Nová registrace Zapomenuté heslo

Český fenomén, květákový mozeček: Jak připravit tradiční oblíbené jídlo a dát mu nový švih

18. 8. 2024
Květák jako mozeček
Top Recepty

V základu potřebujete jen květák, cibuli, vejce a sůl. Z dostupných a nenáročných surovin můžete vykouzlit tradiční skromné jídlo, kterým potěšíte celou rodinu. S vařenými brambory nebo chlebem získáte lahodný a sytý pokrm.

Název květákový mozeček pravděpodobně odkazuje na to, jak jídlo vypadá. Trochu totiž opravdu připomíná mozeček. K přípravě toho květákového si však vystačíte se zeleninou a vejci. 

 

 

Jak se dělá mozeček?

Klasický recept na květák jako mozeček zahrnuje následující suroviny:

  • 1 středně velký květák
  • 1 cibule
  • 2–3 vejce
  • sůl a pepř dle chuti
  • olej nebo máslo na smažení

Květák očistěte, rozeberte na menší růžičky a uvařte v osolené vodě doměkka. Na pánvi na troše oleje či másla osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova.

Přidejte povařený a nasekaný květák a chvíli restujte. Nakonec vmíchejte rozšlehaná vejce a nechte je za stálého promíchávání ztuhnout. Osolte, opepřete a podávejte sypané petrželkou nebo sekanou pažitkou.

 

 

Jak květákový mozeček obměnit?

Základní verzi mozečku můžete vylepšit například přidáním slaniny nebo česneku do cibulového základu. Chcete-li zvýšit výživnost pokrmu, přidejte ke květáku na kostičky pokrájené tofu

  • Když květákový mozeček zapečete v troubě se sýrem nebo rovnou i s vařenými brambory, získáte navíc skvělou křupavou krustu. Dostanete skvělé jídlo pro celou rodinu například k sobotnímu obědu. 

Zdroj informací: časopis Apetit

Sdílet článek

Ze zeleniny Česká kuchyně Česká klasika Košťálová zelenina

Související články