
Když není čas na zdlouhavé vaření, vyplatí se mít v „rukávu“ nějakou rychlovku. Ve spíži by vám rozhodně neměla chybět rýže, quinoa, pohanka, jáhly, kuskus a bulgur, suroviny, ze kterých během chvilky uvaříte chutné a syté jídlo pro celou...
Znáte japonskou houbu matsutake a víte, proč je v současnosti tolik vzácná a drahá? Skvrnitý, krémově zbarvený klobouk zahalený jehličím a ukrytý vysoko v horských lesích dokážou najít a poznat jen zkušení houbaři. Podobně je tomu i v...