Citrony jsou pokladem v kuchyni! Mají univerzální využití, jsou zdrojem svěží chuti i přírodním konzervantem, mají zdravotní benefity. Využijte tento klenot od biokůry po pecky a objevte tajemství citrusů, které dokonale oživí vaše podzimní a zimní recepty! Jak kůru správně uchovat na vánoční pečení a proč byste neměli zapomínat ani na citronové pecky?
Citrony patří v kuchyni mezi nejpoužívanější citrusy. Jejich šťavnatá dužina plná vitamínu C dodá pokrmům svěží kyselost, nastrouhaná kůra provoní sladké pečivo z kynutého těsta i drobné vánoční cukroví.
Chcete-li ji využívat bez obav z pesticidů, doporučujeme citrony, které jsou pěstovány bez použití chemikálií. Mívají označení „bio“, které garantuje, že byly vypěstovány přirozenou cestou. Když na takové citrony narazíte v obchodech za akční cenu, rozhodně je kupte. Kůra i šťáva se dají dobře uchovat a vydrží vám až do Vánoc.
Citronová kůra: Kde ji využít a jak ji uchovat na Vánoce?
Citronová kůra dodá jídlu jemnou hořkost a neodolatelnou citrusovou vůni. Skvěle se hodí do sladkých pečených dobrot, jako je vánoční cukroví nebo také koláče, ale velmi dobře funguje i ve slaných jídlech – třeba v rizotu nebo těstovinách. S citronem to Italové umí, vyzkoušejte opravdu jednoduché špagety s citronem a parmazánem a uvidíte sami.
Chcete-li kůru uchovat na pozdější využití, například na vánoční pečení, existuje několik osvědčených postupů.
-
Mražená kůra si zachová čerstvost a intenzivní aroma, což oceníte zejména v zimních měsících.
-
Sušená kůra má koncentrovanou chuť a skladuje se na suchém, tmavém místě, třeba ve sklenici v kuchyňské spíži.
-
Kandovaná citronová kůra dodá dezertům zajímavou chuť a neobvyklý vzhled.
TIP: Nastrouhanou kůru můžete uchovat i tak, že ji smícháte s krupicovým cukrem. Tuto směs nechte krátce proschnout na vzduchu, uložte do skleničky a skladujte v lednici.
Citronové pecky: Hořký poklad plný překvapení
I když jsou citronové pecky hořké, můžete je využít zajímavým způsobem. Obsahují mimo jiné esenciální oleje a antioxidanty, které mají prospěšné účinky.
Peckami můžete obohatit omáčky nebo vylepšit chuť rýže či těstovin, ale lze je také použít při pečení: dodají jemnou hořkost a podtrhnou citrusové tóny. Rozemleté pecky pak můžete přidat do kořenicích směsí a dodat tak pokrmům jedinečnou nahořklou chuť.
Citronové tipy a triky pro chladné dny
Citrony a jejich kůra jsou neocenitelným pomocníkem v podzimních a zimních pokrmech. Přidejte kůru do těžších masitých jídel, která obsahují jehněčí nebo vepřové maso, kde dokonale odlehčí chuť. Výborně se hodí i do teplých polévek, které dostanou svěží citrusový nádech. A skvěle ladí s kořením, jako je rozmarýn nebo tymián.
Zajímavosti o citronech aneb co jste možná (ne)věděli
-
Věděli jste, že citronová kůra obsahuje více vitamínu C než samotná dužina?
-
Citronová kůra se tradičně používá v mnoha zemích k dochucování sladkých i slaných pokrmů. Například ve Francii je kůra klíčová pro přípravu citronových tartaletek.
-
Kyselina citronová v citronech napomáhá lepšímu vstřebávání železa z rostlinných zdrojů, jako jsou špenát, čočka nebo fazole.
Zdroje informací: dvojka.rozhlas, apetitonline, vseokoreni