Nová registrace Zapomenuté heslo

Chebz, pukač i kozičky. Černý bez je v plném květu, vychutnáte si ho ve sklenici, lahvi i na talíři

23. 5. 2025
Limonáda z černého bezu
Shutterstock
priprava_bezove_limonady_pexels-tifani-nagy-273403315-12875148.jpg cerny_bez_svitlana-M2ooPEqSE-k-unsplash.jpg cerny_bez_kvet_pixabay_elder-7280071_1280.jpg Další
3 fotky

Po staletí pomáhá při nachlazení, horečce nebo trávicích potížích. Černý bez má ale i široké využití v kuchyni: od sirupů a limonád přes marmelády až po smažené kosmatice. Víme, na co si dát pozor při sběru i jak z něj připravit nejlepší sirup.

Černý bez (Sambucus nigra) je v české přírodě i lidovém léčitelství hluboce zakořeněnou rostlinou. Jeho květy a plody se využívají v kuchyni i domácí lékárničce. Věřilo se, že léčí sto nemocí, a jak ve své knize Česká strava lidová připomíná Marie Úlehlová-Tilschová, vařil se z něj (a ze spousty dalších bylin) tzv. dryák, tedy léčivý nápoj proti mnoha běžným nemocem. Bez se ostatně pěstoval snad u každého stavení, lidé totiž věřili, že pod černým bezem žijí bůžkové, kteří domácnosti přináší štěstí a pohodu.

Při sběru a užívání černého bezu je ovšem důležité dbát na správné zpracování. Některé části rostliny mohou být toxické, což se projevuje zvracením, průjmem, slabostí apod. Syrové plody jsou jedovaté a mají projímavé účinky, které se tepelnou úpravou ztrácejí. Vždy je proto nutné bezinky tepelně upravit nebo sušit.

  • Černý bez se lidově nazývá také chebz, chebzí, pukač. Plody najdeme pod názvy bezinky, chebzinky, kozinky, hural, kozičky či smradinky.
  • Černý bez bývá někdy zaměňován s jinými druhy bezu, tyto jsou však jedovaté.

 

 

 

Jak vypadá černý bez, kdy roste a kvete

Černý bez je listnatý keř nebo menší strom dorůstající výšky 3–7 metrů. Má šedohnědou kůru a listy s pilovitým okrajem. Rozkvétá na jaře a jeho drobné květy mají žlutobílou barvu, jsou uspořádané do plochých vrcholíků. Na podzim dozrávají tmavě fialové až černé plody známé jako bezinky.

  • Černý bez kvete od května do července, v závislosti na místních klimatických podmínkách. Květy jsou velmi aromatické. Plody dozrávají koncem srpna. Jsou malé, kulaté, většinou černé.

 

Bezinková šťáva

Bezinková šťáva

> 60 min
4.5(109x)
Přečíst recept

 

 

Na co je dobrý bezový květ

Bezové květy jsou ceněny pro své účinky. Obsahují flavonoidy, éterické oleje a další prospěšné látky. Pomáhají při nachlazení, horečce, zánětech dutin a podporují pocení.

  • Nachlazení a chřipka: Bez podporuje pocení a uvolňuje dýchací cesty.
  • Záněty nervů: Bez pomáhá při neuritidě a neuralgii, například trojklaného nebo sedacího nervu.
  • Trávicí potíže: Bez zmírňuje nadýmání a podporuje trávení.
  • Detoxikace: Bez podporuje činnost jater a ledvin.

TIP: Květy sbírejte za suchého počasí, nejlépe před jejich úplným rozvitím. Sušte je ve stínu a co možná nejrychleji, aby nezplesnivěly. Sušené květy uchovávejte v suchu a temnu. Také je můžete naložit do octa: ten se v lidovém léčitelství používá proti horečkám jako obklad na nohy.

 

 

 

Jak připravit čaj z černého bezu a na co je dobrý

Pro přípravu čaje z bezových květů se doporučuje louhovat sušené květy ve vroucí vodě po dobu 7–10 minut. Čaj z černého bezu má řadu pozitivních účinků.

  • Podpora imunity: Pomáhá při nachlazení a chřipce.
  • Detoxikace: Podporuje činnost jater a ledvin.
  • Trávicí potíže: Zmírňuje nadýmání a podporuje trávení.
  • Nervové potíže: Pomáhá při migrénách a nespavosti.

 

 

 

Jak využít bez v kuchyni

Květy a plody mají široké využití, připravují se z nich čaje, vína i různé likéry.

  • Šťáva z bobulí se používá jako potravinářské barvivo.
  • Bobule se využívají k výrobě marmelád, sirupů, likérů a vín.
  • Květenství se často namáčí do různých těstíček a smaží se – tato pochutina se nazývá kosmatice.
  • Z květů se připravuje bezová šťáva, případně také limonáda a sirup. Sušené květy se používají na čaj.

TIP: Připravte si marmeládu z plodů – rozvařte je, vmíchejte cukr, citronovou šťávu, zahušťovadlo. Směsí naplňte čisté sklenice a sterilujte. Skvělý je i kompot z hrušek a bezinek.

 

 

 

Černý bez je cennou rostlinou s mnoha léčivými účinky. Jeho květy a plody lze využít v kuchyni i domácí lékárničce. Při správném zpracování a užívání může být skvělým pomocníkem pro vaše zdraví.

Zdroj informací: naturwayiucnredlist

Jirásek Václav (Doc. RNDr. CSc.); Starý Fr. (RNDr. PhMr. CSc): Kapesní atlas léčivých rostlin - SPN Praha 1986, 1. vyd., (320 stran) str. 94–95.

Rubcov V. G.; Beneš K. (RNDr): Zelená lékárna. Praha: Lidové nakladatelství, 1984, 1. vyd. (314 stran) str. 38–41.

Sdílet článek

Divoké byliny Čerstvé bylinky Černý bez

Související články