Lilek čili baklažán milují kuchyně po celém světě. Jeho velkou předností je schopnost pojmout další chutě a dokonale s nimi splynout. Hodí se k pečení, grilování, smažení i dušení. Lilek je zásadní surovinou v mnoha jídlech od středomořské kuchyně až po speciality Blízkého východu.
Při nákupu lilku vybírejte pevné plody s lesklou, tmavou slupkou. Vyhněte se měkkým, vyschlým vrásčitým plodům. Lilek je nejlepší zpracovat co nejdříve, dokud je čerstvý. V lednici ale vydrží i týden.
Pečený lilek jako skvělá surovina
Pečením dostanete z lilku maximum chuti. Možností, jak ho upéct je víc. Celý lilek můžete propíchat vidličkou a péct v troubě při 200 °C asi 30–40 minut doměkka. Získáte tak dokonalý „materiál“ na výrobu tradiční pomazánky baba ganoush nebo falešného kaviáru.
Lilek je naprosto dokonalý zapečený s rajčaty a parmazánem třeba v oblíbeném italském pokrmu melanzane alla parmiggiana. Jeho tvar je ideální k plnění. Rozpůlený zapečený lilek plněný masem, rýží nebo sýrem připravíte velmi rychle a bez většího úsilí.
- Plněný lilek hraje významnou roli v mnoha kuchyních – např. v řecké, turecké nebo arabské. Lilek můžete vydlabat a naplnit směsí masa, rýže, bylinek a koření. Poté ho pečte, až je měkký a zlatavý.
Vsaďte lilky na gril
Nakrájejte lilek na plátky nebo na kolečka silná asi 0,5 cm, posolte a nechte vypotit. Pak osušte kuchyňskou papírovou utěrkou, potřete lilek olivovým olejem a vložte na rozpálený gril nebo pánev. Opékejte z obou stran dohněda.
- Grilovaný lilek můžete podávat jako přílohu k masu, použít do zeleninového salátu, naložit do oleje nebo použít do sendvičů.
Jak osmažit lilek?
Pro smažení je důležité vypocený lilek dobře osušit, aby se místo smažení nedusil a olej tolik neprskal. Můžete ho smažit jen tak, poprášený hladkou moukou nebo obalený v klasickém trojobalu.
- Smažený lilek využijete do těstovin i jako samostatné jídlo s dipem nebo studenou omáčkou.
Dušený i vařený lilek je skvělý
Lilek se skvěle hodí i do dušených pokrmů a polévek. Při dušení se skvěle kombinuje s další zeleninou, masem nebo luštěninami. Vaření lilku v rajčatové omáčce je typické pro středomořské a blízkovýchodní kuchyně.
Zdroj informací: časopis Apetit, Food & Wine, Serious Eats