Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Černý kořen: Zapomenutá zelenina našich babiček se vrací do kuchyní. Je skvělý do polévek, pyré, salátů, gratinovaných pokrmů i dezertů

Černý kořen
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Vypadá nenápadně, ale chuťově překvapí. Černý kořen, známý také jako hadí mord španělský, se postupně vrací na české talíře. Jeho jemná chuť s lehkým oříškovým nádechem se perfektně hodí například do polévek, jako příloha a také do gratinovaných pokrmů. V kuchyni s ním ale opatrně vyžaduje správné zacházení, abyste z něj dostali to nejlepší.

Černý kořen, známý také jako hadí mord španělský (Scorzonera hispanica), byl oblíbenou zeleninou už v kuchyních našich prababiček. Dnes znovu získává na popularitě – a není divu! Vzhledem připomíná křen, chutí se blíží pastináku a v kuchyni se s ním pracuje podobně jako s chřestem. Jeho jemná, nasládlá chuť s náznaky oříšků, kokosu nebo mandlí je jako stvořená pro podzimní recepty. Obsahuje řadu vitaminů (C, B, E), minerály jako vápník, hořčík a železo a spoustu dalších prospěšných látek.

Zajímavost: Lidé kdysi věřili, že černý kořen zabíjí hady, když ho vloží do jejich tlamy – odtud pramení název „hadí mord“.

Hadí mord španělský: Historie, chuť a původ

Na první pohled možná černý kořen nepůsobí vábně, ale jeho černá slupka skrývá křehkou bílou dužinu s lahodnou, jemně oříškovou chutí. Patří do stejné botanické čeledi jako slunečnice a také topinambur. Pochází z jižní Evropy a Blízkého východu a do našich zemí dorazil pravděpodobně ze Španělska, kde byl kdysi považován za léčivou rostlinu. Kromě léčby hadího uštknutí se černý kořen používal i jako lék proti dýmějovému moru.

Jeho využití v kuchyni sahá do 16. století, kdy se z léčivky stal zeleninou určenou pro konzumaci. V českých zemích býval v minulosti hojně pěstován, avšak postupně z jídelníčku vymizel. Nyní se pro svou chuť a všestrannost opět vrací na scénu.

Jak na černý kořen v kuchyni: Správná příprava je klíčová

Před přípravou je nezbytné kořen důkladně omýt a oloupat. Právě loupání bývá největší výzvou – doporučuje se kořen na 20 minut povařit, aby šla slupka snadněji odstranit.

Černý kořen vypouští latex, který barví ruce, proto s ním pracujte v rukavicích. Latex je hořký – dejte tedy pozor, aby se nedostal do pokrmu. Latex také rychle hnědne, proto ponořte oloupané kusy do vody s citronovou šťávou nebo octem, aby si zachovaly bílou barvu.

Při vaření černý kořen buď můžete ponechat v celku, nebo ho nakrájet na menší kousky. Vaří se rychle, doměkka, což trvá přibližně 10–15 minut.

Pěstování černého kořene: Daří se mu i u nás

Černý kořen lze poměrně snadno pěstovat i v českých podmínkách. Je mrazuvzdorný a potřebuje slunné místo a hlubokou, dobře propustnou půdu. Nejlepší čas na výsev je na jaře, ale pokud ho chcete jako ozimou zeleninu, vysévejte během srpna. Sklízet ho můžete od října a skladovat až do začátku jara.

Kde černý kořen využít? Zkuste polévky, pyré i dezerty

Tato všestranná zelenina se hodí nejen do salátů, ale i k vaření, dušení, smažení nebo zapékání. Dokonce z ní můžete připravit i čaj! Skvěle si rozumí s mrkví – přidejte ji společně s černým kořenem do salátů, buchet nebo koláčů. Povařený černý kořen je výborný jako příloha k masu nebo ve formě pyré.

  • Polévka z černého kořene: Krémová polévka z černého kořene je ideální podzimní jídlo. Restujte cibuli, přidejte nakrájený černý kořen, zalijte vývarem a vařte doměkka. Na závěr rozmixujte dohladka a podávejte s krutony nebo smetanou.
  • Treska s pyré z černého kořene: Jemné pyré z černého kořene a brambor se skvěle hodí k tresce pečené na másle. Pyré připravíte rozmixováním uvařeného kořene a brambor s máslem a smetanou.
  • Gratinovaný černý kořen se šunkou: Pokud hledáte něco vydatnějšího, gratinovaný černý kořen je skvělou volbou. Předvařený kořen vložte do zapékací mísy, přidejte šunku, zalijte smetanou a zapečte dozlatova.

Zajímavosti a variace: Jak ještě využít černý kořen?

  • Černý kořen můžete kromě tradičních úprav také nakládat do octa a vytvořit tak zajímavou přílohu k masu.

  • Je také skvělý jako alternativa k bramborám nebo chřestu.

  • Jeho listy jsou také jedlé a můžete je přidat do salátů jako ozdobu.

Zdroj informací: časopis Apetit, budejovice.rozhlasmujrozhlas

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...