Máme pro vás dokonalé recepty pro kuchaře, kteří s rybím masem teprve začínají. Ať už si vyberete snadné těstoviny, karbanátky nebo polévku, na následujících rybích jídlech si pochutnají děti i dospělí.
Rychlá a jednoduchá rybí úprava
Jak bleskurychle připravit rybu? Opečte ji na pánvi.
- Jemnému rybímu masu stačí jednoduchá úprava na másle. To se ale snadno přepálí. Proto ho buď kombinujte s olejem, nebo použijte přepuštěné máslo – ghí, které se nepřepaluje, má ale lahodnou máslovou, lehce oříškovou chuť, která s rybím masem ladí.
- Rybu opékejte krátce, mnohdy stačí opravdu jen pár minut. Rybí maso se rychle propeče a dlouhým pobytem v troubě se může vysušit.
- K dochucení stačí mořská sůl, pepř, citron a čerstvé nasekané bylinky.
- Přílohu si připravte předem. Maso se opeče rychle, ryba by se pak zbytečně sušila na pánvi a chládla.
- Máte-li filety s kůží, opékejte rybu i s ní. Kůže chrání maso před vysušením a když s rybami začínáte, bude pro vás také mnohem snazší odstranit kůži z hotové než ze syrové ryby.
Pokud hledáte další způsoby, jak snadno a rychle připravit rybí pokrmy, na kterých si pochutná každý, inspirujte se následujícími favority.
Náš tip: Připravte si také lososa v papilotě s koprovým dresinkem podle našeho video receptu
7 snadných jídel z ryb
1. Losos ve smetanové omáčce s těstovinami
Losos právem patří mezi rybí celebrity. Seženete ho po celý rok, jeho kvalita nekolísá a díky minimu kostí a lahodné chuti ho mají rádi i ti, které ryba obvykle nenadchne. Připočtěte si snadnou přípravu a máte ideální rybu pro začátečníky.
- Vedle přidání kousků lososa do těstovin ho můžete také krátce opéct na pánvi a podávat s bramborovou kaší, zapékat lososa s omáčkou nebo z něj třeba připravit kari.
2. Kuskusový salát s treskou
Jednoduché jídlo, které připravíte během chvilky. Zeleninu můžete obměňovat podle sezony.
- V zimě si dejte kuskus s kapustičkami a kořenovou zeleninou, v létě s cuketou a paprikami. I výběr ryby je jen na vás. Salát bude skvělý například také s lososem.
3. Rybí karbanátky
Upotřebíte do nich i obyčejné maso z filé, které samo o sobě nechutná nijak výrazně, nebo levnější rybí odřezky.
- Rybí karbanátky můžete ochutnat v mnoha zemích, pod názvem fish cakes (rybí koláčky) si je oblíbili ve Velké Británii.
- Náš recept nabízí ryze české pojetí této klasiky s fazolemi a kyselými okurkami.
4. Ryba pečená v balíčku
Ryba zabalená do pečicího papíru a pečené v troubě má samá plus: vypadá elegantně, příprava je snadná a díky obalu si maso udrží všechny chutě, vůně a šťávu.
- K této úpravě se hodí například filety lososa, pstruha lososovitého, tresky, candáta i kapra, pokud vám nevadí kosti.
- Současně s rybou můžete v papilotě, jak se také balíčku říká, péct i přílohu, třeba brambory, batáty nebo jinou zeleninu.
5. Kari s rybou
Ryba v omáčce z jednoho hrnce. Výborně se k této úpravě hodí treska. Maso tresky je jemné, snadno nasákne kořeněné chutě a potěší vás i tím, že je prakticky bez kostí.
6. Candát na víně
Candát patří k sladkovodním rybám, které mají pevné bílé maso a minimum drobných kostí. Jeho vynikající chuť ho předurčuje k minimalistické úpravě, kterou ocení nejen začátečníci.
- Opečte ho s bylinkami na másle, krátce ho pečte v troubě nebo ho zapečte se zeleninou.
- Báječný je candát také smažený v trojobalu nebo těstíčku.
7. Brokolicový krém a uzený losos
Uzený losos nabízí snadný způsob, jak si dopřát více ryb bez dalších úprav úpravy.
- Sametové hladká, zeleninová polévka je chutná sama o sobě. Pozvedněte ji ještě o úroveň výš. Uzeného lososa nakrájejte na kousky velikosti sousta a polévku jimi ozdobte.
- Uzené rybí maso můžete také nasekat do pomazánky, přidat do sendvičů nebo podávat na salátu.
Čerstvá, nebo mražená?
Pro jakou variantu ryby se rozhodnout, až vyrazíte na nákup?
- Čerstvým rybám se kvalitou ani chutí nic nevyrovná. Sníst je však musíte co nejdřív, potřebujete také mít svůj ověřený zdroj nebo prodejce, kterému důvěřujete.
- Mražené ryby jsou druhou nejlepší volbou při nákupu. Zpracovávají se hned po vylovení už na lodi, kde se čistí, porcují a rovnou mrazí. Při správném skladování během převozu a v prodejně si maso uchová všechny kvality. Mraženou rybu obvykle nemusíte před vařením rozmrazovat. Pokud si to recept žádá (například u rybích karbanátků), nechte rybu postupně povolit v lednici.
Zdroje: časopis Apetit, kuchařka Pro začátečníky z edice Apetit