Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

7 rybích jídel pro každý den, která hravě zvládne i začátečník

kuskus
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Máme pro vás dokonalé recepty pro kuchaře, kteří s rybím masem teprve začínají. Ať už si vyberete snadné těstoviny, karbanátky nebo polévku, na následujících rybích jídlech si pochutnají děti i dospělí.

Rychlá a jednoduchá rybí úprava

Jak bleskurychle připravit rybu? Opečte ji na pánvi.

  • Jemnému rybímu masu stačí jednoduchá úprava na másle. To se ale snadno přepálí. Proto ho buď kombinujte s olejem, nebo použijte přepuštěné máslo – ghí, které se nepřepaluje, má ale lahodnou máslovou, lehce oříškovou chuť, která s rybím masem ladí.
  • Rybu opékejte krátce, mnohdy stačí opravdu jen pár minut. Rybí maso se rychle propeče a dlouhým pobytem v troubě se může vysušit.
  • K dochucení stačí mořská sůl, pepř, citron a čerstvé nasekané bylinky.
  • Přílohu si připravte předem. Maso se opeče rychle, ryba by se pak zbytečně sušila na pánvi a chládla.
  • Máte-li filety s kůží, opékejte rybu i s ní. Kůže chrání maso před vysušením a když s rybami začínáte, bude pro vás také mnohem snazší odstranit kůži z hotové než ze syrové ryby.

Pokud hledáte další způsoby, jak snadno a rychle připravit rybí pokrmy, na kterých si pochutná každý, inspirujte se následujícími favority.

Náš tip: Připravte si také lososa v papilotě s koprovým dresinkem podle našeho video receptu

Skryt pre seznam

7 snadných jídel z ryb

1. Losos ve smetanové omáčce s těstovinami

Losos právem patří mezi rybí celebrity. Seženete ho po celý rok, jeho kvalita nekolísá a díky minimu kostí a lahodné chuti ho mají rádi i ti, které ryba obvykle nenadchne. Připočtěte si snadnou přípravu a máte ideální rybu pro začátečníky.

  • Vedle přidání kousků lososa do těstovin ho můžete také krátce opéct na pánvi a podávat s bramborovou kaší, zapékat lososa s omáčkou nebo z něj třeba připravit kari.

2. Kuskusový salát s treskou

Jednoduché jídlo, které připravíte během chvilky. Zeleninu můžete obměňovat podle sezony.

  • V zimě si dejte kuskus s kapustičkami a kořenovou zeleninou, v létě s cuketou a paprikami. I výběr ryby je jen na vás. Salát bude skvělý například také s lososem.

3. Rybí karbanátky

Upotřebíte do nich i obyčejné maso z filé, které samo o sobě nechutná nijak výrazně, nebo levnější rybí odřezky.

  • Rybí karbanátky můžete ochutnat v mnoha zemích, pod názvem fish cakes (rybí koláčky) si je oblíbili ve Velké Británii.
  • Náš recept nabízí ryze české pojetí této klasiky s fazolemi a kyselými okurkami.

4. Ryba pečená v balíčku

Ryba zabalená do pečicího papíru a pečené v troubě má samá plus: vypadá elegantně, příprava je snadná a díky obalu si maso udrží všechny chutě, vůně a šťávu.

  • K této úpravě se hodí například filety lososa, pstruha lososovitého, tresky, candáta i kapra, pokud vám nevadí kosti.
  • Současně s rybou můžete v papilotě, jak se také balíčku říká, péct i přílohu, třeba brambory, batáty nebo jinou zeleninu.

5. Kari s rybou

Ryba v omáčce z jednoho hrnce. Výborně se k této úpravě hodí treska. Maso tresky je jemné, snadno nasákne kořeněné chutě a potěší vás i tím, že je prakticky bez kostí.

6. Candát na víně

Candát patří k sladkovodním rybám, které mají pevné bílé maso a minimum drobných kostí. Jeho vynikající chuť ho předurčuje k minimalistické úpravě, kterou ocení nejen začátečníci.

  • Opečte ho s bylinkami na másle, krátce ho pečte v troubě nebo ho zapečte se zeleninou.
  • Báječný je candát také smažený v trojobalu nebo těstíčku.

7. Brokolicový krém a uzený losos

Uzený losos nabízí snadný způsob, jak si dopřát více ryb bez dalších úprav úpravy.

  • Sametové hladká, zeleninová polévka je chutná sama o sobě. Pozvedněte ji ještě o úroveň výš. Uzeného lososa nakrájejte na kousky velikosti sousta a polévku jimi ozdobte.
  • Uzené rybí maso můžete také nasekat do pomazánky, přidat do sendvičů nebo podávat na salátu.

Čerstvá, nebo mražená?

Pro jakou variantu ryby se rozhodnout, až vyrazíte na nákup?

  • Čerstvým rybám se kvalitou ani chutí nic nevyrovná. Sníst je však musíte co nejdřív, potřebujete také mít svůj ověřený zdroj nebo prodejce, kterému důvěřujete.
  • Mražené ryby jsou druhou nejlepší volbou při nákupu. Zpracovávají se hned po vylovení už na lodi, kde se čistí, porcují a rovnou mrazí. Při správném skladování během převozu a v prodejně si maso uchová všechny kvality. Mraženou rybu obvykle nemusíte před vařením rozmrazovat. Pokud si to recept žádá (například u rybích karbanátků), nechte rybu postupně povolit v lednici.

Zdroje: časopis Apetit, kuchařka Pro začátečníky z edice Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Tahini pasta: 7 způsobů, jak ji využít v kuchyni na maximum
  • Zajímavosti

Tahini pasta: 7 způsobů, jak ji využít v kuchyni na maximum

Fenomén dubajské čokolády vám určitě neunikl a možná jste si ji dokonce zkusili připravit doma. Pravděpodobně vám v lednici zbyla sezamová pasta tahini a teď přemýšlíte, co s ní. Rádi vám poradíme, jak ji využít! Je to nečekaně všestranná...