
V základu potřebujete jen květák, cibuli, vejce a sůl. Z dostupných a nenáročných surovin můžete vykouzlit tradiční skromné jídlo, kterým potěšíte celou rodinu. S vařenými brambory nebo chlebem získáte lahodný a sytý pokrm.
Název květákový mozeček pravděpodobně odkazuje na to, jak jídlo vypadá. Trochu totiž opravdu připomíná mozeček. K přípravě toho květákového si však vystačíte se zeleninou a vejci.
Jak se dělá mozeček?
Klasický recept na květák jako mozeček zahrnuje následující suroviny:
- 1 středně velký květák
- 1 cibule
- 2–3 vejce
- sůl a pepř dle chuti
- olej nebo máslo na smažení
Květák očistěte, rozeberte na menší růžičky a uvařte v osolené vodě doměkka. Na pánvi na troše oleje či másla osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova.
Přidejte povařený a nasekaný květák a chvíli restujte. Nakonec vmíchejte rozšlehaná vejce a nechte je za stálého promíchávání ztuhnout. Osolte, opepřete a podávejte sypané petrželkou nebo sekanou pažitkou.
- Podávejte s rajčatovým salátem, kyselými okurkami nebo okurkovým salátem, vařenými brambory či krajícem chleba.
Jak květákový mozeček obměnit?
Základní verzi mozečku můžete vylepšit například přidáním slaniny nebo česneku do cibulového základu. Chcete-li zvýšit výživnost pokrmu, přidejte ke květáku na kostičky pokrájené tofu.
- Když květákový mozeček zapečete v troubě se sýrem nebo rovnou i s vařenými brambory, získáte navíc skvělou křupavou krustu. Dostanete skvělé jídlo pro celou rodinu například k sobotnímu obědu.
Zdroj informací: časopis Apetit