
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem patří mezi českou klasiku, která zasytí a potěší i ty největší jedlíky. Osmahnutím uzeného masa na cibulce se zvýrazní jeho chuť a díky cibulce samotné pokrm povýšíte na delikatesu, kterou nepohrdnou ani gurmáni. Připravte si toto oblíbené hospodské jídlo i doma!
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem jsou jedním z jídel, které nikdy neomrzí. Jejich původ sahá až k tradičním pokrmům našich babiček, které využívaly jednoduché suroviny k vytvoření sytého a chutného jídla pro celou rodinu. Plnění knedlíků masem je známé i v jiných kuchyních, například v německé nebo rakouské, ale česká kombinace s dušeným kysaným zelím a osmaženou cibulkou zůstává unikátem.
Jak připravit bramborové knedlíky plněné uzeným masem:
Jak připravit bramborové knedlíky plněné uzeným masem:
Ingredience: 400 g uzeného masa, 1 lžíce sádla, 1 cibule, 750 g brambor, 250 g hrubé pšeničné mouky, 100 g dětské krupičky, 1 vejce velikosti M, sůl
K podávání: dušené kysané zelí, smažená cibule
-
Na plnění bramborových knedlíků se výborně hodí libový bůček, krkovice nebo plec.
-
Oloupanou cibuli nakrájejte najemno. Cibuli do náplně i k podávání můžete použít klasickou bílou, pro jemnější chuť zvolte šalotku či červenou cibuli.
-
Brambory varného typu C uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Poté je oloupejte.
Postup:
-
Vařené uzené maso nakrájejte na kostičky. Cibuli nechte zesklovatět na rozpuštěném sádle. Přidejte uzené a ještě chvíli opékejte pro zvýraznění chuti. Nechte vychladnout.
-
Brambory nastrouhejte najemno nebo prolisujte přímo na vál.
-
Přidejte prosátou mouku, krupičku, vejce, sůl a rychle zpracujte vláčné těsto. Zadělávejte ho jen krátce a co nejrychleji, jinak začne řídnout.
-
Vyválejte váleček a rozkrájejte ho na stejně velké plátky. V dlani zploštěte a roztáhněte nebo lehce rozválejte na placky.
-
Každou placku naplňte masovou směsí, pečlivě uzavřete a vytvarujte kulaté knedlíky.
-
Ihned je vkládejte do vroucí osolené vody. Vařte podle velikosti 10–15 minut. Uvařené knedlíky vyjměte děrovanou lžící a podávejte s osmaženou cibulkou a se zelím.
TIP: Knedlíky můžete uvařit i v páře.
Variace a chuťové twisty:
- Různé náplně: Místo uzeného masa můžete použít i zbytek pečeného vepřového nebo kousky slaniny, které knedlíkům dodají výraznou chuť. Náplň můžete odlehčit použitím krůtího masa. Vyzkoušejte také plnění restovanou hlívou ústřičnou nebo směsí sýra a špenátu.
- Změna v těstě: Pro jemnější strukturu můžete část pšeničné mouky nahradit bramborovým škrobem. Pokud chcete těsto s lehkým oříškovým nádechem, zkuste přimíchat špaldovou mouku.
- Ochucení náplně: Cibuli můžete před restováním ochutit špetkou kmínu nebo přidat nasekaný česnek či uzenou papriku. Pro lehce pikantní variantu zkuste do náplně vmíchat najemno nakrájenou chilli papričku.
- Servírování: Klasiku v podobě kysaného zelí můžete obměnit za červené zelí s jablky, které pokrmu dodá sladkokyselou chuť. Místo smažené cibulky vyzkoušejte křupavou praženou slaninu.
Zdroj informací: Apetit