Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bramborové lokše: Sytý předkrm, netradiční příloha k huse i originální dezert. S naším návodem se vám zaručeně povedou!

Lokše
ZDROJ: Anita Ponešová
sdílet:

Bez mísy úhledně vyskládaných trojúhelníčků tenkých bramborových placek, lokší, si na Slovensku pečenou husu nedovedou představit. Bývají maštěné voňavým husím sádlem a chutnají skvěle jako příloha k masu, ale i nasladko, jako osobitý dezert.

Jenom brambory a mouka: je až neuvěřitelné, jak kreativně s těmito základními a levnými surovinami dokázali naši předci pracovat. Na tradiční bramborové lokše kromě nich potřebujete už jenom špetku soli, sádlo na omaštění a šikovné ruce. Za chvíli se začne talíř plnit plackami s typickými tmavými puchýřky: mají neutrální chuť, díky které se hodí jako příloha k pečené huse, a když je naplníte mletým mákem nebo povidly, vytvoříte skvostný podzimní dezert.

Na Slovensku se na podzim kdysi dělaly téměř v každé chalupě, pekly se na rozpálených suchých kamnech, a jsou tam oblíbené dodnes. Stánek s lokšemi najdete na většině vánočních trhů a z náplní si můžete vybírat. Na to, abyste je mohli ochutnat, nepotřebujete kamna a nemusíte ani na Slovensko (i když tamější vánoční trhy za návštěvu stojí). Postačí vám těžká litinová pánev, trocha trpělivosti a náš recept s pár radami.

Jak připravit bramborové lokše

Budete potřebovat: 
1 kg starších brambor, cca 300-350 g hladké mouky, špetku soli, polohrubou mouku na poprášení, sádlo na pomazání

  • Dobře oprané starší brambory uvařte ideálně den předem doměkka, slijte, nechte odpařit vodu a dejte vychladnout. Druhý den je oloupejte a prolisujte nebo nastrouhejte na jemném struhadle.
  • Osolte, přidejte větší část hladké mouky a začněte zadělávat těsto. Není potřeba nad tím příliš přemýšlet: rukou těsto svižně hněťte a případně přidejte další mouku tak, aby vzniklo soudržné kompaktní těsto, které příliš nelepí. Celkové množství mouky záleží na druhu a stáří brambor.
  • Rozpalte nasucho těžkou litinovou pánev a připravte si rozpuštěné sádlo.
  • Z těsta vyválejte silnější váleček a nakrájejte ho na kolečka (jako knedlíky). Vál hojně posypejte polohrubou moukou a každý kousek těsta rozválejte na placku silnou asi 2 až 3 mm.
  • Placky opečte na rozpálené pánvi z obou stran tak, aby na nich naskákaly drobné hnědé puchýřky, trvá to jenom chvíli.
  • Opečenou placku přeneste na talíř, potřete rozpuštěným sádlem a můžete se pustit do další.

Na co si dát pozor

  • Těsto zadělejte bezprostředně před přípravou. Stejně jako všechna bramborová těsta začne časem řídnout.

  • Pokud do těsta přidáte příliš mouky, placky nebudou tak pružné a chuť správně bramborová. Jakmile se těsto přestane lepit na ruce a stěny mísy, je hotové. Takhle připravené těsto má tendenci lepit se při vyvalování: při podsypávání moukou šetřit nemusíte.

  • Jestliže děláte lokše poprvé, vsaďte na menší placky. Snadněji je rozválíte a líp se s nimi manipuluje i cestou na pánev.

  • Pokud se vám těsto při válení protrhne, nevadí. Spojte trhlinu prstem.

  • K pánvi si připravte papírový ubrousek zmuchlaný do kuličky a po každé placce (nebo dvou) ji vytřete. Z lokší se uvolňuje mouka, kterou jste použili při podsypávání, a rychle se pálí.

  • Když se lokše na pánvi nafoukne, zmáčkněte ji zlehka obracečkou, aby se pekla rovnoměrně. Nejlepší je pružná obracečka s oblými rohy, která placky tak snadno neprotrhne.

  • Při pečení lokší bývá obvykle celá kuchyně zaprášená moukou. Dobře se ale mrazí, proto jich můžete rovnou připravit víc. Příště to budete mít téměř bez práce.

  • Na omaštění je nejlepší husí sádlo, pokud se vám v troubě zároveň peče svatomartinská husa, máte vyhráno! Stejně dobré je ale i kachní nebo hezky vyškvařené voňavé vepřové sádlo. Pokud chcete lokše podávat nasladko, můžete použít i rozpuštěné máslo. Chuť bude výborná, ale ne tak autentická. Platí to i v případě, že se rozhodnete připravit veganskou variantu s rostlinným tukem.

TIP: Dobrá logistika a svižná práce je u přípravy lokší klíčová - jedna placka se peče, jedna čeká rozválená a další se válí. Chce to trochu cviku a pozornosti, aby se vám na pánvi placky nepálily. Pokud nemáte v kuchyni dostatek zkušeností, bude se vám k ruce hodit pomocník.

Čím plnit lokše?

  • Maštěné sádlem se hodí jako příloha k pečené huse a kachně, ale i k vepřovému masu. Obvykle se skládají do trojúhelníčků jako palačinky.
  • Na Slovensku se lokše často plní opečenými husími játry: játra se narychlo opečou na husím sádle a pokrájejí úplně nadrobno.
  • Pokud ji máte rádi, zkuste použít brynzu, k bramborovému těstu se skvěle hodí. Povolte ji trochou zakysané smetany, a pokud chcete, můžete přidat i cibuli pokrájenou nadrobno.
  • Lokše můžete naplnit zbytkem pečeného masa a přidat lžíci dušeného zelí: slovenská „tortilla“ chutná skvěle!
  • Na sladkou variantu si připravte povidla povolená kapkou rumu a špetku skořice nebo použijte oblíbenou makovou nádivku, třeba zbytek ze svatomartinských rohlíčků.

Tak co, zkusíte je letos?

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...