Bez mísy úhledně vyskládaných trojúhelníčků tenkých bramborových placek, lokší, si na Slovensku pečenou husu nedovedou představit. Bývají maštěné voňavým husím sádlem a chutnají skvěle jako příloha k masu, ale i nasladko, jako osobitý dezert.
Jenom brambory a mouka: je až neuvěřitelné, jak kreativně s těmito základními a levnými surovinami dokázali naši předci pracovat. Na tradiční bramborové lokše kromě nich potřebujete už jenom špetku soli, sádlo na omaštění a šikovné ruce. Za chvíli se začne talíř plnit plackami s typickými tmavými puchýřky: mají neutrální chuť, díky které se hodí jako příloha k pečené huse, a když je naplníte mletým mákem nebo povidly, vytvoříte skvostný podzimní dezert.
Na Slovensku se na podzim kdysi dělaly téměř v každé chalupě, pekly se na rozpálených suchých kamnech, a jsou tam oblíbené dodnes. Stánek s lokšemi najdete na většině vánočních trhů a z náplní si můžete vybírat. Na to, abyste je mohli ochutnat, nepotřebujete kamna a nemusíte ani na Slovensko (i když tamější vánoční trhy za návštěvu stojí). Postačí vám těžká litinová pánev, trocha trpělivosti a náš recept s pár radami.
Jak připravit bramborové lokše
Budete potřebovat:
1 kg starších brambor, cca 300-350 g hladké mouky, špetku soli, polohrubou mouku na poprášení, sádlo na pomazání
- Dobře oprané starší brambory uvařte ideálně den předem doměkka, slijte, nechte odpařit vodu a dejte vychladnout. Druhý den je oloupejte a prolisujte nebo nastrouhejte na jemném struhadle.
- Osolte, přidejte větší část hladké mouky a začněte zadělávat těsto. Není potřeba nad tím příliš přemýšlet: rukou těsto svižně hněťte a případně přidejte další mouku tak, aby vzniklo soudržné kompaktní těsto, které příliš nelepí. Celkové množství mouky záleží na druhu a stáří brambor.
- Rozpalte nasucho těžkou litinovou pánev a připravte si rozpuštěné sádlo.
- Z těsta vyválejte silnější váleček a nakrájejte ho na kolečka (jako knedlíky). Vál hojně posypejte polohrubou moukou a každý kousek těsta rozválejte na placku silnou asi 2 až 3 mm.
- Placky opečte na rozpálené pánvi z obou stran tak, aby na nich naskákaly drobné hnědé puchýřky, trvá to jenom chvíli.
- Opečenou placku přeneste na talíř, potřete rozpuštěným sádlem a můžete se pustit do další.
Na co si dát pozor
-
Těsto zadělejte bezprostředně před přípravou. Stejně jako všechna bramborová těsta začne časem řídnout.
-
Pokud do těsta přidáte příliš mouky, placky nebudou tak pružné a chuť správně bramborová. Jakmile se těsto přestane lepit na ruce a stěny mísy, je hotové. Takhle připravené těsto má tendenci lepit se při vyvalování: při podsypávání moukou šetřit nemusíte.
-
Jestliže děláte lokše poprvé, vsaďte na menší placky. Snadněji je rozválíte a líp se s nimi manipuluje i cestou na pánev.
-
Pokud se vám těsto při válení protrhne, nevadí. Spojte trhlinu prstem.
-
K pánvi si připravte papírový ubrousek zmuchlaný do kuličky a po každé placce (nebo dvou) ji vytřete. Z lokší se uvolňuje mouka, kterou jste použili při podsypávání, a rychle se pálí.
-
Když se lokše na pánvi nafoukne, zmáčkněte ji zlehka obracečkou, aby se pekla rovnoměrně. Nejlepší je pružná obracečka s oblými rohy, která placky tak snadno neprotrhne.
-
Při pečení lokší bývá obvykle celá kuchyně zaprášená moukou. Dobře se ale mrazí, proto jich můžete rovnou připravit víc. Příště to budete mít téměř bez práce.
-
Na omaštění je nejlepší husí sádlo, pokud se vám v troubě zároveň peče svatomartinská husa, máte vyhráno! Stejně dobré je ale i kachní nebo hezky vyškvařené voňavé vepřové sádlo. Pokud chcete lokše podávat nasladko, můžete použít i rozpuštěné máslo. Chuť bude výborná, ale ne tak autentická. Platí to i v případě, že se rozhodnete připravit veganskou variantu s rostlinným tukem.
TIP: Dobrá logistika a svižná práce je u přípravy lokší klíčová - jedna placka se peče, jedna čeká rozválená a další se válí. Chce to trochu cviku a pozornosti, aby se vám na pánvi placky nepálily. Pokud nemáte v kuchyni dostatek zkušeností, bude se vám k ruce hodit pomocník.
Čím plnit lokše?
- Maštěné sádlem se hodí jako příloha k pečené huse a kachně, ale i k vepřovému masu. Obvykle se skládají do trojúhelníčků jako palačinky.
- Na Slovensku se lokše často plní opečenými husími játry: játra se narychlo opečou na husím sádle a pokrájejí úplně nadrobno.
- Pokud ji máte rádi, zkuste použít brynzu, k bramborovému těstu se skvěle hodí. Povolte ji trochou zakysané smetany, a pokud chcete, můžete přidat i cibuli pokrájenou nadrobno.
- Lokše můžete naplnit zbytkem pečeného masa a přidat lžíci dušeného zelí: slovenská „tortilla“ chutná skvěle!
- Na sladkou variantu si připravte povidla povolená kapkou rumu a špetku skořice nebo použijte oblíbenou makovou nádivku, třeba zbytek ze svatomartinských rohlíčků.
Tak co, zkusíte je letos?