Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Brynzové halušky: Připravte si je doma a po polotovaru už nesáhnete! Užijte si klasiku i různé chuťové variace

Halušky s brynzou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Brynzové halušky jsou tradiční pokrm slovenské kuchyně, který si našel své místo i v českých domácnostech a restauracích. Nadýchané bramborové nočky s jemně slanou brynzou, často doplněné křupavou slaninou, vytvářejí dokonalou souhru chutí. Jejich příprava je jednoduchá, rychlá a cenově dostupná.

Halušky s brynzou jsou považovány za národní slovenské jídlo a v tamní kuchyni zakotvily asi v 17. století, jak zjistila etnoložka Katarína Nádaská. Halušky se tradičně podávají s brynzou, tedy sýrem vyrobeným především z ovčího mléka, posypané opečenou slaninou, což vytváří harmonii chutí, která je symbolem slovenské kulinářské tradice. Existují však i různé variace, dokonce je oblíbená sladká verze s mákem.

Jak připravit halušky s brynzou:

Skryt pre seznam

Jak připravit halušky s bynzou:

Ingredience pro 4 porce: 750 g brambor, 250 g pšeničné polohrubé mouky, sůl, pepř, 1 vejce, 150 g slaniny, 200 g brynzy, 100 ml smetany ke šlehání, 1 hrst nasekané petrželky

Postup:

  1. Oloupané brambory nastrouhejte najemno a pak je ještě rozmixujte.

  2. Z brambor slijte přebytečnou tekutinu, osolte je, přidejte vejce a vmíchejte tolik mouky, abyste získali řídké těsto – konzistencí by mělo připomínat těsto na lívance nebo řídkou bramborovou kaši.

  3. Těsto postupně protlačujte sítem na halušky do osolené vroucí vody a opatrně zamíchejte.

  4. Jakmile halušky vyplavou na povrch, vyberte je cedníkem (cca po 4–5 minutách). Pokud vám ještě zbývá těsto, uvařte další várku.

  5. Mezitím na pánvičce opečte slaninu.

  6. Brynzu rozmíchejte se smetanou dohladka a směs opepřete.

  7. Scezené horké halušky promíchejte s brynzou a na talířích posypejte slaninou a petrželkou.

TIP: Pokud nemáte síto na halušky, můžete z těsta na prkénku odkrajovat nožem kousky a shazovat je jeden po druhém do vroucí vody.

Variace a chuťové twisty:

  • Halušky s kozím sýrem a medem: Nahraďte brynzu jemným kozím sýrem a přidejte pár kapek medu.
  • Halušky se zelím a uzeným masem: Místo brynzy smíchejte halušky s dušeným kysaným zelím a opečeným uzeným masem.
  • Špenátové halušky: Do těsta přidejte rozmixovaný špenát, což jim dodá nejen krásnou zelenou barvu, ale i jemnou chuť.
  • Halušky s modrým sýrem: Brynzu nahraďte nivou či jiným sýrem s modrou plísní.
  • Halušky s klobásou: Slaninu nahraďte klobáskou.
  • Sladké halušky s mákem a máslem: Místo slané verze podávejte halušky s máslem, mletým mákem a cukrem.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín