Zavzpomínejte s námi na dětství a připravte si oblíbené bavorské vdolky. Inspiraci jsme našli v knize Velká domácí cukrářka od Pavlíny Berzsiové, ale recept jsme trochu upravili. Výsledkem jsou dokonale nadýchané vdolky s křupavou, dozlatova usmaženou kůrkou. Vdolky skvěle doplňují nakyslá povidla, sladká šlehačka a strouhaný tvrdý tvaroh.
Příprava bavorských vdolků vyžaduje pečlivost a čas, ale odměna v podobě této lahůdky stojí za to. Tradičně se podávají s povidly, strouhaným tvarohem a šlehačkou, ale my jsme pro vás připravili i další tipy na chuťové variace. Vdolky jsou ideální jako dezert nebo sladký hlavní chod, který potěší nejen během svátečních příležitostí, ale i při běžných rodinných setkáních.
Jak připravit vdolky:
Jak připravit vdolky:
Na 12 vdolků budete potřebovat: 20 g droždí, 60 g moučkového cukru, 250 ml vlažného mléka, 500 g polohrubé pšeničné mouky + trochu na poprášení, 1 špetku soli, 1 vejce, 2 lžíce rumu, 1 lžíci ghí, tuk na smažení
K podávání: 100 g švestkových povidel, 200 g tvrdého tvarohu, 250 ml smetany ke šlehání, 1 balíček vanilkového cukru
-
Tuzemák můžete použít i na ředění povidel, pokud jsou příliš tuhá.
-
Pokud nemáte ghí, nahraďte ho 30 ml rostlinného oleje.
-
Vdolky smažte na tuku, který je na to vhodný, například sádlo, rostlinný olej, ghí.
-
Tvaroh nastrouhejte nebo nadrobte.
Postup:
-
Droždí smíchejte se lžičkou moučkového cukru a polovinou vlažného mléka. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.
-
Mouku prosejte se špetkou soli, přidejte zbylý moučkový cukr, vejce, tuzemák, ghí (či rostlinný olej) a vzešlý kvásek i většinu zbývajícího mléka. Ručně či v robotu s hákovým nástavcem vypracujte hladké nelepivé těsto (podle potřeby přilijte i zbývající mléko).
-
Těsto nechte na teplém místě zhruba 30 minut kynout. Pak ho propracujte a nechte znovu kynout aspoň 20 minut.
-
Po nakynutí těsto rozválejte na plát silný 2 cm a vykrájejte z něj kolečka o průměru asi 6 cm. Rozložte je na pomoučený vál, přikryjte utěrkou a opět nechte kynout (asi 30 minut).
-
Do vykynutých vdolků udělejte koncem rukojeti vařečky důlek. V hrnci či pánvi rozehřejte silnou vrstvu tuku na smažení asi na 180 °C. Opatrně do něj vkládejte vdolky a usmažte je po obou stranách dozlatova. Pak je přeneste na kovovou mřížku a nechte tuk okapat nebo ho odsajte papírovými utěrkami.
-
Vlažné vdolky potřete povidly (jsou-li příliš tuhá, mírně je prohřejte a nařeďte například rumem) a posypte tvarohem.
-
Ze smetany s vanilkovým cukrem ušlehejte tuhou šlehačku. Cukrářským sáčkem s řezanou špičkou ji ozdobně nastříkejte na vdolky.
TIP: Toto těsto na vdolky můžete naplnit, usmažit a podávat pocukrované jako masopustní koblihy.
Variace a chuťové twisty:
- Citrónová kůra a vanilka: Pro zvýraznění chuti můžete do těsta přidat nastrouhanou citronovou kůru a vanilkový extrakt.
- Náplň z lesního ovoce: Místo tradičních švestkových povidel můžete vdolky naplnit směsí lesního ovoce, jako jsou borůvky, maliny nebo ostružiny, smíchané s trochou cukru a citronové šťávy. Případně můžete využít marmeládu či džem, výborná je například citronová marmeláda.
- Karamelizovaná jablka: Na povrch vdolků můžete místo povidel přidat karamelizovaná jablka s trochou skořice a hřebíčku.
- Ořechovo-skořicová posypka: Po naplnění vdolků povidly je posypte jemně mletými vlašskými ořechy smíchanými s cukrem a skořicí.
- Maková náplň: Milovníci máku si mohou připravit náplň z mletého máku smíchaného s cukrem, mlékem a citronovou kůrou.
Zdroj informací: Apetit