0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

7 rybích jídel pro každý den, která hravě zvládne i začátečník

kuskus
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Máme pro vás dokonalé recepty pro kuchaře, kteří s rybím masem teprve začínají. Ať už si vyberete snadné těstoviny, karbanátky nebo polévku, na následujících rybích jídlech si pochutnají děti i dospělí.

Rychlá a jednoduchá rybí úprava

Jak bleskurychle připravit rybu? Opečte ji na pánvi.

  • Jemnému rybímu masu stačí jednoduchá úprava na másle. To se ale snadno přepálí. Proto ho buď kombinujte s olejem, nebo použijte přepuštěné máslo – ghí, které se nepřepaluje, má ale lahodnou máslovou, lehce oříškovou chuť, která s rybím masem ladí.
  • Rybu opékejte krátce, mnohdy stačí opravdu jen pár minut. Rybí maso se rychle propeče a dlouhým pobytem v troubě se může vysušit.
  • K dochucení stačí mořská sůl, pepř, citron a čerstvé nasekané bylinky.
  • Přílohu si připravte předem. Maso se opeče rychle, ryba by se pak zbytečně sušila na pánvi a chládla.
  • Máte-li filety s kůží, opékejte rybu i s ní. Kůže chrání maso před vysušením a když s rybami začínáte, bude pro vás také mnohem snazší odstranit kůži z hotové než ze syrové ryby.

Pokud hledáte další způsoby, jak snadno a rychle připravit rybí pokrmy, na kterých si pochutná každý, inspirujte se následujícími favority.

7 snadných jídel z ryb

1. Losos ve smetanové omáčce s těstovinami

Losos právem patří mezi rybí celebrity. Seženete ho po celý rok, jeho kvalita nekolísá a díky minimu kostí a lahodné chuti ho mají rádi i ti, které ryba obvykle nenadchne. Připočtěte si snadnou přípravu a máte ideální rybu pro začátečníky.

  • Vedle přidání kousků lososa do těstovin ho můžete také krátce opéct na pánvi a podávat s bramborovou kaší, zapékat lososa s omáčkou nebo z něj třeba připravit kari.

2. Kuskusový salát s treskou

Jednoduché jídlo, které připravíte během chvilky. Zeleninu můžete obměňovat podle sezony.

  • V zimě si dejte kuskus s kapustičkami a kořenovou zeleninou, v létě s cuketou a paprikami. I výběr ryby je jen na vás. Salát bude skvělý například také s lososem.

3. Rybí karbanátky

Upotřebíte do nich i obyčejné maso z filé, které samo o sobě nechutná nijak výrazně, nebo levnější rybí odřezky.

  • Rybí karbanátky můžete ochutnat v mnoha zemích, pod názvem fish cakes (rybí koláčky) si je oblíbili ve Velké Británii.
  • Náš recept nabízí ryze české pojetí této klasiky s fazolemi a kyselými okurkami.

4. Ryba pečená v balíčku

Ryba zabalená do pečicího papíru a pečené v troubě má samá plus: vypadá elegantně, příprava je snadná a díky obalu si maso udrží všechny chutě, vůně a šťávu.

  • K této úpravě se hodí například filety lososa, pstruha lososovitého, tresky, candáta i kapra, pokud vám nevadí kosti.
  • Současně s rybou můžete v papilotě, jak se také balíčku říká, péct i přílohu, třeba brambory, batáty nebo jinou zeleninu.

5. Kari s rybou

Ryba v omáčce z jednoho hrnce. Výborně se k této úpravě hodí treska. Maso tresky je jemné, snadno nasákne kořeněné chutě a potěší vás i tím, že je prakticky bez kostí.

6. Candát na víně

Candát patří k sladkovodním rybám, které mají pevné bílé maso a minimum drobných kostí. Jeho vynikající chuť ho předurčuje k minimalistické úpravě, kterou ocení nejen začátečníci.

  • Opečte ho s bylinkami na másle, krátce ho pečte v troubě nebo ho zapečte se zeleninou.
  • Báječný je candát také smažený v trojobalu nebo těstíčku.

7. Brokolicový krém a uzený losos

Uzený losos nabízí snadný způsob, jak si dopřát více ryb bez dalších úprav úpravy.

  • Sametové hladká, zeleninová polévka je chutná sama o sobě. Pozvedněte ji ještě o úroveň výš. Uzeného lososa nakrájejte na kousky velikosti sousta a polévku jimi ozdobte.
  • Uzené rybí maso můžete také nasekat do pomazánky, přidat do sendvičů nebo podávat na salátu.

Čerstvá, nebo mražená?

Pro jakou variantu ryby se rozhodnout, až vyrazíte na nákup?

  • Čerstvým rybám se kvalitou ani chutí nic nevyrovná. Sníst je však musíte co nejdřív, potřebujete také mít svůj ověřený zdroj nebo prodejce, kterému důvěřujete.
  • Mražené ryby jsou druhou nejlepší volbou při nákupu. Zpracovávají se hned po vylovení už na lodi, kde se čistí, porcují a rovnou mrazí. Při správném skladování během převozu a v prodejně si maso uchová všechny kvality. Mraženou rybu obvykle nemusíte před vařením rozmrazovat. Pokud si to recept žádá (například u rybích karbanátků), nechte rybu postupně povolit v lednici.

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč