Tradiční italská focaccia býval dříve chléb chudých, dnes je oblíbenou pochoutkou, kterou najdete v luxusních restauracích po celém světě. Italská varianta je krásně nadýchaná, plná oliv a voní rozmarýnem. My jsme pro vás připravili její obdobu – je trochu hutnější, ale chutná a voní stejně dobře.
Tradiční italská focaccia se zadělává vodou, těsto je více hydratované a na plech se téměř lije. Placka se peče při vyšší teplotě. Naše varianta je hutnější, ale určitě si také pochutnáte. Focacciu můžete použít jako přílohu k salátům, masu i zelenině či jako sendvičový chléb. Těsto se také hodí jako základ na pizzu.
Jak připravit chlebovou placku à la focaccia:
Jak připravit chlebovou placku à la focaccia:
Na 4 větší placky budete potřebovat: 50 g čerstvého droždí, ½ l vlažného mléka, 1 kg hladké pšeničné mouky, 1 špetku cukru, 6 lžic extra panenského olivového oleje, 2 špetky soli, 1 konzervu černých oliv, čerstvý rozmarýn, 1 lžíci hrubozrnné mořské soli na posypání, 250 ml olivového oleje na potření placek a plechu
-
Olivy použijte vypeckované, sceďte je a nakrájejte na kolečka. Pokud olivy nemáte rádi, můžete je vynechat.
Postup:
-
Droždí rozdrobte do vlažného mléka s cukrem a na teplém místě nechte 15 minut vzejít kvásek.
-
Na pracovní plochu nasypte mouku, vytvořte v ní důlek, do kterého vlijte kvásek.
-
Přilijte extra panenský olivový olej, přidejte sůl a důkladně propracujte těsto. Vydržte ho hníst minimálně 10 minut, dokud nebude hladké a krásně pružné.
-
Z vypracovaného těsta vytvořte kouli, tu vložte do misky s vlažnou vodou a několikrát těsto „vymáchejte“.
-
Namočte utěrku do vlažné vody, vyždímejte a kouli z těsta do ní pevně zabalte. Vlhký balíček vložte do zadělávací mísy a nechte těsto v klidu a teple kynout.
-
Vykynuté těsto přemístěte na pomoučenou pracovní plochu a ještě jednou ho důkladně propracujte.
-
Těsto rozdělte na čtyři části a ty vytvarujte do vyšších placek. Ještě chvíli je nechte kynout.
-
Po deseti minutách vytlačte prstem do každé vykynuté placky dvacet důlků, do nich zatlačte černé olivy a mezi ně zapíchněte sem tam jehličku rozmarýnu. Ještě nechte placky pár minut v klidu – olivy a rozmarýn pak v těstu při pečení lépe drží.
-
Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.
-
Plechy vylijte větším množstvím oleje a posypte hrubou mořskou solí. Placky položte na plech a zakapejte olejem, hlavně v důlcích. Tuk se do těsta během pečení vsákne.
-
Vložte do rozpálené trouby. Focacciu pečte přibližně 20 minut, do té doby, než nakynuté placky změní barvu dozlatova a začnou vonět.
TIP: Focaccia je skvělá příloha ke grilovanému masu, pečené zelenině nebo sýrovým talířům. Vhodná je i pro přípravu sendvičů – rozřízněte ji a naplňte například mozzarellou, prosciuttem a rukolou.
Focaccia na různé způsoby:
-
Středomořská varianta: Nahraďte část oliv nakrájenými sušenými rajčaty naloženými v oleji. Přidejte nasekané kapary a prolisovaný česnek a místo rozmarýnu použijte tymián.
-
Sýrová focaccia: Do těsta můžete přidat jemně strouhaný parmazán a před pečením posypte povrch kousky gorgonzoly nebo pecorina.
-
Cibulová focaccia: Cibuli nakrájejte na tenké plátky a pomalu restujte na másle dozlatova. Poklaďte ji na těsto místo oliv a posypte sezamovými semínky nebo černým sezamem.
-
Pikantní varianta: Do těsta přidejte jemně nasekané sušené chilli nebo chilli vločky.
-
Uzená foccacia: Do těsta přidejte lžičku uzené papriky. Kombinujte s plátky červené cibule a s olivami.
Zdroj informací: Apetit