Nová registrace Zapomenuté heslo

Bramborový guláš: Recept na tu nejlepší verzi a další tipy na chuťové variace, které si zamilujete

19. 3. 2025
Bramborový guláš
Apetit

Bramborový guláš nebo buřtguláš? Jak je rozlišit? Hranice mezi bramborovým gulášem a buřtgulášem jsou poněkud nejasné. Někdo tvrdí, že buřtguláš obsahuje pouze uzeninu, zatímco brambory přidávají až zastánci bramborového guláše. Žádné pevné pravidlo ale neexistuje. Každý si pod těmito názvy představí něco jiného, a tak je jen na vás, jak svůj pokrm pojmenujete. Jedno je ale jisté – tahle voňavá a kořeněná klasika vás zahřeje a skvěle zasytí.

Bramborový guláš je jednoduché, syté a cenově dostupné jídlo, které si získalo oblibu nejen v české kuchyni, ale i v dalších středoevropských zemích. Jeho základem jsou brambory, cibule, uzenina a paprika, které společně vytvářejí výraznou chuť a hustou konzistenci. Přestože se jedná o pokrm inspirovaný tradičním maďarským gulášem, v české verzi dominuje jako hlavní surovina právě brambora. Díky své nenáročnosti a variabilitě patří bramborový guláš mezi oblíbená jídla domácí kuchyně i hospodských menu, kde se často podává s čerstvým chlebem nebo jiným pečivem.

Jak připravit bramborový guláš:

Jak připravit bramborový guláš:

Počet porcí: pro 5 osob
Čas a obtížnost: cca 30 min., velmi snadná příprava

Ingredience: 1 cibule, 100 g špekáčků, 1 lžíce sádla (či oleje), 3 stroužky česneku, 2 lžíce mleté sladké papriky, 1 lžíce hladké pšeničné mouky, 1,2 l vývaru, 2–4 brambory, sůl, drhnutá majoránka, mletý pepř

  • Oloupanou cibuli pokrájejte nadrobno.

  • Špekáčky nakrájejte na kostičky. Pokud nemáte rádi špekáčky, můžete je vyměnit za špek nebo párky.

  • Oloupaný česnek rozdrťte, případně prolisujte.

  • 1 lžíci sladké papriky můžete vyměnit za pálivou, případně uzenou.

  • Vývar lze nahradit vodou, ale chuť pokrmu nebude tak výrazná. Vývar si můžete připravit předem a přebytek zamrazit.

  • Oloupané brambory nakrájejte na kostičky.

Postup:

  1. Nadrobno nakrájenou cibuli a špekáčky chvíli restujte na troše sádla.

  2. Přidejte česnek, promíchejte, stáhněte oheň, přisypte červenou papriku, opět promíchejte, zaprašte moukou, znovu promíchejte a zalijte 1,2 l vývaru. Dbejte na to, aby se červená paprika nepřichytila, jinak bude guláš hořký.

  3. Přisypte brambory pokrájené na střední kostky, osolte a vařte cca 20 minut, až budou brambory měkké.

  4. Nakonec guláš dochuťte majoránkou, solí a pepřem a ještě 3 minuty povařte.

Variace a chuťové twisty:

  • Maďarský nádech: Přidejte trochu pálivé papriky a špetku kmínu, případně dolaďte chuť lžičkou rajčatového protlaku.

  • Zeleninová verze: Nahraďte uzeninu nakrájenou paprikou, cuketou nebo hrstí fazolí. Pro sytější verzi přidejte předvařenou čočku.

  • Smetanová jemnost: Na závěr vmíchejte lžíci zakysané smetany nebo smetany na vaření – získáte krémovější konzistenci.

  • Uzený šmrnc: Místo klasických špekáčků zkuste zauzenou klobásu nebo kousek uzeného masa, které dodá guláši hloubku chuti.

  • Exotická variace: Experimentujte s kořením! Špetka kari nebo římského kmínu vytvoří zajímavou fúzi.

  • Poctivý hospodský styl: Guláš zahuštěný krajícem chleba namísto mouky získá plnější chuť a autentičtější konzistenci.

Zdroj informací: Apetit

Sdílet článek

Bramborové recepty Brambory Česká kuchyně Česká klasika

Související články