0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co můžete spláchnout nejen českým ležákem? Párování piva s jídlem

Párování piva
ZDROJ: Jon Parry/Unsplash
sdílet:

Každý z nás má určitou představu, k jakému jídlu se hodí podávat pivo. Obvykle jím zapíjíme tradiční české pokrmy servírované k nedělnímu obědu. Různé druhy piva se však, stejně jako je tomu třeba u vína, dají s jídlem párovet cíleně. Ač se jedná o celou vědní disciplínu, pár základních pravidel pivního sommeliérství vám můžeme prozradit hned.

Ač jsme první na světě v množství vypitého piva ročně, obvykle se v našich končinách setkáme pouze s vinným párováním. 

Trend pivního párování a sommeliérství se začal rozšiřovat až s malými a středně velkými pivovary, které se nebály experimentovat jak s chutí, tak s typy a druhy vlastnoručně uvařeného piva a začaly vznikat další, u nás ne tolik zavedené druhy piv a tzv. pivní speciály. Při jejich přípravě se používají bylinky, koření nebo ovoce, čímž lze docílit opravdu široké rozmanitosti chutí.

Regionální kuchyně a pivo

Piva z určité oblasti se budou vždycky dobře doplňovat s tradiční místní kuchyní. V tomto případě je jen potřeba dát si pozor na to, aby zde vaření piva opravdu mělo svou tradici.

Harmonie nebo kontrast

Při párování piva s pokrmy se můžete vydat dvěma cestami. Vydáte-li se na první, budete hledat podobnou chuť.

  • Karamelové tóny černého piva typu porter či stout vyniknou v kombinaci s dezerty, čokoládou či kávou.
  • Chuťově ovocnější piva (např. typu APA – American Pale Ale) se hodí k salátům.
  • Pivní speciály okořeněné koriandrem k asijským pokrmům. K těm se podle předchozího klíče samozřejmě hodí i IPA (India Pale Ale), vařená původně v Anglii.

Pokud máte příležitost se trochu odvázat, použijte pravidlo úplně opačné. Všímejte si kontrastů.

  • K hutnému čokoládovému dortu servírujte třešňové pivo.
  • Hořký ležák se bude vždy hodit ke svíčkové, která je sladká, slaná i kyselá zároveň.

Co vám v jídle chybí, pivo jednoduše doplní a povýší úroveň chuťového zážitku. Pokud je ale pivo chuťově výrazné, nemělo by přebít chuť samotného pokrmu.

S čím párovat český ležák

Český ležák je charakteristický plnou chutí s typicky hořkým dozvukem. Vždy dobře vynikne v kombinaci s uzeninami, vyzrálými sýry a nevýraznými masy. Hodí se k pečenému kuřeti stejně jako k ikonickému bůčku s knedlíkem a zelím.

V cizině se ho však šéfkuchaři nebojí podávat k pokrmům italské kuchyně. Z americké kuchyně je plzeňské pivo jako dělané k hot-dogům, grilovanému masu, ale i k mexickým specialitám.

Související články

Tajemství výčepního: Jak správně natočit pivo?
  • Zajímavosti

Tajemství výčepního: Jak správně natočit pivo?

A přece se točí… Nebo čepuje? Stejně jako se lidé po staletí trápí záhadou, zda bylo dříve vejce, nebo slepice, debatují pivaři donekonečna o jiné otázce: jak vlastně vznikl název pro oblíbené točené (chcete-li, čepované), po kterém rádi...
Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit