Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co se dá připravit z lilku? Připravte z něj pomazánku, zapečte ho s rajčaty, vhoďte ho na gril

Pečené lilky s čočkou a kozím sýrem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Lilek čili baklažán milují kuchyně po celém světě. Jeho velkou předností je schopnost pojmout další chutě a dokonale s nimi splynout. Hodí se k pečení, grilování, smažení i dušení. Lilek je zásadní surovinou v mnoha jídlech od středomořské kuchyně až po speciality Blízkého východu.

Při nákupu lilku vybírejte pevné plody s lesklou, tmavou slupkou. Vyhněte se měkkým, vyschlým vrásčitým plodům. Lilek je nejlepší zpracovat co nejdříve, dokud je čerstvý. V lednici ale vydrží i týden.

Pečený lilek jako skvělá surovina

Pečením dostanete z lilku maximum chuti. Možností, jak ho upéct je víc. Celý lilek můžete propíchat vidličkou a péct v troubě při 200 °C asi 30–40 minut doměkka. Získáte tak dokonalý „materiál“ na výrobu tradiční pomazánky baba ganoush nebo falešného kaviáru.

Lilek je naprosto dokonalý zapečený s rajčaty a parmazánem třeba v oblíbeném italském pokrmu melanzane alla parmiggiana. Jeho tvar je ideální k plnění. Rozpůlený zapečený lilek plněný masem, rýží nebo sýrem připravíte velmi rychle a bez většího úsilí. 

  • Plněný lilek hraje významnou roli v mnoha kuchyních – např. v řecké, turecké nebo arabské. Lilek můžete vydlabat a naplnit směsí masa, rýže, bylinek a koření. Poté ho pečte, až je měkký a zlatavý.

Vsaďte lilky na gril

Nakrájejte lilek na plátky nebo na kolečka silná asi 0,5 cm, posolte a nechte vypotit. Pak osušte kuchyňskou papírovou utěrkou, potřete lilek olivovým olejem a vložte na rozpálený gril nebo pánev. Opékejte z obou stran dohněda.

Jak osmažit lilek?

Pro smažení je důležité vypocený lilek dobře osušit, aby se místo smažení nedusil a olej tolik neprskal. Můžete ho smažit jen tak, poprášený hladkou moukou nebo obalený v klasickém trojobalu.

  • Smažený lilek využijete do těstovin i jako samostatné jídlo s dipem nebo studenou omáčkou.

Dušený i vařený lilek je skvělý

Lilek se skvěle hodí i do dušených pokrmů a polévek. Při dušení se skvěle kombinuje s další zeleninou, masem nebo luštěninami. Vaření lilku v rajčatové omáčce je typické pro středomořské a blízkovýchodní kuchyně.

Zdroj informací: časopis Apetit, Food & Wine, Serious Eats

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín