Existují v mnoha variantách, a tak můžete jíst studenou polévku každý den v týdnu a nikdy nebudete mít na talíři tu stejnou.
V horkých dnech málokdo touží po tom zapínat sporák či troubu a připravovat teplá jídla. I tolik oblíbené grilování si raději necháváme na večer, kdy už teploty začnou trochu klesat. To ale neznamená, že se musíte v jídle odbývat. Ačkoliv léto svádí ke stravě, která je především o čerstvé zelenině a pečivu, i bez vaření můžete připravit plnohodnotné jídlo. Studené polévky osvěží, doplní tekutiny a zasytí.
Jak podávat studené polévky
Někdo považuje studenou polévku prakticky za nápoj. Využijte toho a podávejte ji v hezkém hrnku. Sluší ji to i na talíři, kde si můžete oproti hrníčku více pohrát se zdobením. Při závěrečné úpravě studené polévky zvolte nejvíce tři další přísady. Více dobrot na jednom talíři by se mohlo svou výraznou chutí přebíjet.
Doporučujeme například následující kombinace:
- olej, bylinky, čerstvý sýr
- olej, ořechy, smetana
- olej, sušená šunka, mozzarella
- čerstvý sýr, drobné ovoce, čerstvě mletý pepř
Pusťte se do vaření bez vaření. Jistě brzy najdete spoustu dalších variant, jak udělat studené polévky nejen krásnější, ale také chutnější. Inspirujte následujícími nápady.
1. Panenské rostlinné oleje
Kvalitní olivový olej je klasika, vyzkoušejte také konopný, avokádový či dýňový. Olejem můžete na hladině polévky vytvořit efektní spirálu nebo ho jen tak pokapat.
2. Jedlé květy
Ze zahrady či truhlíku – porozhlédněte se, co právě kvete a je k snědku. Pikantnost polévce dodají
- štiplavé květy pažitky či lichořeřišnice,
- lehce nakyslé jsou květy petunií a fuchsií
- jedlé jsou také cuketové květy
- oranžová sluníčka měsíčku zahradního
- velké žluté květy pupalky.
- V polévkách krásně vypadají také drobná kvítka oregana, tymiánu či majoránky.
3. Čerstvé bylinky
Petrželka, oregano, majoránka, bazalka, pažitka, máta, kopr – přidejte do polévky celé lístky nebo je najemno nasekejte. Mnohé z bylinek mají tu výhodu, že studenou polévku ještě více ochlazují. Chladivými účinky je proslulá především máta.
K použití zastudena se naopak nehodí bylinky se silnými listy jako rozmarýn, saturejka či tymián.
4. Listová zelenina
Vyzkoušejte lístky rukoly nebo hořké čekanky, které dají studené polévce příjemný chuťový protiklad. Naprosto chuťově neutrální, ale ozdobné jsou listy salátu natrhané na menší kousky.
5. Chlebové krutony
Podle druhu polévky zvolte bílé nebo tmavé pečivo. Opéct ho můžete na pánvi nasucho nebo na másle či oleji.
6. Sušená šunka, marinované ryby
Vybírejte luxusní kousky vhodné k podávání zastudena. Vynikající jsou například italská sušená šunka prosciutto crudo nebo španělská jamón serrano. Se studenými polévkami dobře ladí také uzené či marinované ryby.
7. Smetana, kokosový krém
Výrazně kontrastní zdobení vynikne především na červených polévkach typu gazpacho nebo krém z červené řepy. Na hladinu polévky můtete také opatrně položit nočky, které vytvořte lžičkou z ricotty či mascarpone.
8. Sýr
Čerstvý sýr použijte nadrobený nebo nakrájený na kostky. Výborně se do studených polévek hodí také mozzarella, ať už natrhaná nebo ve variantě maličkých kuliček bocconcini, či balkánský sýr.
9. Letní zelenina a ovoce
Přepůlená rajčátka, okurkové nebo cuketové kostičky, kousky paprik apod. udělají na talíři pestrobarevnou parádu. S některými druhy polévek dobře ladí také vychlazené kousky melounu a drobných bobulí, jako jsou borůvky nebo rybíz.
10. Ořechy a semínka
Předem je nasucho opražte na pánvi. Výborné jsou jádra mandlí, vlašské ořechy a slunečnicová semínka či sezam.
11. Čerstvě mletý pepř, hrubozrnná sůl
Pepř namelte v mlýnku nebo použijte hmoždíř pro výraznější kusy. Pepř i sůl používejte jako poslední část zdobení.
Tip
Až budete mít chuť na horký vývar, který vás postaví na nohy v zimě či v létě, vsaďte na značku Konečně vývar. Jde o generacemi prověřený přírodní lektvar, který obsahuje veškerou sílu zeleninovou i zvířecí.
- Poctivě tažený, pěkně vyčekaný a najdete v něm jen to dobré.
- Je vhodný pro děti, kojící mámy i těhotné. Dodává sílu, energii a potřebné živiny každému v jakémkoli věku.
- Navíc je hotovým pohlazením pro naše střeva a jejich osidlení.