Nová registrace Zapomenuté heslo

Císařská bábovka: Jak připravit tento lahodný moučník s více než stoletou tradicí

17. 3. 2025
Císařská bábovka s čokoládovou polevou
Apetit

Pokud můžeme nějaký dezert označit jako tradiční, pak je to zcela jistě bábovka. Mezi mnoha variantami tohoto moučníku vyniká císařská bábovka: nejen svou bohatou chutí, ale i historií sahající až do dob Rakousko-uherské monarchie. Jestli máte chuť na něco klasického a zároveň císařsky delikátního, připravte si právě tuto lahodnou bábovku.

Císařská bábovka, známá také jako Kaisergugelhupf, je lahodný moučník pocházející z rakouské kuchyně. Tento dezert si získal oblibu díky své vláčnosti a kombinaci chutí čokolády, ořechů a rozinek. Jeho název odkazuje na císařský dvůr, kde byl tento moučník často podáván.

Císařská bábovka: Jak vznikla a proč se jmenuje císařská

Bábovka jako taková má dlouhou tradici, její kořeny sahají až do 15. století, kdy se o tomto typu moučníku objevují první zmínky ve spisech. Ve které zemi ale upekli první bábovku, jasné není. Tradici má u nás, na Slovensku, v Polsku, Rakousku i Německu. Není ani jasné, jak vznikl název bábovka, snad se jí tak říká proto, že ji pekly „staré báby“.

Co se týče přímo císařské bábovky, je velmi bohatá na různé ingredience, díky nimž prý dostala název. Císař František Josef I., známý svou láskou k sladkostem, si tento moučník oblíbil natolik, že se stal součástí jeho snídaňového menu.

  • Zajímavost: Recept na císařskou bábovku údajně vymyslela herečka Kateřina Schrattová, která byla přítelkyní císaře Františka Josefa I.

Jak připravit císařskou bábovku

Před přípravou těsta si pořádně vymažte a vysypte bábovkovou formu, nezapomeňte na všechny záhyby. Pokud si nejste jisti, můžete využít náš videonávod.

Doba přípravy a náročnost: do 90 minut, velmi snadná příprava

Ingredience: 4 vejce, 1 špetka soli, 250 g másla, 180 g krupicového cukru, 5 lžic zlatého sirupu, 1 lžička vanilkového extraktu, 200 g hladké pšeničné mouky, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, 50 g mletých mandlí, 100 g nasekaných lískových oříšků, 100 g tmavé čokolády, 50 g rozinek

  • Rozinky předem namočte v rumu nebo v černém čaji.

    TIP: Pro dosažení optimální konzistence těsta je důležité, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu.

Postup přípravy:

  1. Troubu předehřejte na 175 °C.

  2. Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh.

  3. V další míse utřete máslo a cukr do pěny, přidejte žloutky a šlehejte 10 minut. Poté zašlehejte zlatý sirup a vanilkový extrakt.

  4. Do jiné mísy prosejte mouku a smíchejte ji s kypřicím práškem, mandlemi, oříšky a čokoládou. Sypkou směs smíchejte se žloutkovou směsí a přidejte okapané rozinky. Vše promíchejte. Nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků.

  5. Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte v předehřáté troubě cca 1 hodinu. Nechte bábovku vychladnout a vyklopte.

Císařská bábovka je chutný dezert, který můžete servírovat ke kávě či čaji. Pokud ji polijete rozpuštěnou čokoládou, případně jinou polevou a nazdobíte například jedlými květy, získáte moderní verzi této klasiky. Ať už se rozhodnete pro klasickou variantu, nebo si ji upravíte podle svých preferencí, vždy se můžete těšit na vláčný a chuťově bohatý moučník.

Zdroj informací: Apetit, brno.rozhlas

Doporučujeme recept s videem

Citronová tvarohová bábovka

Sdílet článek

Sladké pečení Česká klasika Česká kuchyně Světová klasika

Související články