Nová registrace Zapomenuté heslo

Citronová tvarohová bábovka: Vyzkoušejte kombinaci jemného tvarohu se svěžím citronem a další osvědčené chuťové variace

14. 2. 2025
Citronová tvarohová bábovka
Apetit

Pokud máte rádi tradiční tvarohovou bábovku, určitě si zamilujete i tuto svěží citronovou variantu. Je jednoduchá na přípravu, krásně vláčná a díky tvarohu zůstane dlouho jemná a šťavnatá. O svůj osvědčený rodinný recept se s námi podělila čtenářka Helena Kamenická z Psár. A jak dlouho vydrží? To jsme bohužel nestihli zjistit – v redakci zmizela během chvilky!

Bábovky jsou tradičním sladkým dezertem a mají v českých kuchyních dlouhou historii. Typicky se pečou v charakteristické kruhové formě s otvorem uprostřed a jejich receptury se předávají z generace na generaci. Díky jednoduchosti přípravy a variabilitě surovin si bábovky získaly velkou oblibu. Mohou být například máslové, olejové, tvarohové, s ovocem, ořechy či čokoládou. Každá verze má své kouzlo, ale společnými znaky těch nejlepších z nich je vláčnost, jemnost a nezaměnitelná vůně.

Jak připravit citronovou tvarohovou bábovku:

Jak připravit citronovou tvarohovou bábovku:

Ingredience: 160 g másla + na vymazání formy, hrubá pšeničná mouka na vymazání formy, 250 g krupicového cukru, 3 vejce, ½ citronu, 500 g měkkého tvarohu, 1 špetka soli, 200 g dětské krupičky, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, moučkový cukr na ozdobení

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 170 °C. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

  2. Do mísy dejte změklé máslo, cukr, žloutky, citronovou kůru i šťávu a vše vyšlehejte do pěny.

  3. V misce utřete tvaroh se špetkou soli. Přidejte ke žloutkové pěně a stěrkou zapracujte.

  4. Do čisté mísy vlijte bílky a ušlehejte z nich tuhý sníh.

  5. Do velké mísy vsypte krupičku, přidejte 2 lžičky kypřicího prášku a promíchejte. Pak stěrkou spojte s tvarohovou hmotou. Na závěr zlehka zapracujte sníh z bílků.

  6. Hotové těsto vlijte do připravené formy. Pečte necelou hodinu. Propečení zkontrolujte zapíchnutím špejle do středu bábovky. Pokud na ní neulpí syrové těsto, je bábovka dopečená.

  7. Bábovku nechte 15 minut chladnout ve formě a pak ji opatrně vyklopte na talíř. Nechte zcela vychladnout. Po vychladnutí poprašte moučkovým cukrem.

Variace, polevy a zdobení:

  • Pomerančová varianta: Citronovou kůru i šťávu lze nahradit pomerančovou, která dodá sladší a jemnější citrusovou chuť.
  • Mandlová bábovka: Pro ještě lepší chuť přidejte hrst nasekaných mandlí do těsta nebo posypte bábovku mandlovými plátky.
  • Vanilkový nádech: Lžička vanilkového extraktu dodá bábovce hloubku, sladkost a příjemnou vůni i chuť.
  • Ovocný šmrnc: Do těsta lze přidat hrst borůvek nebo malin, které se pěkně propečou a přidají příjemný kontrast k jemnému tvarohovému základu.
  • Citrusová poleva: Vyzkoušejte naši osvědčenou citrusovou polevu.
  • Bílá čokáda: Rozehřejte bílou čokoládu s trochou smetany a polijte povrch bábovky.
  • Karamelová poleva: Rozpusťte cukr na karamel, smíchejte s trochou smetany a přelijte bábovku jemně nasládlou polevou.
  • Kokosové zdobení: Polijte bábovku tmavou čokoládou a poprašte ji strouhaným kokosem.

Zdroj informací: Apetit

Sdílet článek

Sladké pečení Sladká tečka Česká klasika Tvaroh Citronové dezerty

Související články