
Pokud máte rádi tradiční tvarohovou bábovku, určitě si zamilujete i tuto svěží citronovou variantu. Je jednoduchá na přípravu, krásně vláčná a díky tvarohu zůstane dlouho jemná a šťavnatá. O svůj osvědčený rodinný recept se s námi podělila čtenářka Helena Kamenická z Psár. A jak dlouho vydrží? To jsme bohužel nestihli zjistit – v redakci zmizela během chvilky!
Bábovky jsou tradičním sladkým dezertem a mají v českých kuchyních dlouhou historii. Typicky se pečou v charakteristické kruhové formě s otvorem uprostřed a jejich receptury se předávají z generace na generaci. Díky jednoduchosti přípravy a variabilitě surovin si bábovky získaly velkou oblibu. Mohou být například máslové, olejové, tvarohové, s ovocem, ořechy či čokoládou. Každá verze má své kouzlo, ale společnými znaky těch nejlepších z nich je vláčnost, jemnost a nezaměnitelná vůně.
Jak připravit citronovou tvarohovou bábovku:
Jak připravit citronovou tvarohovou bábovku:
Ingredience: 160 g másla + na vymazání formy, hrubá pšeničná mouka na vymazání formy, 250 g krupicového cukru, 3 vejce, ½ citronu, 500 g měkkého tvarohu, 1 špetka soli, 200 g dětské krupičky, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, moučkový cukr na ozdobení
-
Máslo nechejte změknout při pokojové teplotě, bude se s ním lépe pracovat.
-
Před pečením oddělte žloutky a bílky vajec.
-
Z citronu vymačkejte šťávu a nastrouhejte jeho kůru – použijte chemicky neošetřený citron.
Postup:
-
Předehřejte troubu na 170 °C. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
-
Do mísy dejte změklé máslo, cukr, žloutky, citronovou kůru i šťávu a vše vyšlehejte do pěny.
-
V misce utřete tvaroh se špetkou soli. Přidejte ke žloutkové pěně a stěrkou zapracujte.
-
Do čisté mísy vlijte bílky a ušlehejte z nich tuhý sníh.
-
Do velké mísy vsypte krupičku, přidejte 2 lžičky kypřicího prášku a promíchejte. Pak stěrkou spojte s tvarohovou hmotou. Na závěr zlehka zapracujte sníh z bílků.
-
Hotové těsto vlijte do připravené formy. Pečte necelou hodinu. Propečení zkontrolujte zapíchnutím špejle do středu bábovky. Pokud na ní neulpí syrové těsto, je bábovka dopečená.
-
Bábovku nechte 15 minut chladnout ve formě a pak ji opatrně vyklopte na talíř. Nechte zcela vychladnout. Po vychladnutí poprašte moučkovým cukrem.
Variace, polevy a zdobení:
- Pomerančová varianta: Citronovou kůru i šťávu lze nahradit pomerančovou, která dodá sladší a jemnější citrusovou chuť.
- Mandlová bábovka: Pro ještě lepší chuť přidejte hrst nasekaných mandlí do těsta nebo posypte bábovku mandlovými plátky.
- Vanilkový nádech: Lžička vanilkového extraktu dodá bábovce hloubku, sladkost a příjemnou vůni i chuť.
- Ovocný šmrnc: Do těsta lze přidat hrst borůvek nebo malin, které se pěkně propečou a přidají příjemný kontrast k jemnému tvarohovému základu.
- Citrusová poleva: Vyzkoušejte naši osvědčenou citrusovou polevu.
- Bílá čokáda: Rozehřejte bílou čokoládu s trochou smetany a polijte povrch bábovky.
- Karamelová poleva: Rozpusťte cukr na karamel, smíchejte s trochou smetany a přelijte bábovku jemně nasládlou polevou.
- Kokosové zdobení: Polijte bábovku tmavou čokoládou a poprašte ji strouhaným kokosem.
Zdroj informací: Apetit