Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Barilla Fusilli s Gorgonzola omáčkou

Barilla Fusilli s Gorgonzola omáčkou
sdílet:
Tradiční těstoviny obohacené příchutí jednoho z nejzajímavějších italských sýrů

Suroviny pro 4 osoby 

  • 350 g Barilla Fusilli 
  • 220 g sýra Gorgonzola 
  • 40 g smetany 
  • 85 g strouhaného sýra Parmigiano Reggiano 
  • sůl dle chuti 

 

Časová náročnost 
10 minut příprava + 12 minut vaření 

 

  1. Gorgonzolu nakrájejte na kostičky a vložte je do keramické nebo ocelové misky. 
  2. Hrnec, který je v průměru o něco větší než použitá miska, naplňte vodou a dejte na sporák. Misku s gorgonzolou postavte na horní část hrnce tak, aby spodní část misky byla ponořena do vody. Vytvoříte tzv. vodní lázeň.
  3. Rozpouštějící se sýr šlehejte šlehací metlou, poté přidejte smetanu a nastrouhaný sýr Parmigiano. 
  4. Vše rozšlehejte a zvolna vařte 3 minuty. Mezitím si uvařte těstoviny ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou dle návodu. Uvařené těstoviny sceďte a promíchejte s omáčkou z gorgonzoly. Ihned podávejte. 

 

Historie pokrmu

Sýr Gorgonzola je známý pro svoji typicky modrou plíseň a silnou výraznou chuť. Patří mezi nejznámější italské sýry na světě a byl pravděpodobně poprvé vyroben ve středověku ve městě Gorgonzola nedaleko Milána. 

Podle místní legendy gorgonzolu vynalezl mladý chlapec, který pracoval jako učeň v mlékárně. Tento chlapec dostal důležitý úkol, a to dohlížet na výrobu sýrů. I když tato práce vyžaduje velkou pozornost, mladík pracoval pozorně až do jednoho večera, kdy se nechal rozptýlit překvapivou návštěvou své přítelkyně a zapomněl dokončit výrobu sýra. Když se vrátil druhý den ráno do práce, chlapec si svoji chybu okamžitě uvědomil a zjistil, že syrovátka je pokryta plísní. Vědom si problémů, kterým by čelil v případě, kdyby jeho pán chybu objevil, učedník se rozhodl smíchat zničený tvaroh s čerstvým mlékem ve snaze rozpustit vytvořenou plíseň. Modrozelené mramorování ovšem nezmizelo a chlapec si velmi rychle uvědomil, že vynalezl zcela nový krémový sýr, který výborně chutnal: zcela bez úmyslu, vytvořil gorgonzolu. 

Zpočátku se o sýru tradovalo, že je těžce stravitelný – proto nebyl příliš oblíben mezi vyšší třídou. Popularita gorgonzoly se v průběhu staletí velmi zvýšila. Předpokládá se, že i císař Charlemagne byl velkým fanouškem tohoto sýra. 

 

Barilla je č. 1 na těstoviny a omáčky v Itálii. 
Pro více informací navštivte www.barilla.cz

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč