Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

7 věcí, které nesmějí chybět na vašem letním baru

Barevné koktejly
ZDROJ: Chino Rocha, Unsplash
sdílet:

Skvělé drinky v horku osvěží a rozproudí zábavu. Co by nemělo chybět na vašem letním baru?

Nealkoholické nápoje, barevná pitíčka i elegantní koktely se sektem – namíchejte svým hostům takové drinky, že si vybere každý. S tou správnou výbavou to bude hračka.

A nezapomeňte: pokud pořádáte party, nemusíte být nutně na všechno úplně sami. Chcete-li se raději věnovat přípravě jídla, poproste někoho jiného, zda by se neujal funkce vrchního barmana. Jen mu dejte k ruce následující suroviny a pomocníky.

1. Alkohol a nealko

Tady platí jednoduché pravidlo – předem si promyslete, jaké drinky se na vaší party budou popíjet. Podle plánu nakupte potřebné suroviny.

  • Lepší je se držet dvou tří základních, které pak ozvláštníte jedlými dekoracemi.
  • Nebojte se svých hostů poptat předem, co rádi pijí.
  • Pivo a lehčí, dobře pitelné víno plus několik kvalitních destilátů (např. rum, gin, vodka...) tvoří základ, který většinou zaujme každého. K nim dokupte vhodné nealko (tonic, cola, citronová limonáda) a jste připraveni.

2. Karafy s vodou

Kupovat jednorázové plastové lahve už se nenosí.

Místo toho natočte do džbánů čerstvou vodu z vodovodu. Pár plátků citronu, pomeranče nebo limety, hrst bobulí a několik lístků máty či jiných bylinek udělají velkou parádu a vodu zároveň jemně ochutí.

Do vody můžete vložit například také plátky jahod, broskví či jablka. Nezapomeňte vodu pravidelně dolévat.

3. Led

Běžná tvořítka na led vaši spotřebu pravděpodobně nepokryjí. Naštěstí můžete koupit led ve větším množství. Seženete ho jak v supermarketech či e-shopech, tak na čerpacích stanicích. Poohlédněte se ve svém okolí.

  • Tvořítka na led využijte na tvorbu efektních dekorací. Jednoduše do nich spolu s vodou zamrazte jedlé kytky či kousky ovoce pro ozvláštnění koktejlů.

4. Sklenice

Nemusí být všechny jednoho druhu. Dovolte si smísit různé velikosti i styly, zdobené i jednoduché sklenice. Každému drinku sluší jiná. 

5. Míchátka, lžičky a spol.

Koktejly s kousky ovoce podávejte se lžičkou nebo napichovátkem. Pro vysoké sklenice se bude hodit zásoba co nejdelších lžiček, jinak budou hosté šťavnaté kousky marně lovit. 

6. Brčka

Aktuální barový trend velí nepoužívat jednorázové plastové slámky. Mnohé drinky to ani nevyžadují, stačí je prostě zamíchat lžičkou a popíjet. Pokud ale brčka potřebujete, v e-shopech i kamenných prodejnách máte na výběr z ekologických materiálů, jako jsou sláma či kov.

7. Ubrousky

Dokonalý servis pro vaše hosty. Malé ubrousky pod sklenici i k očištění rukou. Aby nelétaly kolem stolu, zatižte je kamenem nebo srolujte do sklenice. 

A co ještě?

Svému letnímu baru můžete dopřát i pomocníky profesionálních barmanů.

  • Šejkr pro nápoje, které chtějí protřepat, ale nemíchat.
  • Zester pro nastrouhání citrusové kůry do ozdobných hoblinek.
  • A určitě se neztratí ani prkénko a malý nůž pro nakrájení čerstvého ovoce.
  • Do improvizovaného baru můžete umístit také vázu se svazkem čerstvých bylinek – pro ozdobu stolu i hotových koktejlů.

Tip

  • Roku gin 

Roku znamená v japonštině „šest“ a právě tolik je základních surovin, které ginu propůjčují jeho chuť. Jarem vás provedou květy sakury, létem čajové lístky sencha a gyokuro, podzimem pepř sansho a zimou citrus yuzu. Kromě ikonických japonských surovin najdete v ginu i tradiční hořkost jalovce s tóny koriandru a citrusové kůry. Vychutnat si ho můžete například s tonikem.

  • Cinzano

Vychutnat si teď můžete také tři nové osvěžující alkoholické nápoje z řady Sladké léto: Cinzano Tonic, Cinzano Rosé a Cinzano Ginger. Spojení Cinzana, toniků, velkých kostek ledu s čerstvým ovocem a bylinami tvoří nepochybně nejlahodnější osvěžení tohoto léta. A každý z nás si ho zvládne připravit i doma. Recept na každý z drinků najdete na etiketách Cinzana.

  • Johnnie Walker

Skotská whisky v sobě snoubí kořeněnou chuť s nádechem vanilky a ovoce. Doprovází ji výrazné aroma pepře a skořice a silný kouřový závěr. Připravit si z ní můžete drinky Highball. Stačí kombinovat skotskou whisky a další ingredience ve vysoké sklenici plné ledu. Highball je pro lidi, co se nebojí experimentovat. Doporučujeme míchat whisky Johnnie Walker s tóny rakytníku, citronů, bezového květu a mango nebo marakujou.

 

roku gin
ZDROJ: Stock

Související recepty

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín