Brynzové halušky jsou tradiční pokrm slovenské kuchyně, který si našel své místo i v českých domácnostech a restauracích. Nadýchané bramborové nočky s jemně slanou brynzou, často doplněné křupavou slaninou, vytvářejí dokonalou souhru chutí. Jejich příprava je jednoduchá, rychlá a cenově dostupná.
Halušky s brynzou jsou považovány za národní slovenské jídlo a v tamní kuchyni zakotvily asi v 17. století, jak zjistila etnoložka Katarína Nádaská. Halušky se tradičně podávají s brynzou, tedy sýrem vyrobeným především z ovčího mléka, posypané opečenou slaninou, což vytváří harmonii chutí, která je symbolem slovenské kulinářské tradice. Existují však i různé variace, dokonce je oblíbená sladká verze s mákem.
Jak připravit halušky s brynzou:
Jak připravit halušky s bynzou:
Ingredience pro 4 porce: 750 g brambor, 250 g pšeničné polohrubé mouky, sůl, pepř, 1 vejce, 150 g slaniny, 200 g brynzy, 100 ml smetany ke šlehání, 1 hrst nasekané petrželky
-
Na přípravu halušek jsou vhodné brambory varného typu C.
-
Pokud nemáte rádi petrželku, můžete ji vynechat, případně nahradit pažitkou.
Postup:
-
Oloupané brambory nastrouhejte najemno a pak je ještě rozmixujte.
-
Z brambor slijte přebytečnou tekutinu, osolte je, přidejte vejce a vmíchejte tolik mouky, abyste získali řídké těsto – konzistencí by mělo připomínat těsto na lívance nebo řídkou bramborovou kaši.
-
Těsto postupně protlačujte sítem na halušky do osolené vroucí vody a opatrně zamíchejte.
-
Jakmile halušky vyplavou na povrch, vyberte je cedníkem (cca po 4–5 minutách). Pokud vám ještě zbývá těsto, uvařte další várku.
-
Mezitím na pánvičce opečte slaninu.
-
Brynzu rozmíchejte se smetanou dohladka a směs opepřete.
-
Scezené horké halušky promíchejte s brynzou a na talířích posypejte slaninou a petrželkou.
TIP: Pokud nemáte síto na halušky, můžete z těsta na prkénku odkrajovat nožem kousky a shazovat je jeden po druhém do vroucí vody.
Variace a chuťové twisty:
- Halušky s kozím sýrem a medem: Nahraďte brynzu jemným kozím sýrem a přidejte pár kapek medu.
- Halušky se zelím a uzeným masem: Místo brynzy smíchejte halušky s dušeným kysaným zelím a opečeným uzeným masem.
- Špenátové halušky: Do těsta přidejte rozmixovaný špenát, což jim dodá nejen krásnou zelenou barvu, ale i jemnou chuť.
- Halušky s modrým sýrem: Brynzu nahraďte nivou či jiným sýrem s modrou plísní.
- Halušky s klobásou: Slaninu nahraďte klobáskou.
- Sladké halušky s mákem a máslem: Místo slané verze podávejte halušky s máslem, mletým mákem a cukrem.
Zdroj informací: Apetit