Nová registrace Zapomenuté heslo

Bílý Sacher: Luxusní variace legendárního dortu, kterou musíte ochutnat!

21. 2. 2025
Bílý Sacher
Apetit

Vídeňský Sacher dort je oblíbená klasika. My jsme ho připravili netradičně – tentokrát v bílé variantě. Místo hořké čokolády jsme použili jemnou bílou, která dodává dezertu krémovější a sladší chuť. Spojení vláčného korpusu, meruňkového džemu a bohaté bílé čokoládové ganache vytváří dokonale vyváženou kombinaci chutí.

Klasický Sacher dort je ikonický rakouský dezert, který se skládá z hutného čokoládového korpusu, meruňkového džemu a lesklé polevy z hořké čokolády. Tento dort vytvořil v roce 1832 tehdy šestnáctiletý Franz Sacher a dodnes patří mezi nejznámější dorty na světě. My jsme vyzkoušeli tuto tradici posunout a vytvořit světlou variantu.

Jak připravit bílý Sacher:

Jak připravit Bílý Sacher:

Ingredience na korpus: 120 g bílé čokolády, 4 vejce, 80 g krupicového cukru, 1 špetka soli, 1 lžička jemně nastrouhané pomerančové kůry, 120 g másla, 120 g hladké pšeničné mouky, 20 g kukuřičného škrobu, 1,5 lžičky kypřicího prášku do pečiva, meruňkový džem na pomazání, 4 lžíce meruňkovice na pokapání, 5 lžic pomerančové šťávy

Ingredience na ganace a dokončení: 500 g bílé čokolády, 100 g smetany ke šlehání, mletá skořice na posypání

  • Čokoládu do korpusu i na dokončení nasekejte nadrobno.

  • Před přípravou korpusu oddělte bílky a žloutky.

  • Máslo rozpusťte.

Postup:

  1. Nejprve si připravte ganache na obmazání dortu. Vložte 300 g nasekané čokolády do misky. Smetanu ohřejte, horkou vlijte na čokoládu a míchejte, až se čokoláda rozpustí. Vložte do chladničky, až ganache ztuhne na krém.

  2. Rozehřejte troubu na 180 °C. Dno i boky dortové formy vyložte pečicím papírem.

  3. Na korpus rozpusťte bílou čokoládu nad horkou vodní lázní, během rozpouštění míchejte. Nechte zchladnout, ale ne ztuhnout. Žloutky, polovinu cukru a pomerančovou kůru vyšlehejte do pěny. Pak vmíchejte rozpuštěnou čokoládu i máslo a zašlehejte.

  4. Mouku prosejte se škrobem a práškem do pečiva. Bílky vyšlehejte se solí, postupně přidávejte zbývající cukr, až je sníh pevný a lesklý. Střídavě do směsi žloutků, čokolády a másla zapracujte stěrkou bílky a mouku se škrobem a práškem do pečiva. Těsto nalijte do připravené formy a pečte asi 35 minut – pokud korpus příliš rychle tmavne, zakryjte ho pečicím papírem. Hotový korpus nechte vychladnout.

  5. Na čokoládové střepy umístěte na 30 minut do mrazáku rovný nepřilnavý plech vyložený pečicím papírem nebo fólií na čokoládu. Zbylých 200 g čokolády za stálého míchání rozpusťte nad horkou vodní lázní. Vyjměte plech z mrazáku, nalijte na něj čokoládu a paletovým nožem rozetřete do tenké vrstvy. Umístěte do lednice. Ztuhlou čokoládu opatrně nalámejte na střepy.

  6. Na náplň rozmíchejte džem dohladka. Smíchejte meruňkovici a pomerančovou šťávu. Dort vyjměte z formy, odstraňte pečicí papír a korpus horizontálně rozřízněte na čtyři stejné části. Položte první díl na servírovací talíř řeznou stranou vzhůru a pokapejte směsí pálenky a pomerančové šťávy, pak pořádně natřete džemem. Položte na natřenou plochu další část korpusu a proces zopakujte, až sestavíte celý dort.

  7. Potřete dort po celé ploše krémem a nechte zatuhnout v lednici. Navrch umístěte střepy a poprašte mletou skořicí.

Variace a chuťové twisty:

  • Citrusová svěžest: Přidejte do těsta trochu limetkové nebo citronové kůry a místo meruňkového džemu vyzkoušejte citronový.

  • Malinová noblesa: Meruňkový džem vyměňte za malinový, jeho kyselkavost krásně vyváží sladkost bílé čokolády.

  • Kokosový twist: Do těsta přidejte 30 g strouhaného kokosu a místo pomerančové šťávy použijte kokosové mléko.

  • Slaný karamel: Do ganache přidejte špetku vločkové soli a potřete dort vrstvou slaného karamelu.

  • Pistáciový luxus: Přidejte do těsta hrst jemně mletých pistácií a ozdobte dort nasekanými pistáciemi.

Zdroj informací: Apetit

Sdílet článek

Sladké pečení Slavnostní dorty Cukrařina Světová klasika

Související články