Nová registrace Zapomenuté heslo

Bubble tea: Oblíbený asijský nápoj, který si připravíte i doma. Stačí čaj, mléko, cukr a tapioka

2. 5. 2025
Bubble tea
Shutterstock
K výrobě tapiokových perel se používá škrob z kořene manioku Matcha bubble tea Bubble tea Dalších
6 fotek

Pokud existuje nápoj, který dokonale vystihuje moderní fúzi chutí východní Asie, je to bubble tea. Tento osvěžující drink vznikl na Tchaj-wanu v 80. letech 20. století a původně kombinoval černý čaj, mléko a nasládlé tapiokové perly. Dnes se bubble tea těší obrovské popularitě po celém světě – v kavárnách, čajovnách i jako domácí dobrota.

Bubble tea vznikl podle tchajwanských zdrojů koncem 80. let 20. století. Inspirací byly ledové čaje s ovocnými sirupy, ke kterým začali podnikaví prodejci přidávat tapiokové perly známé z tradičních tchajwanských dezertů. Právě tyto měkké a pružné bubbles vytvořily typickou strukturu nápoje, který si dnes můžete objednat v nespočtu variant – od klasického mléčného čaje přes ovocné směsi až po smoothie. Rozlišují se dva základní druhy bubble tea: Fresh bubble tea (osvěžující ledový čaj s ovocnou příchutí) a Milky bubble tea (vyšlehaný mléčný čajový nápoj).

  • Zajímavost: Dodnes není jasné, kdo bubble tea vymyslel. Teorie jsou dvě. Pravděpodobnější autorkou je slečna Lin Hsiu Hui, která pracovala v čajovně v Tchaj-čungu a přidala tapiokové perly do čaje v roce 1988. Druhá teorie říká, že nápoj vznikl ve městě Tchaj-nan, kde do čaje přidával bílé kuličky tapioky Tu Tsong-he, majitel tamní čajovny.

Jak připravit mléčný bubble tea doma

Příprava domácího bubble tea není složitá, ale vyžaduje kvalitní suroviny a trochu trpělivosti při vaření kuliček. Základem je dobrý černý nebo zelený čaj, případně oolong, sladidlo, mléko a samozřejmě tapiokové perly – tedy škrobové kuličky z manioku. Bubble tea se podává studený.

Doba přípravy a náročnost: do 40 minut, mírně náročné

Základní ingredience na 2 porce: ½ šálku instantních tapiokových perel, 40 g sypaného černého čaje, 1 šálek mléka, ¼ šálku třtinového cukru, led a voda, sirup dle chuti (volitelný)

  • Tapiokové perly zakoupíte např. v obchodech se zdravou výživou nebo asijskými surovinami, případně on-line.
  • Místo sypaného čaje můžete použít porcovaný.
  • Mléko se hodí například kravské, mandlové či ovesné.
  • Kromě třtinového cukru lze použít med, javorový sirup, simple syrup apod.
  • Do mléčného bubble tea se často přidávají sirupy s příchutí vanilky, čokolády, kokosu či karamelu.

 

Postup

  1. Příprava cukrového sirupu: Do 2 lžic horké vody nasypejte ¼ šálku třtinového cukru a míchejte, dokud se nerozpustí.
  2. Vaření tapiokových perel: V hrnci přiveďte požadované množství vody k varu, poté vsypte perly a vařte podle pokynů na obalu. Uvařené perly slijte a propláchněte studenou vodou. Perly můžete naložit do cukrového sirupu, aby zůstaly lesklé.
  3. Příprava čaje: Čajové lístky zalijte horkou vodou (cca 250 ml), vylouhujte asi 10 minut, sceďte přes jemné sítko a poté čaj nechejte vychladnout.
  4. Servírování: Do vysoké sklenice dejte polovinu tapiokových kuliček, trochu cukrového sirupu, ½ šálku černého čaje a ½ šálku mléka. Přidejte led, případně sirup dle vlastní chuti. Promíchejte a poté servírujte s širokým brčkem (běžně bývá 12mm), aby jím prošly kuličky.

TIP: Do čaje můžete přidat ovoce, čokoládu, sušené květy ibišku apod.

Jaké kuličky jsou do bubble tea nejvhodnější?

Základem jsou tzv. black tapioca pearls – černé kuličky ze škrobu manioku jedlého a hnědého cukru, které mají ideální texturu a karamelovou příchuť. K dostání jsou i alternativy: bílá verze, popping boba (ovocné kuličky plněné sirupem) nebo agar jelly (želé z mořských řas). Každý typ má jinou strukturu a chuť, výběr tedy závisí na stylu nápoje i osobních preferencích.

  • Zajímavost: V současné době bývají tapiokové perly nahrazeny například kokosovým želé nebo chia semínky.

Moderní variace a oblíbené kombinace

Bubble tea dnes můžete ochutnat v nepřeberném množství variant.

  • Matcha bubble tea – se zeleným čajem matcha a kokosovým mlékem.
  • Taro milk tea – nápoj z černého, zeleného nebo jasmínového čaje a taro prášku.
  • Brown sugar milk tea – mléčný nápoj s karamelizovanými perličkami.
  • Fruit bubble tea – bez mléka, často s mangem, liči nebo jahodami.

TIP: Mezi oblíbené příchutě ovocného sirupu patří jahoda, borůvka, pomeranč, ananas, kiwi, ale i meloun, papája, marakuja a kvajáva.

Bubble tea je lahodný, osvěžující, ale i hravý nápoj, který si snadno přizpůsobíte podle chuti. A díky nepřebernému množství variací si můžete připravit pokaždé jinou verzi.

Zdroj informací: taiwanembassy

Sdílet článek

Čaj Nealkoholické nápoje Asijské recepty Asijská kuchyně

Související články