Nová registrace Zapomenuté heslo

Bramborové lokše: Sytý předkrm, netradiční příloha k huse i originální dezert. S naším návodem se vám zaručeně povedou!

9. 11. 2024
Lokše
Anita Ponešová

Bez mísy úhledně vyskládaných trojúhelníčků tenkých bramborových placek, lokší, si na Slovensku pečenou husu nedovedou představit. Bývají maštěné voňavým husím sádlem a chutnají skvěle jako příloha k masu, ale i nasladko, jako osobitý dezert.

Jenom brambory a mouka: je až neuvěřitelné, jak kreativně s těmito základními a levnými surovinami dokázali naši předci pracovat. Na tradiční bramborové lokše kromě nich potřebujete už jenom špetku soli, sádlo na omaštění a šikovné ruce. Za chvíli se začne talíř plnit plackami s typickými tmavými puchýřky: mají neutrální chuť, díky které se hodí jako příloha k pečené huse, a když je naplníte mletým mákem nebo povidly, vytvoříte skvostný podzimní dezert.

Na Slovensku se na podzim kdysi dělaly téměř v každé chalupě, pekly se na rozpálených suchých kamnech, a jsou tam oblíbené dodnes. Stánek s lokšemi najdete na většině vánočních trhů a z náplní si můžete vybírat. Na to, abyste je mohli ochutnat, nepotřebujete kamna a nemusíte ani na Slovensko (i když tamější vánoční trhy za návštěvu stojí). Postačí vám těžká litinová pánev, trocha trpělivosti a náš recept s pár radami.

Jak připravit bramborové lokše

Budete potřebovat: 
1 kg starších brambor, cca 300-350 g hladké mouky, špetku soli, polohrubou mouku na poprášení, sádlo na pomazání

  • Dobře oprané starší brambory uvařte ideálně den předem doměkka, slijte, nechte odpařit vodu a dejte vychladnout. Druhý den je oloupejte a prolisujte nebo nastrouhejte na jemném struhadle.
  • Osolte, přidejte větší část hladké mouky a začněte zadělávat těsto. Není potřeba nad tím příliš přemýšlet: rukou těsto svižně hněťte a případně přidejte další mouku tak, aby vzniklo soudržné kompaktní těsto, které příliš nelepí. Celkové množství mouky záleží na druhu a stáří brambor.
  • Rozpalte nasucho těžkou litinovou pánev a připravte si rozpuštěné sádlo.
  • Z těsta vyválejte silnější váleček a nakrájejte ho na kolečka (jako knedlíky). Vál hojně posypejte polohrubou moukou a každý kousek těsta rozválejte na placku silnou asi 2 až 3 mm.
  • Placky opečte na rozpálené pánvi z obou stran tak, aby na nich naskákaly drobné hnědé puchýřky, trvá to jenom chvíli.
  • Opečenou placku přeneste na talíř, potřete rozpuštěným sádlem a můžete se pustit do další.

Na co si dát pozor

  • Těsto zadělejte bezprostředně před přípravou. Stejně jako všechna bramborová těsta začne časem řídnout.

  • Pokud do těsta přidáte příliš mouky, placky nebudou tak pružné a chuť správně bramborová. Jakmile se těsto přestane lepit na ruce a stěny mísy, je hotové. Takhle připravené těsto má tendenci lepit se při vyvalování: při podsypávání moukou šetřit nemusíte.

  • Jestliže děláte lokše poprvé, vsaďte na menší placky. Snadněji je rozválíte a líp se s nimi manipuluje i cestou na pánev.

  • Pokud se vám těsto při válení protrhne, nevadí. Spojte trhlinu prstem.

  • K pánvi si připravte papírový ubrousek zmuchlaný do kuličky a po každé placce (nebo dvou) ji vytřete. Z lokší se uvolňuje mouka, kterou jste použili při podsypávání, a rychle se pálí.

  • Když se lokše na pánvi nafoukne, zmáčkněte ji zlehka obracečkou, aby se pekla rovnoměrně. Nejlepší je pružná obracečka s oblými rohy, která placky tak snadno neprotrhne.

  • Při pečení lokší bývá obvykle celá kuchyně zaprášená moukou. Dobře se ale mrazí, proto jich můžete rovnou připravit víc. Příště to budete mít téměř bez práce.

  • Na omaštění je nejlepší husí sádlo, pokud se vám v troubě zároveň peče svatomartinská husa, máte vyhráno! Stejně dobré je ale i kachní nebo hezky vyškvařené voňavé vepřové sádlo. Pokud chcete lokše podávat nasladko, můžete použít i rozpuštěné máslo. Chuť bude výborná, ale ne tak autentická. Platí to i v případě, že se rozhodnete připravit veganskou variantu s rostlinným tukem.

TIP: Dobrá logistika a svižná práce je u přípravy lokší klíčová - jedna placka se peče, jedna čeká rozválená a další se válí. Chce to trochu cviku a pozornosti, aby se vám na pánvi placky nepálily. Pokud nemáte v kuchyni dostatek zkušeností, bude se vám k ruce hodit pomocník.

Čím plnit lokše?

  • Maštěné sádlem se hodí jako příloha k pečené huse a kachně, ale i k vepřovému masu. Obvykle se skládají do trojúhelníčků jako palačinky.
  • Na Slovensku se lokše často plní opečenými husími játry: játra se narychlo opečou na husím sádle a pokrájejí úplně nadrobno.
  • Pokud ji máte rádi, zkuste použít brynzu, k bramborovému těstu se skvěle hodí. Povolte ji trochou zakysané smetany, a pokud chcete, můžete přidat i cibuli pokrájenou nadrobno.
  • Lokše můžete naplnit zbytkem pečeného masa a přidat lžíci dušeného zelí: slovenská „tortilla“ chutná skvěle!
  • Na sladkou variantu si připravte povidla povolená kapkou rumu a špetku skořice nebo použijte oblíbenou makovou nádivku, třeba zbytek ze svatomartinských rohlíčků.

Tak co, zkusíte je letos?

Sdílet článek

Brambory Bramborové recepty Svátek svatého Martina Tradiční jídla Slovenská kuchyně

Související články