Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recepty z mořských ryb

Mořské ryby tvoří důležitou součást našeho jídelníčku. Obzvlášť tučné mořské ryby, mezi které patří třeba losos, tuňák nebo makrela, obsahují omega-3 mastné kyseliny. Tyto tuky jsou zdraví prospěšné a jejich bohatým a dobře vstřebatelným zdrojem je právě rybí tuk. Dalším benefitem mořských ryb je jejich obsah jódu, vitamínu D a dobrá stravitelnost rybího masa. Konzumovat ryby bychom měli minimálně jednou a ideálně dvakrát do týdne

...

 

Ryby se hodí skoro ke všem druhům úprav od studené kuchyně přes vaření, pečení, grilování a smažení po nakládání nebo uzení. Rybí maso je obvykle jemné, stačí ho jen lehce dochutit a dobře si rozumí se sezónními surovinami, nevyžaduje dlouhé tepelné úpravy.

  • Na jaře připravíte rybu s chřestem, na podzim s kořenovou zeleninou, přes zimu s kaší a v létě třeba jen se zahradním salátem nebo rýží.

Losos 

Losos má typické růžové maso. Za jeho barvu může karotenoid tzv. astaxanthin, který lososi získávají pojídáním mořských korýšů. Maso lososů z farem, kteří neloví na volném moři, pak má světlejší barvu. V přirozeném prostředí se lososi v průběhu roku stěhují z moře do řek, kde se třou, takže se vlastně jedná o rybu zároveň mořskou i sladkovodní. Lososi se buď loví na volném moři nebo se chovají se však i v pobřežních síťových ohradách. Na obalu kupovaného lososa pak najdete vždy popisek „uloveno v moři“ či „pochází z chovu“.

Tuňák 

Tuňák je velká ryba, která dorůstá až tří metrů. Má pevné libové maso, které se obvykle podává jako steak (medium). Svalovina je za syrova červená a trochu podobná hovězímu masu. Nejkvalitnější je tuňák obecný, obvykle podávaný jako steak nebo za syrova například v podobě sashimi nebo carpaccia. Tuňák je hojně dostupný konzervovaný, jde však obvykle o tuňáka žlutoploutvého.

Treska  

Treska má velmi chutné maso s nízkým obsah tuku. S treskou obecnou se nejčastější setkáte ve formě filé bez kůže a kostí, jde o základní surovinu k přípravě fish&chips. Treska aljašská se také zpracovává hlavně na surimi neboli krabí tyčinky.

Makrela 

Makrela je dravec a její maso má poměrně výraznou chuť. Je tučná a hodí se na grill nebo k uzení.  Její maso je velmi vydatné a z jedné makrely se tak nají i několik lidí.

Sleď

Sled také patří mezi tučné ryby. Na našich talířích se však vyskytuje spíš v podobě lahůdek a chuťovek: jako slaneček, herinek, pepřenka, matjes nebo zavináč. V oblíbném rybím salátu s majonézou či jogurtem pravděpodobně také narazíme vždy na sledě. Syrový sleď je na pultech spíš vzácností – pokud se tedy zrovna nenacházíte v Polsku nebo ve Skandinávii. Přesto sehnat sledě není nemožné ani u nás.


Celý popis

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč