Po staletí pomáhá při nachlazení, horečce nebo trávicích potížích. Černý bez má ale i široké využití v kuchyni: od sirupů a limonád přes marmelády až po smažené kosmatice. Víme, na co si dát pozor při sběru i jak z něj připravit nejlepší sirup.
Černý bez (Sambucus nigra) je v české přírodě i lidovém léčitelství hluboce zakořeněnou rostlinou. Jeho květy a plody se využívají v kuchyni i domácí lékárničce. Věřilo se, že léčí sto nemocí, a jak ve své knize Česká strava lidová připomíná Marie Úlehlová-Tilschová, vařil se z něj (a ze spousty dalších bylin) tzv. dryák, tedy léčivý nápoj proti mnoha běžným nemocem. Bez se ostatně pěstoval snad u každého stavení, lidé totiž věřili, že pod černým bezem žijí bůžkové, kteří domácnosti přináší štěstí a pohodu.
Při sběru a užívání černého bezu je ovšem důležité dbát na správné zpracování. Některé části rostliny mohou být toxické, což se projevuje zvracením, průjmem, slabostí apod. Syrové plody jsou jedovaté a mají projímavé účinky, které se tepelnou úpravou ztrácejí. Vždy je proto nutné bezinky tepelně upravit nebo sušit.
- Černý bez se lidově nazývá také chebz, chebzí, pukač. Plody najdeme pod názvy bezinky, chebzinky, kozinky, hural, kozičky či smradinky.
- Černý bez bývá někdy zaměňován s jinými druhy bezu, tyto jsou však jedovaté.
Jak vypadá černý bez, kdy roste a kvete
Černý bez je listnatý keř nebo menší strom dorůstající výšky 3–7 metrů. Má šedohnědou kůru a listy s pilovitým okrajem. Rozkvétá na jaře a jeho drobné květy mají žlutobílou barvu, jsou uspořádané do plochých vrcholíků. Na podzim dozrávají tmavě fialové až černé plody známé jako bezinky.
-
Černý bez kvete od května do července, v závislosti na místních klimatických podmínkách. Květy jsou velmi aromatické. Plody dozrávají koncem srpna. Jsou malé, kulaté, většinou černé.

Na co je dobrý bezový květ
Bezové květy jsou ceněny pro své účinky. Obsahují flavonoidy, éterické oleje a další prospěšné látky. Pomáhají při nachlazení, horečce, zánětech dutin a podporují pocení.
- Nachlazení a chřipka: Bez podporuje pocení a uvolňuje dýchací cesty.
- Záněty nervů: Bez pomáhá při neuritidě a neuralgii, například trojklaného nebo sedacího nervu.
- Trávicí potíže: Bez zmírňuje nadýmání a podporuje trávení.
- Detoxikace: Bez podporuje činnost jater a ledvin.
TIP: Květy sbírejte za suchého počasí, nejlépe před jejich úplným rozvitím. Sušte je ve stínu a co možná nejrychleji, aby nezplesnivěly. Sušené květy uchovávejte v suchu a temnu. Také je můžete naložit do octa: ten se v lidovém léčitelství používá proti horečkám jako obklad na nohy.
Jak připravit čaj z černého bezu a na co je dobrý
Pro přípravu čaje z bezových květů se doporučuje louhovat sušené květy ve vroucí vodě po dobu 7–10 minut. Čaj z černého bezu má řadu pozitivních účinků.
- Podpora imunity: Pomáhá při nachlazení a chřipce.
- Detoxikace: Podporuje činnost jater a ledvin.
- Trávicí potíže: Zmírňuje nadýmání a podporuje trávení.
- Nervové potíže: Pomáhá při migrénách a nespavosti.
Jak využít bez v kuchyni
Květy a plody mají široké využití, připravují se z nich čaje, vína i různé likéry.
- Šťáva z bobulí se používá jako potravinářské barvivo.
- Bobule se využívají k výrobě marmelád, sirupů, likérů a vín.
- Květenství se často namáčí do různých těstíček a smaží se – tato pochutina se nazývá kosmatice.
- Z květů se připravuje bezová šťáva, případně také limonáda a sirup. Sušené květy se používají na čaj.
TIP: Připravte si marmeládu z plodů – rozvařte je, vmíchejte cukr, citronovou šťávu, zahušťovadlo. Směsí naplňte čisté sklenice a sterilujte. Skvělý je i kompot z hrušek a bezinek.
Černý bez je cennou rostlinou s mnoha léčivými účinky. Jeho květy a plody lze využít v kuchyni i domácí lékárničce. Při správném zpracování a užívání může být skvělým pomocníkem pro vaše zdraví.
Zdroj informací: naturway, iucnredlist,
Jirásek Václav (Doc. RNDr. CSc.); Starý Fr. (RNDr. PhMr. CSc): Kapesní atlas léčivých rostlin - SPN Praha 1986, 1. vyd., (320 stran) str. 94–95.
Rubcov V. G.; Beneš K. (RNDr): Zelená lékárna. Praha: Lidové nakladatelství, 1984, 1. vyd. (314 stran) str. 38–41.