5 nápadů, jak zdobit letní koktejly

Koktejly s bylinkami a zázvorem
ZDROJ: Caglar Araz, Unsplash
sdílet:

Staňte se mistrem barmanem a posuňte své koktejly na vyšší úroveň s efektními ozdobami, které jsou doslova k nakousnutí.

Osvěžující drinky jsou mazadlem složitého soukolí každé letní party. Pokud si připravujete koktejl jen sami pro sebe, nejspíš se při zdobení spokojíte se skrojkem citrusu nebo pár lístky máty ve sklenici. Co takhle pro své hosty připravit něco nezapomenutelného?

  • Ať už se pustíte do ledových diamantů, bylinkového cukru nebo zavinete neobvyklé jablečné růžičky, nezapomeňte, že zdobení by mělo ladit s dalšími ingrediencemi koktejlu.
  • Doporučujeme použít jeden, maximálně dva druhy dekorací na jeden drink, ať nepůsobí přeplácaně a chutě se nebijí. 

1. Citrusové spirálky

U citrusů stejně jako pro kterokoliv jinou ozdobu koktejlů platí, že potřebujete chemicky neošetřené plody. Ideální volbou jsou bio citrusy. Pokud je nemáte, citrusovou kůru vydrbejte houbičkou na nádobí, nebojte se použít saponát.

  • Celé citrusy omyjte a osušte. S pomocí škrabky na brambory odkrouhěte proužky. Ty potom zakruťte do tvaru šroubovice. 
  • Pro menší spirálky použijte zester.
  • Spirálky můžete nakombinovat také s plátky či půlměsíčky citrusů.

Jak nejlépe oškrábat citrusovou kůru? Použijte zester

Více

2. Ledové diamanty

Ukryjte do ledu malá ozdobná překvapení. V prodejnách s domácími potřebami se poohlédněte po formičkách na led zajímavého tvaru, například květů, diamantů nebo srdce. Do nich vložte po jedné drobné ozdobě: 

  • celé drobné ovoce (lesní jahůdky, rybíz, maliny) 
  • malé kousky nakrájeného ovoce (meloun, broskve)
  • lístky bylinek nebo jejich květy
  • jedlé květy (s drobným okvětím, jaké mají sedmikrásky)

Zalijte vodou a nechte zmrazit. Pokud plánujete led použít do limonád a dětských nealko pitíček, můžete do ozdob použít ovocnou štávu. 

Jak připravit vodní kefír a probiotické limonády

Více

3. Bylinkový cukr

Do hmoždíře vložte pořádnou hrst mátových nebo bazalkových lístků. Zasypte hrstí cukru a společně rozmělněte, až se obě přísady dobře promísí.

Vznikne bylinkový cukr, který opatrně naklaďte na hladinu hotového koktejlu. Nebo do něj "namočte" okraj sklenice, vytvoří se tak efektní zelený kruh.

4. Jedlé květy 

Léto přímo svádí k tomu, abychom si do koktejlů i limonád přidávali voňavé květy bylinek a květoucích rostlin.

  • Krásně vypadají drobná květenství dobromysli a mateřídoušky, z větších květů můžete použít například zářivě žlutou pupalku, měsíček zahradní, modrou chrpu či poupata růží.
  • Květy levandule stříhejte včetně dlouhých pevných stonků, poslouží k promíchání obsahu sklenic. Podobně můžete použít také celé větvičky rozmarýnu.

9 osvěžujících nápojů

Více

5. Kousky ovoce

Jahody, maliny a další drobné plody používejte do koktejlů celé. Meloun nakrájejte na kostky velikosti sousta. Broskvím a jablkům sluší tenké plátky.

Ovoce vkládejte rovnou do sklenic, nebo dužinu lehce nařízněte a zasuňte do horního okraje sklenice. 

10x koktejl na mejdan

Více

  • Z jablečné dužiny s trochu šikovnosti připravíte dekorativní jedlé růžičky. Jablko nastrouhejte na mandolíně na dlouhé, tenké plátky nebo je nakrájejte ostrým nožíkem.
  • Vařte je na mírném ohni ve vodě s citronovou šťávou, až dužina změkne. Nechte vychladnout.
  • Vezměte do ruky jeden plátek, stočte ho do růžičky a propíchněte napichovátkem nebo grilovací špejlí (podle velikosti sklenice, ve které drink servírujete). Kolem středu postupně obtočte další plátky, až vám vznikne drobná jablečná růžička. Výborně se hodí do koktejlů jako Moscow Mule se zázvorovou limonádou a limetou.
     

Související recepty

New Cosmo

Abyste mohli sami slavit, potřebujete si uvolnit r...

Honey Mule

Smíchejte ty nejobyčejnější ingredience a dočkáte ...

Související články

  • Tipy a triky

4× letní drink s bublinkami

I když to v receptech přímo neuvádíme, používejte všechny tekutiny do koktejlů dobře vychlazené. Jen tak osvěží, navíc zteplalé bublinky nikomu nechutnají. Nápoje rozlévejte do sklenic typu flétna nebo širokých sklenic na šampaňské, tzv....
Autor: Jana Kopřivová

Obchod Apetit