
Vídeňský Sacher dort je oblíbená klasika. My jsme ho připravili netradičně – tentokrát v bílé variantě. Místo hořké čokolády jsme použili jemnou bílou, která dodává dezertu krémovější a sladší chuť. Spojení vláčného korpusu, meruňkového džemu a bohaté bílé čokoládové ganache vytváří dokonale vyváženou kombinaci chutí.
Klasický Sacher dort je ikonický rakouský dezert, který se skládá z hutného čokoládového korpusu, meruňkového džemu a lesklé polevy z hořké čokolády. Tento dort vytvořil v roce 1832 tehdy šestnáctiletý Franz Sacher a dodnes patří mezi nejznámější dorty na světě. My jsme vyzkoušeli tuto tradici posunout a vytvořit světlou variantu.
Jak připravit bílý Sacher:
Jak připravit Bílý Sacher:
Ingredience na korpus: 120 g bílé čokolády, 4 vejce, 80 g krupicového cukru, 1 špetka soli, 1 lžička jemně nastrouhané pomerančové kůry, 120 g másla, 120 g hladké pšeničné mouky, 20 g kukuřičného škrobu, 1,5 lžičky kypřicího prášku do pečiva, meruňkový džem na pomazání, 4 lžíce meruňkovice na pokapání, 5 lžic pomerančové šťávy
Ingredience na ganace a dokončení: 500 g bílé čokolády, 100 g smetany ke šlehání, mletá skořice na posypání
-
Čokoládu do korpusu i na dokončení nasekejte nadrobno.
-
Před přípravou korpusu oddělte bílky a žloutky.
-
Máslo rozpusťte.
Postup:
-
Nejprve si připravte ganache na obmazání dortu. Vložte 300 g nasekané čokolády do misky. Smetanu ohřejte, horkou vlijte na čokoládu a míchejte, až se čokoláda rozpustí. Vložte do chladničky, až ganache ztuhne na krém.
-
Rozehřejte troubu na 180 °C. Dno i boky dortové formy vyložte pečicím papírem.
-
Na korpus rozpusťte bílou čokoládu nad horkou vodní lázní, během rozpouštění míchejte. Nechte zchladnout, ale ne ztuhnout. Žloutky, polovinu cukru a pomerančovou kůru vyšlehejte do pěny. Pak vmíchejte rozpuštěnou čokoládu i máslo a zašlehejte.
-
Mouku prosejte se škrobem a práškem do pečiva. Bílky vyšlehejte se solí, postupně přidávejte zbývající cukr, až je sníh pevný a lesklý. Střídavě do směsi žloutků, čokolády a másla zapracujte stěrkou bílky a mouku se škrobem a práškem do pečiva. Těsto nalijte do připravené formy a pečte asi 35 minut – pokud korpus příliš rychle tmavne, zakryjte ho pečicím papírem. Hotový korpus nechte vychladnout.
-
Na čokoládové střepy umístěte na 30 minut do mrazáku rovný nepřilnavý plech vyložený pečicím papírem nebo fólií na čokoládu. Zbylých 200 g čokolády za stálého míchání rozpusťte nad horkou vodní lázní. Vyjměte plech z mrazáku, nalijte na něj čokoládu a paletovým nožem rozetřete do tenké vrstvy. Umístěte do lednice. Ztuhlou čokoládu opatrně nalámejte na střepy.
-
Na náplň rozmíchejte džem dohladka. Smíchejte meruňkovici a pomerančovou šťávu. Dort vyjměte z formy, odstraňte pečicí papír a korpus horizontálně rozřízněte na čtyři stejné části. Položte první díl na servírovací talíř řeznou stranou vzhůru a pokapejte směsí pálenky a pomerančové šťávy, pak pořádně natřete džemem. Položte na natřenou plochu další část korpusu a proces zopakujte, až sestavíte celý dort.
-
Potřete dort po celé ploše krémem a nechte zatuhnout v lednici. Navrch umístěte střepy a poprašte mletou skořicí.
Variace a chuťové twisty:
-
Citrusová svěžest: Přidejte do těsta trochu limetkové nebo citronové kůry a místo meruňkového džemu vyzkoušejte citronový.
-
Malinová noblesa: Meruňkový džem vyměňte za malinový, jeho kyselkavost krásně vyváží sladkost bílé čokolády.
-
Kokosový twist: Do těsta přidejte 30 g strouhaného kokosu a místo pomerančové šťávy použijte kokosové mléko.
-
Slaný karamel: Do ganache přidejte špetku vločkové soli a potřete dort vrstvou slaného karamelu.
-
Pistáciový luxus: Přidejte do těsta hrst jemně mletých pistácií a ozdobte dort nasekanými pistáciemi.
Zdroj informací: Apetit