Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co s přemírou červených i nezralých rajčat? Udělejte si pikantní čatní

Rajčatové chutney
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Velkou úrodu rajčat můžete zpracovat do pikantního rajčatového čatní (nebo chutney). Sladkokyselá studená zavařenina má své kořeny v indické kuchyni. Jejím hlavním úkolem je doprovodit jiné pokrmy a dodat jim švih, podobně jako třeba hořčice nebo kimči. Rajčatové čatní je skvělé z červených i nezralých zelených rajčat.

Rajčatové čatní je výborným doplňkem k řadě pokrmů. Můžete ho podávat jako přílohu k masům, zejména grilovaným nebo pečeným. Skvěle se hodí i k sýrům, jejichž chuť skvěle doplňuje. Dalším oblíbeným využitím čatní je do sendvičů, na obložené chleby, křupavé topinky nebo do domácích burgerů.

Jak na rajčatové čatní

Příprava není složitá, ale vyžaduje určitý čas, aby se chutě správně propojily. Začněte výběrem dobrých rajčat. Červená rajčata dodávají bohatou sladkou chuť, zatímco zelená rajčata poskytují svěží, lehce kyselou

Do čatní se obvykle kromě základní zeleniny přidává ještě cibule, česnek, zázvor, cukr, ocet, sůl a směs koření. Tu často tvoří hořčičné semínko, koriandr, římský kmín, zázvor, hřebíček, skořice, aromatický kardamom a pálivá paprika a dodají čatní typickou sladkokyselou a pikantní chuť.

  • Rajčata, cibuli a česnek nakrájejte na kousky a dejte je spolu s kořením a ochucovadly do hrnce.
  • Pomalu vařte, až se z rajčat odpaří částo vody a směs zhoustne. Počítejte s 1 až 2 hodinami varu, během kterých se chutě propojí a cukr s octem vytvoří charakteristickou konzistenci připomínající džem.
  • K jakémukoli čatní můžete přidat i ovoce, jako jsou jablka, švestky, meruňky nebo rozinky. Oblíbené jsou i chili papričky, které omáčce zajistí správný říz.

Hotové chutney skladujte ve sterilizovaných sklenicích v lednici nebo je zavařte. Dobře uzavřené a správně uchované čatní vydrží nezavařené několik týdnů, zavařené i daleko déle.

Zdroj informací: časopis Apetit, BBCGoodFood, IndianHealthyRecipes

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: olga.slesingrova

Apetit magazín