Česká kuchyně je typická vydatnými chody s pořádnou porcí masa. Co je ale zkusit v odlehčené bezmasé verzi? Veganské varianty českých klasik vás mohou mile překvapit, pokud chcete pohostit přátele, kteří se stravují rostlinně, nebo byste sami rádi trochu omezili množství masa, které sníte.
Přestože maso k české kulinární tradici bezpochyby patří, stále více lidí dnes přichází na chuť vegetariánským a veganským jídlům. Mnozí mladí lidé svou spotřebu masa záměrně snižují, a tradiční české pokrmy v rostlinné podobě tak mohou být skvělou příležitostí, jak překvapit děti či vnoučata, která přijedou na nedělní oběd. Navíc jsou tato jídla často lépe stravitelná a mnohdy dokonce zdravější. Jak tedy na to? Připravili jsme si pro vás tři české klasiky ve veganském provedení.
Svíčková bez masa? Ano, jde to!
Když se řekne svíčková, asi každý si představí hutnou smetanovou omáčku a plátek hovězího masa. Svíčková omáčka je ale veganská už sama o sobě – stačí jen nahradit živočišnou smetanu rostlinnou (třeba sójovou nebo rýžovou). Omáčku připravíte klasicky z mrkve, celeru a petržele, které podusíte na cibulce. Nezapomeňte na koření jako bobkový list, nové koření nebo tymián. Na závěr přidejte lahůdkové droždí, které dodá omáčce chuť umami. Místo masa můžete servírovat opečený tempeh nebo seitan.
A co knedlíky? Možná vás to překvapí, ale lze je vykouzlit i bez vajec. Kupované houskáče jsou navíc často bez živočišných složek – pozorně si ale před nákupem projděte jejich složení.
Knedlo zelo... sojo
Vepřo knedlo zelo je synonymem pořádné porce masa, ale i toto jídlo lze hravě připravit na veganský způsob. Vepřové maso nahraďte křupavými sojovými kousky. Sojové kostky nejdřív povařte v zeleninovém vývaru, naložte do oleje a směsí koření a poté je v troubě pečte s cibulí a česnekem. Kysané zelí stačí klasicky podusit s kmínem a podávat ho k bramborovým knedlíkům (ty ale nesmí obsahovat vejce).
Buřtguláš bez buřtu
Veganská verze buřtguláše dokáže nadchnout i ty nejzarputilejší masožravce. Stačí nahradit klasické uzeniny veganskými klobáskami nebo seitanem. Do základu patří cibule, brambory, paprika a česnek – přesně tak, jak to znáte. Pro dochucení použijte rajský protlak a kmín. Aby byl guláš hustější a krémovější, můžete přidat najemno rozemleté ovesné vločky. Výsledek? Skvělý guláš, který chutná jako ten tradiční, je ovšem zdravější a zcela rostlinný.
Zásady rostlinného vaření:
- Dvakrát měř, jednou řež: Nákup ingrediencí i vaření si v klidu promyslete a naplánujte. Chce to trochu cviku.
- Používejte správné náhražky: Používejte kvalitní veganské alternativy mléka, sýra, smetany a másla.
- Jak na práci v kuchyni: Pokud připravujete rostlinné pokrmy zároveň s masovými, důsledně oddělujte místo na pracovní ploše i nádobí, které používáte.
- Pozor na smažení: Vegani nekonzumují žádné živočišné výrobky, smažení na másle je tedy pasé. Nahraďte jej rostlinnými oleji.
- Dbejte na dostatek bílkovin: Vyvážený veganský pokrm by měl vždy obsahovat dostatek bílkovin z kvalitních rostlinných zdrojů, jako jsou luštěniny, sója nebo ořechy.
- Nebojte se chutí: Pokud se bezmasý pokrm nedochutí, může působit mdle a nezajímavě, nebojte se proto koření a bylinek.
Zdroje: Vegmania.cz, Proženy, VEGEnevege.cz