0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bramborový salát: Jak chutnal ten od Sandtnerky a kdo ho připravil jako první?

bramborový salát
ZDROJ: Sinawa/ Pixabay
sdílet:

Bez bramborového salátu si už Vánoce ani neumíme představit. Kde se vzal? Jak ho dělají u našich sousedů a co všechno do něj vlastně patří? Každá rodina má svůj osvědčený recept, kterému se samozřejmě žádný jiný bramborový salát nevyrovná. Pokud jste však nakloněni vyzkoušet malá nepatrná vylepšení, máme pro vás i pár tipů!

Historie bramborového salátu začíná už u Kryštofa Kolomba, který objevil nejen Ameriku, ale s ní i pro nás tak významné brambory.

  • Autorem prvního bramborového salátu byl pak údajně ruský kuchař, jak jinak než s francouzskými kořeny, Lucien Oliver.
  • Historicky prvního předchůdce našeho bramborového salátu uvedl v polovině 19. století na jídelním lístku moskevského hotelu Hermitage.
  • Součástí tohoto prapůvodního salátu byly samozřejmě vařené brambory, vejce, okurky a majonézová zálivka.
  • Salát se podával s vybranými lahůdkami, jakými jsou račí maso, křepelka nebo kaviár.
  • Recepturu na svou majonézovou zálivku Lucien Oliver nikdy nezveřejnil, a tak se o použitých ingrediencích můžeme pouze dohadovat.

Český bramborový salát

V průběhu začátku 20. století se recept na tento ruský bramborový salát rozšířil po celé Evropě a dostal se i k ostatním, nejen privilegovaným, společenským vrstvám, kde se dodnes těší nevídané oblibě.

  • První zmínka o bramborovém salátu se v Čechách však objevuje až v roce 1924 v ikonické Knize rozpočtů a kuchařských předpisů Marie Janků Sandtnerové.
  • To tedy znamená, že našemu českému vánočnímu „majstrštyku“ nejspíš vlastně není ještě ani sto let.
  • Tento uvedený recept navíc neobsahoval základní ingredience současného bramborového salátu.
  • Nebyla v něm majonéza, protože ta byla výsadou buržoazie.
  • Chyběla i veškerá kořenová zelenina.
  • Brambory se v Sandtnerčině kuchařském předpisu objevují zalité dresingem na způsob francouzské vinaigrette. Podobným způsobem se dnes připravuje  vídeňský bramborový salát.

Bramborový salát ve světě

Obdobu našeho bramborového salátu najdeme téměř všude na světě. Mění se pouze příležitosti k podávání a použité vedlejší ingredience.

  • Španělé do bramborového salátu přidávají červenou papriku, zelené olivy a červený vinný ocet.
  • Francouzský salát obsahuje hovězí maso a ocet pro změnu estragonový.
  • Italové ochucují olivovým olejem, světlým vinným octem a česnekem.
  • Po celém Středomoří se do bramborových salátů přidává sýr feta, salátová okurka nebo třeba citrónová šťáva.
  • V argentinském salátu najdete obvykle kopr i zelené olivy.
  • Řekové bramborový salát koření bylinkami jako je oregano či rozmarýn, na ochucení používají červený vinný ocet nebo citrónovou šťávu.
  • Irský či skotský bramborový salát obsahuje nakládaný kopr, okurčičky nakládané na sladko nebo třeba uzenou papriku.
  • V jihoafrických salátech se kombinují brambory s kondenzovaným mlékem.
  • Americký salát v lecčem připomíná náš salát český. Jsou v něm například vejce, majonéza i celer (nejspíš však v řapíkaté verzi).
  • V Karibiku sází při přípravě salátu na sladké brambory, kukuřici a arašídy.
  • Německý bramborový salát tradičně každoročně podávaný na Octoberfestu zdobí slanina a ocet ze cideru i cukr.
  • Konečně v Japonsku dostanete bramborový salát se salátovou okurkou, kukuřicí a jak jinak než s rýžovým octem.

Tipy na přípravu salátu

Věříme, že máte své vlastní, lety prověřené postupy, které dělají váš bramborový salát tím nejbáječnějším na světě. Pojďme si ale přeci jen pár základních tipů shrnout:

Ochucení brambor

  • Vyhlášenou odrůdou brambor na salát jsou tzv. Keřkovské rohlíčky.
  • Brambory uvařte, oloupejte, nakrájejte na kostičky a ještě vlažné zalijte kyselou složkou, která je tak nejlépe ochutí.
  • Tou mohou být ocet, citrónová šťáva nebo trocha láku z nakládaných okurek.

Tajná ingredience

  • Salát vylepší nadrobno pokrájené nebo nastrouhané jablko.
  • Vyberte takové, které váš salát chuťově doplní.
  • Pokud je salát hodně kyselý, hodí se sladší odrůda.
  • Naopak, pokud dáváte do salátu hodně mrkve, kyselejší jablko chuť salátu zvýrazní.

Kontroverzní uzenina

  • V 80. a 90. letech se do bramborového salátu běžně přidávala uzenina, většinou točený salám, gothaj nebo junior. 
  • Dnes se od uzeniny jako součásti soupisu ingrediencí spíše upouští. Uzenina spolu s brambory jsou součástí spíše vlašského salátu. 
  • Pokud ve vašem salátu uzenina nesmí chybět, sáhněte po takové, která má vysoký obsah masa.

Fit verze bramborového salátu

  • Pokud se obáváte chvíle, kdy po Vánocích poprvé vstoupíte na váhu, možná vám přijde vhod náš poslední tip.
  • Nahraďte část majonézy smetanovým jogurtem. Nikdo nic nepozná a vaše dietářské svědomí bude lehčí. 

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit