Nová registrace Zapomenuté heslo

Bazalka do každé kuchyně! Praktický průvodce napoví, jak ji pěstovat, sušit i kde všude ji využít

3. 6. 2025
bazalka
Pixabay.com
Různé typy bazalky: Zleva drobnolistá, toskánská, janovská, thajská a fialová bazalka v květináči Příprava bazalky na sušení v troubě Dalších
5 fotek

Bazalka je královnou mezi středomořskými bylinkami. Skvěle chutná v salátech, na pizze i v těstovinách. Přestože pochází z tropické Asie, v českých kuchyních i zahradách se zabydlela už dávno. Jak bazalku pěstovat, kdy ji sklízet a proč ji raději nevařit?

Bazalka pravá (Ocimum basilicum) je příjemně aromatická bylina. Pochází z Indie, ale v Evropě zdomácněla už v 16. století.

  • Zajímavost: Hinduisté považují bazalku za posvátnou. V některých kulturách je dokonce vnímána jako rostlina lásky a partnerské oddanosti.

Jak vypadá bazalka?

Bazalka je jednoletá bylinka, dorůstá 20–40 cm. Její listy mají vejčitý až podlouhlý tvar. Bílé květy jsou poměrně velké. Pěstují se druhy se zelenými nebo červenými listy. Sehnat můžete i varianty s odlišným aroma – od klasického přes skořicové až po citronové. Mnohé varianty bazalky působí v květináčích dekorativně.

  • Zajímavost: Slovo bazalka je odvozeno z řeckého basileus, tedy král.

Kdy sázet bazalku a jak ji pěstovat?

Ačkoli je bazalka pouze jednoletá, vyplatí se ji mít v kuchyni čerstvou – její nezaměnitelné aroma využijete do mnoha pokrmů. Lze ji pěstovat ve skleníku, ale i v květináči na parapetu, balkóně nebo terase.

  • Stanoviště: Bazalka má ráda světlo a potřebuje teplo, nevadí jí ani přímé slunce. Je potřeba ji chránit před nízkými teplotami, dobře prospívá v teplotách nad 10 °C.
  • Půda: Bazalka vyžaduje výživnou půdu.
  • Zálivka: Semínka zalévejte ideálně rozprašovačem, abyste je nevyplavili. Nenechejte substrát nikdy vyschnout (a to ani u vzrostlé rostliny), bazalka prospívá ve vlhké půdě. Pozor ale na přemokření, na to je rovněž háklivá.
  • Výsadba: Bazalku si můžete předpěstovat doma během února či března. Semínka sázejte mělce a řídce, pokud se jich ujme hodně, později hůře prospívají. Do záhonu ji lze přesadit až ve druhé půlce května, dávejte pozor na přízemní mrazíky.
  • Hnojení: Pokud chcete bohatou úrodu, je potřeba bazalku dobře hnojit. V květináčích má omezenou zásobu živin, která se rychle vyčerpá.
  • Škůdci: Bazalka velice chutná slimákům. Pokud ji vysadíte do záhonu, je nutné ji chránit.
  • Rajčata: Bazalka si rozumí s rajčaty nejen na talíři, ale i v záhonu. Sázejte ji mezi rostliny rajčat: podpoříte tak aromatičnost jejich plodů, rajčata zase bazalku chrání před škůdci.

Jak se bazalka množí a rozrůstá?

Bazalku můžete množit buď semínky, nebo řízkováním.

  • Semínka zasaďte do květináčků o průměru 10–15 cm. Jakmile se objeví 2–3 lístky, přesaďte rostlinky do květináčů o průměru 20–25 cm.
  • Řízkování se provádí u nekvetoucích postranních výhonků.

Kdy a jak sklízet bazalku?

Bazalka je keřík, který se udržuje zaštipováním horních částí rostliny – tím se podpoří její větvení a potlačí kvetení. Poté, co bazalka vykvete, už netvoří tolik listů a klesá její užitek.

Bazalkové listy sklízejte ideálně za slunného a suchého počasí – tehdy totiž obsahují nejvíce aromatických látek.

Jak sušit a skladovat bazalku?

Dávejte pozor, abyste bazalku nesušili příliš dlouho, listy by mohly zčernat, případně plesnivět.

  • Bazalkové listy sušte na stinném a větraném místě. Stonky oddělte, zbytečně by prodloužily dobu schnutí. Sušení může trvat i déle než týden, proto je dobré listy dosušit v troubě nebo sušičce na ovoce a zeleninu.
  • Pokud budete bazalku sušit v troubě nebo v sušičce, teplota nesmí překročit 40 °C. Během sušení v troubě nechejte dvířka pootevřená, aby mohla unikat případná vlhkost.
  • Sušené bazalkové listy skladujte v uzavřených nádobách v suchu a temnu.

Jaké má bazalka léčivé účinky a na co je dobrá?

Podle webu pharmapoint má bazalka pozitivní vliv na zdraví.

  • Uklidňuje, zmírňuje stres a únavu.
  • Pomáhá proti nespavosti.
  • Příznivě působí na krevní oběh.
  • Pomáhá při podpoře dýchacího systému.
  • Má příznivé účinky na zažívání a trávicí trakt.

Jak využít bazalku v kuchyni?

Čerstvé i sušené listy se používají jako univerzální koření a mají široké využití.

  • Bazalku můžete přidat do salátů z čerstvé zeleniny, k dušenému masu, do omáček i polévek. Zároveň je jednou z hlavních surovin na pizzu či do těstovin. Výborně se hodí také na kuře, rybu či do karbanátků.
  • Bazalka je jednou z hlavních přísad v italské kuchyni, používá se především v receptech, kde jsou součástí rajčata či mozzarella. Tzv. thajská bazalka neodmyslitelně patří také do asijských pokrmů, zejména je oblíbena v indonéské, thajské a vietnamské kuchyni. Nepokoušejte se je ale zaměnit, chutnají úplně jinak – thajská bazalka je chutí podobná spíš koriandru.
  • Bazalka si výborně rozumí s houbami, fazolemi či tykvemi. A dokonale se doplňuje s česnekem.
  • Z bazalky se také vyrábí oblíbené pesto, bazalkový ocet či olej a bylinkové máslo.

TIP: Do vařených jídel přidávejte čerstvou bazalku, natrhanou na kousky, ideálně až na poslední chvíli. Rozhodně ji nevařte.

Bazalka právem patří mezi nejoblíbenější bylinky v kuchyni i na zahradě. Její intenzivní aroma a všestranné využití z ní dělají nepostradatelného pomocníka při vaření – od svěžích salátů přes omáčky až po domácí pesto.

 

Zdroj informací: Apetit, bylinkovyrajpharmapoint

Sdílet článek

Bylinková zahrádka Čerstvé bylinky

Související články